Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Friday, December 7, 2012

Amalan untuk hamil

Assalamualaikum wbt...
Nak share sikit amalan untuk mengandung..
Ini pun banyak info yang diperoleh dari pembacaan di internet..
Alhamdulillah..ramai yang share info yang bermanfaat..
Kalau korang nak, boleh find sendiri,,,
Kat bawah ni aku share ape yanga aku amalkan:

1) Doa pada Allah banyak2 lepas solat atau bila2 saja waktu mustajab
2) Minta Mak doakan sekali untuk kita
3) Solat hajat hari2 bila ada kelapangan. Doa la sesungguh hati. Mintak mak solat hajat sekali utk kita,
4) Baca surah Maryam . kalau boleh setiap hari..kena istiqamah..kalau x larat habiskan satu hari., boleh sambung2..
5) Ubah perangai menjadi lebih baik.
6) Baca Ya zal jalaliwal ikram 11x dan hembus pada air..lepas tu minum..
7)  Berusaha...jumpa doc
8) Yang paling penting, bila kita dah berdoa pada Allah..yakinlah pada-Nya yang dia mampu dan akan menunaikannya..jangan ada ragu2 sikit pun...bukan ubat..bukan doc...bukan akar kayu...bukan nasib yang tentukan nasib kita..Hanya Allah Yang Maha Kuasa je yang mampu kabulkan impian kita...kalau Allah x kabulkan lagi, maknanye Dia nak kabulkan esok lusa,, kalau x lagi, may b tahun depan..kalau x lagi..pasti ada ganjarannnya di akhirat kelak..bersangka baiklah dengan Allah...Insya Allah...
9) Jangan berputus asa,...



Alhamdulillah...disahkan mengandung..

Alhamdulillah..
Syukur ke hadrat Illahi...penantian selama 1 tahun 6 bulan ni akhirnya membuahkan hasil.
Hari ahad lepas, 2 Dec, genap 7 hari aku lewat period...masa test tu punye la berdebar..
1st UPT showed positive, ,..rasa macam x percaya...
terus call husband yang masa tu outstation di Manjung bagitahu dia..
dia pun terkejut n macam x percaya,,,,
so aku run 2nd test.. pun double line..Alhamdulillah...syukur sangat2...
lepas tu baru aku nangis gembira..yg 1st tu x dapat nak gambarkan kata2 ni...
teruk kol mak dekat kampung..harap dia doakan yang terbaik untuk aku n new baby...
as usual, dia akan cakap, Ma memang dah doakan anak2 Ma setiap hari...dah solat hajat selalu..
Thanks Ma.....u r the best...memang Allah dah sebut, doa ibu tiada hijabnya...
Alhamdulillah...doa Ma mustajab....
So, continue balik yer..
Hari rabu, 5 Dec , aku p hospital pantai nak confirmkan pregnancy...nak tengok baby through scan..
tapi malang betul org ramai sangat..terpaksa balik nak find another klinik..
so .my husband and I p jumpa doc area Bercham..Doc lelaki..hurm....
so,,,dipendekkan cerita, scan la perut..
n masa tu mulut aku dah senyum lebar sampai telinga sebaik sahaja nampak satu ketulan kecil di scaner..doc cakap konpem pregnant...dalam 4 minggu...due bulan 8 tahun depan...
suami pun senyum panjang..
I can see his excitement and his happiness...Alhamdulillah di atas kurnian-Nya yang x ternilai ini..

Ok..skang ni aku nak backword sikit..
Hari ke-28 period cycle, aku memang ada wat medical check up sebab apply biasiswa for master..
so memang test air kencing..pregnancy negative...mula2 aku x frust, tp lepas tu...Ya Allah...my soul is gone...my hope is crushed.. semua benda aku jadi malas..nak solat malas..nak berdoa malas...Astaghfirullahaladzim...ampunilah hamba-Mu yang sangat lemah dan kerdil ini Ya Allah..

Disebabkan frust sangat, aku makan macam2 yang org pregnant x sepatutnya makan..Aku makan durian hampir sebiji, minum nescafe, minum kopi, bubuh black pepper banyak2 dlm masakan etc...

Ok..backword lagi..aku terperasan yang Allah SWT dah susun perjalanan hidup makhluk Dia dengan sangat teratur...Subhanallah...Ok..why I said like that:
1) Aku makan ubat subur,
2) p scan ada  satu ovum yang besar
3) waiting for the day to do UPT
4) suddenly got news that i'd been offered a scholarship for my master, so, need to do the check up: X-ray, urine test
5) Bila jumpa doc, aku bawa result x -ray yang dh dibuat bulan 3 tahun ni...tp disebabkan doc ckp no3 tu tulisan dia hampir macam no 8, so dia ckp x yah la x-ray( at 1st aku persuade doc tu x nak x-ray to save money..hehe..n the most important aku takut aku pregnant)
6) bila test urine-pregnancy -ve, n doc ckp ada jangkitan kuman...kalau mengandung bahaya.. Alhamdulillah..nasib baik aku wat check up. doc bg antibiotik..
7) Hari ke-7 lewat period, buat UPT lagi..and..jeng-...jeng....PREGNANT!!!


Semuanya tersusun cantik je....hmm...

Ya  Allah...selamatkanlah kandunganku...mudah-2n akan lahirlah seorang bayi yang sihat fizikalnya, cantik rupa parasnya,,indah akhlaknya,,,sempurna kesihatannya selepas 40 minggu..mudah2n aku berkesempatan menjaganya sehingga dewasa...dan mudah2n anak ini boleh mendoakan aku selepas mati kelak..Amin...

Sunday, November 18, 2012

Penantian suatu penyeksaan

Assalamualaikum...
Dah agak lama x post apa2 di blog..
Hari ni hari yang ke-21 kitaran period aku...dah seminggu jugak bahagian bwh pinggang asyik lenguh2 je..
apa agaknya petanda tu..?nak period ke dah ada isi ek?
kena tunggu lagi dua minggu baru boleh buat ujian UPT..
hopefully positif..
tapi, terseksa betul menunggu, setiap saat bila rasa ada cairan keluar je takut sangat kot2 period..tapi
setakat ni Alhamdulillah  x de lagi..cuma kepituhan je..

Ya Allah.,..mudah2an hamba-Mu ini akan berjaya conceive....Amin...


Friday, November 9, 2012

Scan hari ke-12

Assalamualaikum..
Hari ni aku p jumpa doc utk scan saiz ovum ...
Cabaran betol...On d way nak pergi hospital, tiba2 nurse doc call bagi tahu doc ada operation..klau aku lambat may b cannot make it..
Pastu ujan lebat pulak langsung x nampak jalan...
huhu..kelam kabut aku drive laju betol..huhu...
sampai hospital pukul 4.25pm...nasib baik parking senang..
nasib baik la aku mahir side parking..jhehehehhe
p kaunter tengok ada satu patient je..alhamdulillah...sempat jumpa doc...
Bila doc scan ovari sebelah kanan, xde ovum yang membesar..cuma saiz 7mm and 8mm je..
hanya Allah je yg tahu perasaan frust masa tu..tp kontrol lagi air muka depan doc..
Tp, bila doc scan ovari kaanan, ..Ya Allah,...besarnye kekuasaan Allah..
X dpt nak bayangkan dengan kata2 bila tgk saiz telur yang dh besar...14mm..
rasa macam nak buat sujud syukur dekat situ...
doc ckp telur ni belum matang..akan membesar lagi 2mm setiap hari..
Meaning, hari ahad ni insya Allah akan matang..
Doc nasihatkan bersama suami dari hari Ahad ke Jumaat...huhu...larat ke x..ekekeke

Doc ckp lg, klau period lewat seminggu, test pregnancy test...
Kalau negatif, dia nak wat HSG..nak tgk tiub fallopian sumbat ke x...n dia nak wat ujian sperm count utk suami..
Cost HSG kat spital ni dlm RM300-350...sperm count plak RM30..

Aku berharap sangat supaya kali ni akan positif..
Insya Allah...aku serahkan semuanya kepada Allah..
aku bertawakal kepadamu Ya Allah...
Insya Allah...


Ya Allah..seandainye hamba-Mu ini gagal utk conceive, maka kurniakanlah keredhaan hati kepada hamba-Mu ini utk terima qada n qadar-Mu. Janganlah biarkan hamba-Mu ini mudah berputus asa Ya Allah....Amin...

Wednesday, November 7, 2012

Rezeki Makanan

Assalamualaikum...
Hari ni tergerak hati nak mengulas berkenaan rezeki makanan ..
Semuanya sebab mengingatkan badan aku ni yang dah bagai di pam2 sekarang ni,...
Dulu underweight...tp sekarang ni kalau x jaga silap2 dh nak smpai overweight,....
Kandungan kolestrol x payah ckp la...dah hampir border line pun...6.2..
Teringat zaman dulu2...selalu je berlapar..tp tu perkara biasa..
macam2 reason ada..
nak jimatlah(almaklumlah..student..depend on PTPTN je), malas nak turun p kafe lah..
x sempat mkn lah....n macam2 lagi..
tp sekarang ni, bila dh keja, ape yg nk mkn suma dpt...asal lapar sikit je terus cari mknn...mcm mana bdn x naik mcm di pam?
lebih teruk lg,,x lapar pun nak makan jugak,..huahauahuaahu...
betapa murahnya rezeki yg Allah bagi dekat org Malaysia ni..
mati bukan sebab x cukup mkn..tp terlebih mkn.,.
bila tgk negara luar.. Ya Allah....betapa bersyukurnya kita yang dimurahkan rezeki ni...
Alhamdulillah syukur nikmat....
Hmmmmm...so skang ni..aku kena la diet sikit..jaga makan sikit...
kena la berpuasa sikit..
utk ingt org2 yg x bernasib baik kat luar sana...
Insya Allah....

Ya Allah...janganlah biarkan aku lalai dengan anugerah-Mu...janganlah biarkan aku berjalan dengan bongkak di muka bumi-Mu..senitasalah berikan kesederhanaan hati pada hamba-Mu ini...amin..

Tuesday, November 6, 2012

Mengharapkan Zuriat

assalamualaikum...
Sudah lama betol x post anything di blog...
Bulan ni adalah bulan pengharapan..
Aku mengharap sangat yang bulan ni akan menjadikan aku seorang ibu...alangkah bahagianya kalau dapat mengandung,,,,mudah2han bila scan hari jumaat ni, akan ada ovum yang sudah matang lebih dari satu..sangat mengharap ada kesan lah dr pengambilan Clomid 5mg tu..Kalau x mengandung, at least mudah2n hormon sudah elok...x nak period lama2 n kerap macam sebelum ni lepas makan Norcolut..
Ya Allah,..hamba-Mu ni dah berusaha Ya Allah.. tp hamba-Mu ni tahu yg masih lagi kekurangan something.doa pada-Mu still kurang.,..
Kadang2 kita manusia ni terlalu bergantung dengan ubat2n, doctor, herba n macam2..tp kita sangat kurang berdoa pada Allah yang satu...walhal, Dia lah yang akan menentukan segalanya...wlau beribu duit berhabisan, tapi kalau tanpa izin-Nya, x kan jadi ape2...
Khilafnya kita sebagai manusia,...
Dalam hidup ni, Alhamdulillah Allah sentiasa beri ape jua aku mahu..dapat masuk matrik, universiti,,,,dapat ijazah..now continue study in master...dapat kahwin masa umur 26 thn macam yg diimpikan...dapat kerja yang baik, salary yg bagus, majikan yg bagus....
Alhamdulillah,,,,,Allah beri segalanya...
Tp, dsebabkan terlalu terbuai dengan kurniaan-Nya, aku lalai...lalai mengingati Dia....
and then, the worst thing, I get frustrated when I failed to conceived..Astaghfirullahaladzim..

Tp, Alhamdulillah, Allah x biarkan aku hanyut lama sangat..Alhamdulillah dia beri kesedaran semula..

Ya Allah, ...berilah petunjuk dan hidayah kepada ku ..janganlah dibolak-balikkan hatiku lagi setelah Engkau beri kan petunjuk-Mu..Ya Allah...bersihkanlah hatiku dari segala sifat mazmumah,,,,baran, hasad,  x sabar...angkuh....matikanlah aku dlm iman....mudah2n aku mati dengan meninggalkan zuriat yg soleh dan solehah..yang mampu doakan aku bila ada dlm kubur kelak..




Wednesday, July 25, 2012

Al-fatihah untuk arwah yang disayangi

AL-FATIHAH UNTUK ARWAH YANG KITA SAYANGI...                                                                                                         
" Walau setinggi mana kasih sayangku, sesungguhnya Allah lebih berhak menyayangimu,                                                                 
Damai lah engkau disana di bawah limpahan rahmat dan kasih sayang-Nya,                                                                             
Sesungguhnya kami semua akan menyusulmu di kemudian hari...                                                                                         
Al-Fatihah buat semua muslimin dan muslimat yang telah pergi mendahului kita
"                                                                     
Hari ni aku terima email berangkai yang menarik hati.. Rasanya elok dikongsikan bersama. Actually it  is a good reminder for me so that I wont forget  to pray for my late father...
Sometimes, when times goes on, when we r too bz with unnecessary thing, we forget person who we loved so much before...Hopefully this Ramadhan will not dissappoint my father..I'll prepare 'hadiah' for him as much as I could.    Tak lupa juga untuk arwah nenek n abah mertua...    Al-fatihah..                                                                              
                                                                                                                                                                                                                                                                                               
Roh di Bulan Ramadhan                                                                                                                               
Aku menghadiri majlis ilmu yang membincangkan tentang                                                                                               
amalan di bulan Ramadhan. Satu perkara yang menarik perhatian aku tadi, ustaz penceramah bercerita tentang keadaan                                 
roh di bulan Ramadhan. Menurut satu hadith Rasulullah.. (maaf aku tak sempat catat perawi hadith ini)..                                             
menceritakan apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon kepada Allah S.W.T untuk                                       
kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan pulang ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan.Roh yang dibenarkan pulang                                   
adalah kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada penjamin-penjamin yang mendoakan mereka.                                           
Manakala roh-roh yang tidak dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan terus di                                         
penjara di Luh Mahfuz.                                                                                                                             
                                                                                                                                                     
Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah pergi ke tanah perkuburan untuk                                           
melihat jasad mereka. Kemudian mereka akan pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka                                           
mereka dan ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka lawati itu memberi hadiah                                         
untuk bekalan mereka.Perkara ini akan berlarutan sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini mereka akan                                 
mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan oleh                                         
mereka2 yang masih hidup.                                                                                                                           
                                                                                                                                                     
Di sini ustaz memberitahu hikmah adanya alam kubur. Alam kubur membuktikan bahawa Allah itu Maha Penyayang.                                         
Orang yang melakukan kesalahan semasa hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup. Alangkah                                           
bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat bekalan dari orang-orang yang masih hidup.                                     
                                                                                                                                                     
Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang, yang mengadap Allah terlebih dulu daripada                                   
kita sepi tanpa doa dan sedekah daripada kita. Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam itu, terputus ia semua                                 
hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak2 yang soleh, ilmu yang bermanfaat dan sedekah amal jariah.                 

Friday, July 20, 2012

Ramadhan Tiba lagi

 Alhamdulillah... Ramdahan kembali menjenguk kita..dan alhamdulillah dipanjangkan umur kita untuk
dapat beribadah di bulan yang penuh keberkatan ni...

Insya Allah, aku akan cuba buat yang terbaik pada bulan Ramadhan kali ni...
1) nak baca al-Quran sebanyak yg mungkin
2) nak berpuasa telinga, mata, lidah dan hati
3) nak berdoa sepenuh hati moga cepat dikurniakan zuriat...amin...

Banyak entri menarik tentang persediaan menyambut Ramdhan al mubarrak dalam internet. Terpulang pada kita sebagai umat manusia untuk mengikutnya atau memilih sekadar untuk berlapar di siang hari sahaja...
Mudah-mudahan Allah S.W.T akan terus memberikan petunjuk dan hidayah kepada hamba-Nya yang lemah ini dan terus menguatkan semangat untuk melakukan yang terbaik pada bulan Ramadhan kali ini...amin...

10 Persediaan Untuk menyambut Ramadhan..

1) Berdoalah agar Allah swt. Memberikan kesempatan kepada kita untuk bertemu dengan bulan Ramadhan dalam keadaan sihat wal afiat. Dengan keadaan sihat, kita dapat melaksanakan ibadah secara maksima di bulan itu, baik puasa, solat, tilawah, dan zikir. Dari Anas bin Malik r.a. berkata, bahwa Rasulullah saw. apabila masuk bulan Rejab selalu berdoa, “Allahuma bariklana fii rajab wa sya’ban, wa balighna ramadan.” Ertinya, ya Allah, berkahilah kami pada bulan Rejab dan Sya’ban dan sampaikan kami ke bulan Ramadhan. (HR. Ahmad dan Tabrani)
Para salafush-soleh selalu memohon kepada Allah agar diberikan kurnia bulan Ramadhan dan berdoa agar Allah menerima amal mereka. Bila telah masuk awal Ramadhan, mereka berdoa kepada Allah, “Allahu akbar, allahuma ahillahu alaina bil amni wal iman was salamah wal islam wat taufik lima tuhibbuhu wa tardha.” Ertinya, ya Allah, kurniakan kepada kami pada bulan ini keamanan, keimanan, keselamatan, dan keislaman dan berikan kepada kami taufik agar mampu melakukan amalan yang Engkau cintai dan redhai.
2) Bersyukurlah dan pujian kepada Allah atas kurnia Ramadhan yang kembali diberikan kepada kita. Al-Imam Nawawi dalam kitab Adzkar-nya berkata, “Dianjurkan bagi setiap orang yang mendapatkan kebaikan dan diangkat dari dirinya keburukan untuk bersujud kepada Allah sebagai tanda syukur dan memuji Allah dengan pujian yang sesuai dengan keagungannya.” Dan di antara nikmat terbesar yang diberikan Allah kepada seorang hamba adalah ketika dia diberikan kemampuan untuk melakukan ibadah dan ketaatan. Maka, ketika Ramadhan telah tiba dan kita dalam keadaan sihat wal afiat, kita harus bersyukur dengan memuji Allah sebagai bentuk syukur.
3) Bergembiralah dengan kedatangan bulan Ramadhan. Rasulullah s.a.w. selalu memberikan kabar gembira kepada para shahabat setiap kali datang bulan Ramadhan, “Telah datang kepada kalian bulan Ramadhan, bulan yang penuh berkah. Allah telah mewajibkan kepada kalian untuk berpuasa. Pada bulan itu Allah membuka pintu-pintu syurga dan menutup pintu-pintu neraka.” (HR. Ahmad).
Salafush-soleh sangat memperhatikan bulan Ramadhan. Mereka sangat gembira dengan kedatangannya. Tidak ada kegembiraan yang paling besar selain kedatangan bulan Ramadhan karena bulan itu bulan penuh kebaikan dan turunnya rahmat.
4) Rancanglah agenda kegiatan untuk mendapatkan manfaat sebesar mungkin dari bulan Ramadhan. Ramadhan sangat singkat. Kerana itu, isi setiap detiknya dengan amalan yang berharga, yang dapat membersihkan diri, dan mendekatkan diri kepada Allah.

5) Bertekadlah mengisi waktu-waktu Ramadhan dengan ketaatan. Barangsiapa Jujur kepada Allah, maka Allah akan membantunya dalam melaksanakan agenda-agendanya dan memudahkannya melaksanakan perkara-perkara kebaikan. “Tetapi jikalau mereka benar terhadap Allah, nescaya yang demikian itu lebih baik bagi mereka.” [Q.S. Muhamad (47): 21]
6) Pelajarilah hukum-hukum semua amalan ibadah di bulan Ramadhan. Wajib bagi setiap mukmin beribadah dengan dilandasi ilmu. Kita wajib mengetahui ilmu dan hukum berpuasa sebelum Ramadhan datang agar puasa kita benar dan diterima oleh Allah. “Tanyakanlah kepada orang-orang yang berilmu, jika kamu tiada mengetahui,” begitu kata Allah di Al-Qur’an surah Al-Anbiyaa’ ayat 7.
7) Sambut Ramadhan dengan tekad meninggalkan dosa dan tabiat buruk. Bertaubatlah secara benar dari segala dosa dan kesalahan. Ramadhan adalah bulan taubat. “Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman, supaya kamu beruntung.” [Q.S. An-Nur (24): 31]
8) Siapkan jiwa dan ruhiyah kita dengan bacaan yang mendukung proses tadzkiyatun-nafs. Hadiri majlis ilmu yang membahas tentang keutamaan, hukum, dan hikmah puasa. Sehingga secara mental kita siap untuk melaksanakan ketaatan pada bulan Ramadhan.
9) Siapkan diri untuk berdakwah di bulan Ramadhan dengan membuat catatan kecil untuk kultum tarawih serta ba’da sholat subuh dan zhuhur, memberikan buku saku atau lebaran yang berisi nasihat dan keutamaan puasa.
10) Sambutlah Ramadhan dengan membuka lembaran baru yang bersih. Kepada Allah, dengan taubatan nashuha. Kepada Rasulullah saw., dengan melanjutkan risalah dakwahnya dan menjalankan sunnah-sunnahnya. Kepada orang tua, istri,anak, dan kaum kerabat, dengan mempererat hubungan silaturrahim. Kepada masyarakat, dengan menjadi orang yang paling bermanfaat bagi mereka. Sebab, manusia yang paling baik adalah yang paling bermanfaat bagi orang lain.

Tuesday, July 17, 2012

Frustration

Dah lama x post anything dalam blog...
Hmm , yesterday is very frustating...
I though I already pregnant since my period already late compare to the previous month...
Tapi, ape2 pun, Allah dah makbulkan doa aku iaitu kalau aku x mengandung, hopefully period datang sebelum 20 hb so that x perlu buat UPT and then lagi frustrating...
May b x de rezeki lagi...luckily my hubby is very supportive and understanding..
I have to be strong and not give up easily... Allah x suka org yang mudah berputus asa...
Insya Allah... ada hikmah disebalik semua ni..
May b my effort is not enough yet.. kena banyakkan berdoa lagi...
Hmm....tp dalam pada period pun still ada nak mengharap lagi hopefully this is impalntastion proses...
tp kalau dah banyak kuantiti period ni, maknanye xde harapan la,....hehehe

sedikit info dari internet tentang implantasi...

Pendarahan Implantasi

Dianggarkan 25% daripada wanita mengalami pendarahan semasa trimester pertama. Salah satu sebab pendarahan ini ialah pendarahan implantasi.
Apa itu pendarahan implantasi?
Pendarahan implantasi selalunya tidak sebanyak darah haid dan kebanyakkannya berwarna coklat atau merah jambu. Ia berlaku apabila telur yang sudahpun bersenyawa dengan sperma bergerak kerahim dan cuba membenamkan dirinya kedalam dinding rahim. Proses ini dinamakan implantasi. Pendarahan berlaku semasa proses implantasi ini. Yang membezakannya dengan darah haid ialah jumlah darah yang keluar adalah sedikit dan terhad pada 1-3 hari sahaja.
Bilakan implantasi selalu terjadi?
Ia selalunya berlaku 5-12 hari dari tarikh ovulasi, masa yang sama, anda sepatutnya datang haid.


Saturday, June 30, 2012

Bicara Hukum 3 - Bolehkah zakat diberikan kepada adik beradik?


Artikel ni dipetik dari internet..sumbernya x dicatat..Artikel ini mengupas isu , bolehkah zakat diberikan kepada adik beradik? Kita akan memulakan perbincangan kita dengan membahas mengenai 5 golongan yang tidak boleh menerima zakat.

1. Orang kaya di atas asnaf fakir miskin.
Orang kaya tidak boleh menerima zakat di atas asnaf fakir dan miskin. Walaubagaimanapun mereka boleh menerima zakat di atas asnaf lain seperti amil, fi sabilillah atau ibnu sabil (orang yang terputus bekalan di dalam perjalanan) (Mustafa Khan, et.al, al-Fiqh al-Manhaji 'ala mazhab al-Imam as-Syafie, Damsyik, Dar al-Kalam, hal 324)

2. Golongan yang masih kuat berusaha tetapi malas
Zakat tidak boleh diberi kepada orang yang malas berusaha. Ini kerana, ia akan membuatkan seorang yang malas berusaha itu terus menjadi malas. Malas adalah sikap yang terkeji di dalam Islam. Oleh itu, jika seorang miskin itu mampu berusaha tetapi ia malas, dia tidak layak menerima zakat. (Mustafa Khan, et.al, al-Fiqh al-Manhaji 'ala mazhab al-Imam as-Syafie, Damsyik, Dar al-Kalam, hal 324)

3. Orang kafir muharab (yang diperangi)
Ulama bersepakat, orang kafir yang diperangi tidak layak menerima zakat pada setiap masa dan tempat. Walaubagaimanapun, mereka boleh menerima zakat jika tergolong di dalam asnaf Muallaf iaitu hatinya semakin jinak dengan Islam. Jika dengan pemberian tersebut semakin menghampirkannya pada Islam, maka dia boleh menerimanya (as-Syeikh Muhamad Mutawalli as-Sya'rawi, al-Fatawa, Kaherah, dar al-fath li Imam al-'Arabi, hal 642)

4. Golongan yang berada di bawah tanggungan nafkah seseorang.
Tidak boleh memberi zakat kepada orang yang di bawah tanggungan nafkah kita. Seperti anak ke bawah iaitu cucu, ayah ke atas iaitu datuk dan juga kepada isteri. Ini kerana, jika mereka susah mereka sepatutnya menerima nafkah bukannya zakat(Mustafa Khan, et.al, al-Fiqh al-Manhaji 'ala mazhab al-Imam as-Syafie, Damsyik, Dar al-Kalam, hal 325).

Oleh yang demikian, zakat boleh diagihkan kepada saudara mara yang tidak bersabit hak nafkah seperti abang, adik , bapa saudara dan emak saudara. Pemberian kepada saudara mara lebih utama kerana ia mendapat pahala sedekah dan menghubung silaturrahim (Abdullah nasikh 'Alwan, al-Ahkah az-Zakah 'ala Dhau'i al-Mazahib al-'Arba'ah, Kaherah, Dar as-Salam, hal. 77)

5. Keturunan keluarga baginda Nabi saw.
Keturunan Rasullullah saw tidak layak menerima zakat kerana mereka mempunyai bahagian di dalam harta rampasan perang (ghanimah) dan juga harta yang diperolehi daripada perdamaian dengan orang kafir (fay). Ia berdasarkan hadith yang diriwayatkan oleh Muslim, "sesungguhnya zakat tidak boleh diberi kepada ahli keluarga Muhamad"

Walaubagaimanapun, oleh kerana mereka sekarang tidak mendapat bahagian "fay" dan "ghanimah" maka para ulama mengharuskan mereka untuk menerima zakat.

-kesimpulan-
Daripada perbahasan ini, jelaslah bahawa zakat boleh diberikan kepada adik beradik yang susah kerana mereka bukan dibawah tanggungan nafkah kita

Ending of story,,


Tonite secara rasminya cerita Desperate Housewives already came to the end...Happy ending.. I like.... the best part is when Lynette and Tom come back together..this couple really affect me the most. when Tom having affair, and he neglected Lynettes feeling, its the most cruel part in this story...but, luckily the story ends well.. X sia2 tengok cerita ni till the end walaupun bukan peminat yang betol2 hardcore follow x miss episod...
Channel 108 pun siar my ex-favourite story also. I've been longing n searching for this story, Bichoo for few years already. Already watched somewhere 12years back and this story is interesting..3 stars now( back then may b I rated 5stars)..anyway...good ending for the day, 29June 12..

Friday, June 22, 2012

Last day training 22 June 12

Yeyy....today is my last day training..tomorow may be go back to my lovely hometown, Kelantan..Hopefully my hubby can get the leave in this Saturday so that we can spend more time in Kelantan,...miss my mom, sister, grandpa etc....cant wait for that moment..!!

Thursday, June 21, 2012

Training Pyroprocessing Part 1 18-22June12

Okey...today is my second last day for the training....Some part were interesting , but some part were damn boring....cannot help my eyes from falling asleep...but luckily a cup of necsafe will help...and also surfing internet while instructor teaching  also will extremely helpful...hahah...bad student....
I think my body receive too much cafein and sweet  this few days....my diet plan crushed already....
I need to lose 5kg..........hmmmmmm.....diet crushed....not exercise....sleep late....eat  a lot of colestrol food,...then how the hell can I lose my weight...??? haiyyaa........

Wednesday, June 20, 2012

Successfully created a blog

Yess!!!!! I already successfully created a blog today...second personal blog in my 27years life....
!st blog already gone missing...even forget the name and the password also...hahah...hangat2 tahi ayam je masa created 1st blog...hopefully this second blog wont went missing ....hopefully it will be meaningful..