Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Sunday, April 7, 2013

Bagaimana buat bank draf

Assalamualaikum....
Hari ni aku nak bercerita sikit tentang pengalaman aku buat bank draf...
Mungkin bagi some people, benda ni sgt kecil, ringan or nothing,,,
tp bagi aku yg first time, memang susah gak la...siap search kat intenet lagi..
so, alang2 aku dah berpengalaman ni, apa salahnya berkongsi pengalaman sikit ngan org lain...
OK..actually sebelum buat bank draft ni, kita kena tau nak bagi kat sape, ..kat org perseorangan ke...company le...nak wat bayaran kat mana2 agensi ke sape2...
macam kes aku ni, aku nak bagi bayaran kat org perseorangan.,...dlm kes ni, bayaran deposit 10% dekat tuan umah..
Since the value is close to Rm 20k, then x kan aku nak bagi tuan rumah ni cash deposit kot,,,mau kena rompak tengah jalan x ke naya...nak cari duit banyak tu  bg org mcm aku ni dah cukup perit dah...
Ok..firstly,
1) P  kaunter pertanyaan di bank (kes aku ni kat Maybank) and bagitau org jaga kaunter nak wat bank draf
2) Dia akan bagi borang n kena lah isi butiran2nye...Ni maklumat yang diperlukan bagi penerima
     a) Nama penuh
     b) IC
     c) Alamat rumah dia
     d) No Telefon dia
      e) pekerjaan dia.

      p/s : kena pilih kod bayaran dibuat atas sebab ape...pilih je n tick..kalau x tau, tinggal je kosong, nanti pandai la org bank isi nanti..

3) dapat number lepas siap isi borang n tunggu giliran.
4)Dalam kes aku ni, aku pilih nak wat bank draf di maybank sebab duit simpanan aku ada kat Maybank...So, ape aku wat, aku isi jugak borang pengeluaran, state kan berapa banyak nak kuar...Masa number dipanggil, bagitau kat pegawai bertugas  tu nak buat bank draf  n keluarkan duit dari akaun simpanan...kalau nak bagi cash pun boleh gak...separuh2 pun boleh...dalam kes aku, akaun simpanan cuma ada partially, so aku bagitau siap2 kat dia total amaun nak wat bank draf... RM xx dr akaun simpanan + RM yy cash...
4) the end...


Simple je...xsusah pun..aku dikenakan charge RM5...