Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Sunday, April 7, 2013

Bagaimana buat bank draf

Assalamualaikum....
Hari ni aku nak bercerita sikit tentang pengalaman aku buat bank draf...
Mungkin bagi some people, benda ni sgt kecil, ringan or nothing,,,
tp bagi aku yg first time, memang susah gak la...siap search kat intenet lagi..
so, alang2 aku dah berpengalaman ni, apa salahnya berkongsi pengalaman sikit ngan org lain...
OK..actually sebelum buat bank draft ni, kita kena tau nak bagi kat sape, ..kat org perseorangan ke...company le...nak wat bayaran kat mana2 agensi ke sape2...
macam kes aku ni, aku nak bagi bayaran kat org perseorangan.,...dlm kes ni, bayaran deposit 10% dekat tuan umah..
Since the value is close to Rm 20k, then x kan aku nak bagi tuan rumah ni cash deposit kot,,,mau kena rompak tengah jalan x ke naya...nak cari duit banyak tu  bg org mcm aku ni dah cukup perit dah...
Ok..firstly,
1) P  kaunter pertanyaan di bank (kes aku ni kat Maybank) and bagitau org jaga kaunter nak wat bank draf
2) Dia akan bagi borang n kena lah isi butiran2nye...Ni maklumat yang diperlukan bagi penerima
     a) Nama penuh
     b) IC
     c) Alamat rumah dia
     d) No Telefon dia
      e) pekerjaan dia.

      p/s : kena pilih kod bayaran dibuat atas sebab ape...pilih je n tick..kalau x tau, tinggal je kosong, nanti pandai la org bank isi nanti..

3) dapat number lepas siap isi borang n tunggu giliran.
4)Dalam kes aku ni, aku pilih nak wat bank draf di maybank sebab duit simpanan aku ada kat Maybank...So, ape aku wat, aku isi jugak borang pengeluaran, state kan berapa banyak nak kuar...Masa number dipanggil, bagitau kat pegawai bertugas  tu nak buat bank draf  n keluarkan duit dari akaun simpanan...kalau nak bagi cash pun boleh gak...separuh2 pun boleh...dalam kes aku, akaun simpanan cuma ada partially, so aku bagitau siap2 kat dia total amaun nak wat bank draf... RM xx dr akaun simpanan + RM yy cash...
4) the end...


Simple je...xsusah pun..aku dikenakan charge RM5...


41 comments:

ff said...

Terima kasih! anda telah menolong saya hari ini... juga nak byr deposit umah hehe

mawar yus said...

No Problem...gud luck!

Ady_Kent said...

Thanks utk info. Very helpful

mawar yus said...

Glad to help!

Ayu Fansuri said...

Hai... nak tanya, bank draf ada tempoh sah laku ke? kalau ada, brape bulan ye? TQ

mawar yus said...

Yg saya tau standard 6 bulan sah..tapi better u confirm ngan bank tempat u buat bank draf tu..kang tersalah naya plak..

NiEzArM said...

1st Thanks for info..info pasal data apa kena ada tu...leh la tanya bakal bini aku nanti sebelum gi bank buat bank draft tu kalo x nanti 2 3 kali keje lak sebab nak wat hantaran kawin...hehe. Misal kalo lost ke or tamat tempoh tau x camana procedure nak refund balik? sorry sebab xde pengalaman pasal bende nih...

mawar yus said...

Uuuuu..x sure la plak klau hilang..tp org yg dinamakan atas check tu je bleh claim...dia kena p tunjuk ic masa nak tebus cek tu. So..klau hilang..rasanye just p lapor kat bank je and dia leh cancel kan check tu..nanti sedara jgn luap simpan resit bank draf tu..in case.. klau pasal tamat tempoh tu x yah risau..valid 6 bulan..ada 180 hari tu...mesti ada masa punye lah..hehe..nak tebus cek tu cepat yg amat..

islamiah mahirah said...

terima kasih ! buat dalam satu hari je kan ?

mawar yus said...

Yes..not even 1 hour..but op koz depend on berapa ramai org beratur di kaunter..

RAIME AMIN said...

sangat membantu..
terima kasih... ;)

mawar yus said...

Sama2..

Anonymous said...

Klu penerimanya company? Nak bayar ke KPF? Mcm mn?

mawar yus said...

Just isi nama company, address n no telefon je.. hari tu masa say bayar duit pada lawyer, saya wat mcm tu je.

nazirah amiruddin said...

Oh.. macam tu.. detail btul.. trima kasih..😊

sibhuscollection said...

terima kasih, entri yg sgt membantu ;)

Diana said...

Very helpful! Tq. =D

Anonymous said...

As salam..kalau nk refund cmne ye??maaf bertanya

mawar yus said...

Wsalam Anonymous...
U just p bank tempat bank draft dibuat..e.g maybank. and bagutau nak tebus b/draft tu.. nanti bagitau dia..u nak cash or masuk ke dalam akaun bank..kalu nak masuk dlm akaun bank sendiri..sila isi borang utk deposit money ke dalam akaun siap2...

Anonymous said...

Kalau sy lak nak buat bank draf nak hantar kt mpm sebab slip muet sy hilang...macam mane tu?

aku punya Allah said...

Tumpang tanya, masa nak buat bank draft tu kn, perlukn kad bank ataupun kad ic ke? Dan dia ada suruh kita cop cap jari kita kat mana2 ke?

Arif said...

mekasih mawar, mmg membantu first timer mcm saya.

mawar yus said...

Ye..semua perlu..

Anonymous said...

Tumpang Tanya, Kata La Ada Orang Buat Draf Bank Untuk Saya, Berapa Lama Untuk Draf Bank Tu Ditunaikan Ye? Kalau Macam Cek, Perlukan 3 Hari Kebiasaannya.

mawar yus said...

X sure plak anonymous ...rasanye dapat on the spot.untuk lebih tepat, try tanya bank tempat bank draft dibuat.

Faridah Shamsuri said...

Sy ada pengalaman buat bank draft tp diberitahu kena buat di bank asal tempat kita buka akaun.

Azman Mat Isa said...

ya betul tu..dia kalau bawah 25000 boleh buat dimana-mana cawangan tapi kalau lebih dari itu kena buat dimana kita buka akaun.

Mohd Zaki said...

Terimakasih share

Moon said...

I wan to transfer my money from my Maybank saving account to other bank for FD placement, is it receipant just put my own details?

mawar yus said...

Hi Moon,

Sorry, I donno what is FD . :p

Aina Adam said...

Terima kasih byk2... ni la 1st entry sy jumpa lepas google camne nk buat bank draft. Really helps a lot.. moga Allah membalas ilmu yg dikongsi...

mawar yus said...

sama2 aina adam..
sy share sebab memang susah sikit nak cari info2 macam ni kat tenet. So, just share sedikit ilmu yg sy tahu n belajar

najmi said...

If duit kita kat maybank and bank penerima tu other bank..ada kena charge pape tak nanti?mohon pencerahan

mawar yus said...

Hi Najmi,...sy kurang arif plak tang penerima tu....cuma dulu masa sy buat bank draf..sy x ambik kisah pun penerima tu ada x akaun maybank...janji part sy setel...heheh..
Sorry..

Anonymous said...

Kirakan
1- p kaunter mintak borg
2- isi borang mcm yg cik mawar ckp, nama ic alamat no fon
3- suh tolak dalam akaun or bawak cash kan?

Dah?

mawar yus said...

Yer betol...borang pengeluaran duit dari akaun pun kena isi jugak

din ruler said...

Nk buat utk hntrn boleh la ye?

muhdevori said...

Assalam
Kalau transfer dari akaun kita ke akaun penerima tu guna bank draf ke?
Pada bahagian penerima tu tak perlu no akaun penerima ke?

mawar yus said...

din ruler: boleh sangat2


Muhdevori: utk buat bank draf, x letak no akaun pun...nama penerima dah cukup. nanti dia kena tunjuk ic je bila nak withdraw

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

I xpernah wat bank draft jgk.
TQ for info.
drshikinzainal.blogspot.com (da x active pun:)

Nur Atiqah said...

thanks!!!!!!!!

I tot so complicated.... So cepat jelah setel?? Thanks taw! :)

http://hertheoryherstory.blogspot.my