Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Friday, December 7, 2012

Amalan untuk hamil

Assalamualaikum wbt...
Nak share sikit amalan untuk mengandung..
Ini pun banyak info yang diperoleh dari pembacaan di internet..
Alhamdulillah..ramai yang share info yang bermanfaat..
Kalau korang nak, boleh find sendiri,,,
Kat bawah ni aku share ape yanga aku amalkan:

1) Doa pada Allah banyak2 lepas solat atau bila2 saja waktu mustajab
2) Minta Mak doakan sekali untuk kita
3) Solat hajat hari2 bila ada kelapangan. Doa la sesungguh hati. Mintak mak solat hajat sekali utk kita,
4) Baca surah Maryam . kalau boleh setiap hari..kena istiqamah..kalau x larat habiskan satu hari., boleh sambung2..
5) Ubah perangai menjadi lebih baik.
6) Baca Ya zal jalaliwal ikram 11x dan hembus pada air..lepas tu minum..
7)  Berusaha...jumpa doc
8) Yang paling penting, bila kita dah berdoa pada Allah..yakinlah pada-Nya yang dia mampu dan akan menunaikannya..jangan ada ragu2 sikit pun...bukan ubat..bukan doc...bukan akar kayu...bukan nasib yang tentukan nasib kita..Hanya Allah Yang Maha Kuasa je yang mampu kabulkan impian kita...kalau Allah x kabulkan lagi, maknanye Dia nak kabulkan esok lusa,, kalau x lagi, may b tahun depan..kalau x lagi..pasti ada ganjarannnya di akhirat kelak..bersangka baiklah dengan Allah...Insya Allah...
9) Jangan berputus asa,...



Alhamdulillah...disahkan mengandung..

Alhamdulillah..
Syukur ke hadrat Illahi...penantian selama 1 tahun 6 bulan ni akhirnya membuahkan hasil.
Hari ahad lepas, 2 Dec, genap 7 hari aku lewat period...masa test tu punye la berdebar..
1st UPT showed positive, ,..rasa macam x percaya...
terus call husband yang masa tu outstation di Manjung bagitahu dia..
dia pun terkejut n macam x percaya,,,,
so aku run 2nd test.. pun double line..Alhamdulillah...syukur sangat2...
lepas tu baru aku nangis gembira..yg 1st tu x dapat nak gambarkan kata2 ni...
teruk kol mak dekat kampung..harap dia doakan yang terbaik untuk aku n new baby...
as usual, dia akan cakap, Ma memang dah doakan anak2 Ma setiap hari...dah solat hajat selalu..
Thanks Ma.....u r the best...memang Allah dah sebut, doa ibu tiada hijabnya...
Alhamdulillah...doa Ma mustajab....
So, continue balik yer..
Hari rabu, 5 Dec , aku p hospital pantai nak confirmkan pregnancy...nak tengok baby through scan..
tapi malang betul org ramai sangat..terpaksa balik nak find another klinik..
so .my husband and I p jumpa doc area Bercham..Doc lelaki..hurm....
so,,,dipendekkan cerita, scan la perut..
n masa tu mulut aku dah senyum lebar sampai telinga sebaik sahaja nampak satu ketulan kecil di scaner..doc cakap konpem pregnant...dalam 4 minggu...due bulan 8 tahun depan...
suami pun senyum panjang..
I can see his excitement and his happiness...Alhamdulillah di atas kurnian-Nya yang x ternilai ini..

Ok..skang ni aku nak backword sikit..
Hari ke-28 period cycle, aku memang ada wat medical check up sebab apply biasiswa for master..
so memang test air kencing..pregnancy negative...mula2 aku x frust, tp lepas tu...Ya Allah...my soul is gone...my hope is crushed.. semua benda aku jadi malas..nak solat malas..nak berdoa malas...Astaghfirullahaladzim...ampunilah hamba-Mu yang sangat lemah dan kerdil ini Ya Allah..

Disebabkan frust sangat, aku makan macam2 yang org pregnant x sepatutnya makan..Aku makan durian hampir sebiji, minum nescafe, minum kopi, bubuh black pepper banyak2 dlm masakan etc...

Ok..backword lagi..aku terperasan yang Allah SWT dah susun perjalanan hidup makhluk Dia dengan sangat teratur...Subhanallah...Ok..why I said like that:
1) Aku makan ubat subur,
2) p scan ada  satu ovum yang besar
3) waiting for the day to do UPT
4) suddenly got news that i'd been offered a scholarship for my master, so, need to do the check up: X-ray, urine test
5) Bila jumpa doc, aku bawa result x -ray yang dh dibuat bulan 3 tahun ni...tp disebabkan doc ckp no3 tu tulisan dia hampir macam no 8, so dia ckp x yah la x-ray( at 1st aku persuade doc tu x nak x-ray to save money..hehe..n the most important aku takut aku pregnant)
6) bila test urine-pregnancy -ve, n doc ckp ada jangkitan kuman...kalau mengandung bahaya.. Alhamdulillah..nasib baik aku wat check up. doc bg antibiotik..
7) Hari ke-7 lewat period, buat UPT lagi..and..jeng-...jeng....PREGNANT!!!


Semuanya tersusun cantik je....hmm...

Ya  Allah...selamatkanlah kandunganku...mudah-2n akan lahirlah seorang bayi yang sihat fizikalnya, cantik rupa parasnya,,indah akhlaknya,,,sempurna kesihatannya selepas 40 minggu..mudah2n aku berkesempatan menjaganya sehingga dewasa...dan mudah2n anak ini boleh mendoakan aku selepas mati kelak..Amin...