Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Sunday, November 18, 2012

Penantian suatu penyeksaan

Assalamualaikum...
Dah agak lama x post apa2 di blog..
Hari ni hari yang ke-21 kitaran period aku...dah seminggu jugak bahagian bwh pinggang asyik lenguh2 je..
apa agaknya petanda tu..?nak period ke dah ada isi ek?
kena tunggu lagi dua minggu baru boleh buat ujian UPT..
hopefully positif..
tapi, terseksa betul menunggu, setiap saat bila rasa ada cairan keluar je takut sangat kot2 period..tapi
setakat ni Alhamdulillah  x de lagi..cuma kepituhan je..

Ya Allah.,..mudah2an hamba-Mu ini akan berjaya conceive....Amin...


Friday, November 9, 2012

Scan hari ke-12

Assalamualaikum..
Hari ni aku p jumpa doc utk scan saiz ovum ...
Cabaran betol...On d way nak pergi hospital, tiba2 nurse doc call bagi tahu doc ada operation..klau aku lambat may b cannot make it..
Pastu ujan lebat pulak langsung x nampak jalan...
huhu..kelam kabut aku drive laju betol..huhu...
sampai hospital pukul 4.25pm...nasib baik parking senang..
nasib baik la aku mahir side parking..jhehehehhe
p kaunter tengok ada satu patient je..alhamdulillah...sempat jumpa doc...
Bila doc scan ovari sebelah kanan, xde ovum yang membesar..cuma saiz 7mm and 8mm je..
hanya Allah je yg tahu perasaan frust masa tu..tp kontrol lagi air muka depan doc..
Tp, bila doc scan ovari kaanan, ..Ya Allah,...besarnye kekuasaan Allah..
X dpt nak bayangkan dengan kata2 bila tgk saiz telur yang dh besar...14mm..
rasa macam nak buat sujud syukur dekat situ...
doc ckp telur ni belum matang..akan membesar lagi 2mm setiap hari..
Meaning, hari ahad ni insya Allah akan matang..
Doc nasihatkan bersama suami dari hari Ahad ke Jumaat...huhu...larat ke x..ekekeke

Doc ckp lg, klau period lewat seminggu, test pregnancy test...
Kalau negatif, dia nak wat HSG..nak tgk tiub fallopian sumbat ke x...n dia nak wat ujian sperm count utk suami..
Cost HSG kat spital ni dlm RM300-350...sperm count plak RM30..

Aku berharap sangat supaya kali ni akan positif..
Insya Allah...aku serahkan semuanya kepada Allah..
aku bertawakal kepadamu Ya Allah...
Insya Allah...


Ya Allah..seandainye hamba-Mu ini gagal utk conceive, maka kurniakanlah keredhaan hati kepada hamba-Mu ini utk terima qada n qadar-Mu. Janganlah biarkan hamba-Mu ini mudah berputus asa Ya Allah....Amin...

Wednesday, November 7, 2012

Rezeki Makanan

Assalamualaikum...
Hari ni tergerak hati nak mengulas berkenaan rezeki makanan ..
Semuanya sebab mengingatkan badan aku ni yang dah bagai di pam2 sekarang ni,...
Dulu underweight...tp sekarang ni kalau x jaga silap2 dh nak smpai overweight,....
Kandungan kolestrol x payah ckp la...dah hampir border line pun...6.2..
Teringat zaman dulu2...selalu je berlapar..tp tu perkara biasa..
macam2 reason ada..
nak jimatlah(almaklumlah..student..depend on PTPTN je), malas nak turun p kafe lah..
x sempat mkn lah....n macam2 lagi..
tp sekarang ni, bila dh keja, ape yg nk mkn suma dpt...asal lapar sikit je terus cari mknn...mcm mana bdn x naik mcm di pam?
lebih teruk lg,,x lapar pun nak makan jugak,..huahauahuaahu...
betapa murahnya rezeki yg Allah bagi dekat org Malaysia ni..
mati bukan sebab x cukup mkn..tp terlebih mkn.,.
bila tgk negara luar.. Ya Allah....betapa bersyukurnya kita yang dimurahkan rezeki ni...
Alhamdulillah syukur nikmat....
Hmmmmm...so skang ni..aku kena la diet sikit..jaga makan sikit...
kena la berpuasa sikit..
utk ingt org2 yg x bernasib baik kat luar sana...
Insya Allah....

Ya Allah...janganlah biarkan aku lalai dengan anugerah-Mu...janganlah biarkan aku berjalan dengan bongkak di muka bumi-Mu..senitasalah berikan kesederhanaan hati pada hamba-Mu ini...amin..

Tuesday, November 6, 2012

Mengharapkan Zuriat

assalamualaikum...
Sudah lama betol x post anything di blog...
Bulan ni adalah bulan pengharapan..
Aku mengharap sangat yang bulan ni akan menjadikan aku seorang ibu...alangkah bahagianya kalau dapat mengandung,,,,mudah2han bila scan hari jumaat ni, akan ada ovum yang sudah matang lebih dari satu..sangat mengharap ada kesan lah dr pengambilan Clomid 5mg tu..Kalau x mengandung, at least mudah2n hormon sudah elok...x nak period lama2 n kerap macam sebelum ni lepas makan Norcolut..
Ya Allah,..hamba-Mu ni dah berusaha Ya Allah.. tp hamba-Mu ni tahu yg masih lagi kekurangan something.doa pada-Mu still kurang.,..
Kadang2 kita manusia ni terlalu bergantung dengan ubat2n, doctor, herba n macam2..tp kita sangat kurang berdoa pada Allah yang satu...walhal, Dia lah yang akan menentukan segalanya...wlau beribu duit berhabisan, tapi kalau tanpa izin-Nya, x kan jadi ape2...
Khilafnya kita sebagai manusia,...
Dalam hidup ni, Alhamdulillah Allah sentiasa beri ape jua aku mahu..dapat masuk matrik, universiti,,,,dapat ijazah..now continue study in master...dapat kahwin masa umur 26 thn macam yg diimpikan...dapat kerja yang baik, salary yg bagus, majikan yg bagus....
Alhamdulillah,,,,,Allah beri segalanya...
Tp, dsebabkan terlalu terbuai dengan kurniaan-Nya, aku lalai...lalai mengingati Dia....
and then, the worst thing, I get frustrated when I failed to conceived..Astaghfirullahaladzim..

Tp, Alhamdulillah, Allah x biarkan aku hanyut lama sangat..Alhamdulillah dia beri kesedaran semula..

Ya Allah, ...berilah petunjuk dan hidayah kepada ku ..janganlah dibolak-balikkan hatiku lagi setelah Engkau beri kan petunjuk-Mu..Ya Allah...bersihkanlah hatiku dari segala sifat mazmumah,,,,baran, hasad,  x sabar...angkuh....matikanlah aku dlm iman....mudah2n aku mati dengan meninggalkan zuriat yg soleh dan solehah..yang mampu doakan aku bila ada dlm kubur kelak..