Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Friday, June 28, 2013

Pemakaian tali pinggang keledar/ seat belt untuk ibu mengandug

Assalamaualaikum...
Hari ni tergerak hati aku nak cerita pasal peraturan pengguna jalan raya pakai seat belt di jalan raya.
Ada sorang kawan yang tumpang kereta aku hari tu tegur aku bila dia tengok aku pakai seat belt sebaik saje kereta bergerak:

'Eh, u ngandung kalau x pakai seat belt pun x pe..polis tak saman punye..I dulu penah kena tahan polis n dia tanya nape x pakai seat belt..bila I bagitau I ngandung then, dia cakap OK.."

aku tau memang ada kwn ckp kalu ngandung x yah pakai seat belt...tp aku jawab macam ni..

' I tau..tapi  I rasa x secure kalau x pakai seatbelt..kalau dulu x ngandung, memang culas sikit kalau bab pakai seat belt...bila dah masuk kawasan taman perumahan je terus x pakai...tapi skang ni,..bila dah ngandung I nak ensure I and baby selamat...so, I akan pakai sampai la kereta dah x gerak..'

Betol..x tipu...memang aku jadi skema sikit sejak mengandung ni..aku takut kang jadi ape2 ke..kalu terdorong ke dashboard, sape susah? aku n baby jugak....so..better pakai..
Tadi saje search kat google..ni contoh soalan yang dah dijawab org bertauliah:

Adakah perempuan mengandung dikecualikan memakai tali pinggang keledar?
-Ya. Perempuan yang sarat mengandung dikecualikan memakai tali pinggang keledar.


Ni plak ilmu baru yang aku baru tau:

Berapakah umur penumpang yang akan diambil tindakan saman sekiranya tidak memakai tali pinggang keledar belakang?
Tindakan saman hanya akan dikenakan kepada penumpang yang berumur 17 tahun dan ke atas sahaja.

OOOO..baru cek tau...

Monday, June 24, 2013

Kaedah Samak Rumah

Wow..2 entri dalam masa 1 jam?
Pecah rekod nih..

Masa tengah bersemangat nih ape kata aku taip je ape yg terlintas kat kepala ni...
Teringat lagi 2 bulan lepas..aku adalah salah sorang pen'google' yng banyak google pasal macam mana cara nak samak rumah..
As u know( buat2 tau je la yerk) , aku kan baru je beli rumah second hand... the previous owner was a chinese, a.k.a non muslim..and he also has a dog..cute small dog...but fierce! ngeh2..so..memang x lepas dari permasalahan samak....

Bila dah google ni..macam2 info dapat...tp kat ipoh ni x jumpa la plak perkhidmatan menyamak rumah..nak x nak kena wat sendiri..tp masa tu kan aku dah ngandung masuk 6 bulan..mana larat kot nak samak rumah dua tingkat , turun naik tangga..mau terberanak atas tangga la jawabnya...

Ok..cut the story:
Ex-jiran dulu kerja kat jabatan agama islam..so dia tau la camne cara yg mudah, selamat , dan betul...Alhamdulillah..Allah dah permudahkan segalanya...

1) Ambil tanah merah..(kitorang ambil tanah yang biasa developer buat tambak tanah tu..)
2) Bancuh dalam bekas besar..(aku guna tong besar yang bersih)
3) Biarkan semua tanah mendap dulu... kita guna air yang terapung kat atas je..sebab syarat dia air tanah kan...
4) Ambil mop...celup dalam air tanah tu...
5) Mop lantai...kitorang guna air tanah pada bilasan pertama...sebab tuan rumah memang dah cuci bersih2 rumah ni pakai sabun semua...so..memang dah x de kotoran yang boleh dilihat dengan secara lahiriahnye..ecewah.....ayat.....
6) Then..ni part yang  penting: berdiri dekat sudut rumah..lepas tu semburkan air dari paip ke atas lantai yang dah dibilas dengan tanah tadi sebanyak 6x..ke serata bilik...kira la...1...2...3.......6...
7) then, ratakan la air mengenai semua tempat...n tempat yang ko rasa penah kena jilatan anjing..ingat...jangan was was...Pastu tolak air tu masuk dalam bilik air ke..luar ke..pendek kata, buang la air yang banyak2 dalam bilik tu...biarkan je dia kering sendiri..Kalau rajin..mop la..
8) Siap!!..mudah kan..


Jangan was-was tau,..Islam ini mudah je...x pernah memberatkan penganutnya...actually, ada jugak ulama yg cakap samak ni hanya perlu bila kita memang nampak dengan mata kepala  sendiri trang tang tang dah kena najis mughallazah...kalau x nampak..buat la sekadar yang perlu...untuk mengelakkan was-was...


Alhamdulillah...kitorang punye part samak dah siap...lega n yakin nak beribadah kat dalam umah tu...

Wow..mangkuk tandas ku bersih!!

Haha...x boleh blah punye tajuk...Aku bukannye ape...happy and excited bila percubaan aku beli Harpic Power plus membuahkan hasil yang berbaloi2..RM 9 ++ untuk 2 botol..satu aku letak kat bilik bawah..lagi satu aku letak kat bilik atas..nak dijadikan cerita...semalam kang ari cuti..so..merajninkan la diri nak membasuh toilet termasuk mangkuk tandas..masa mula2 pindah rumah baru ni, memang dh cuba pencuci Harpic yang kaler purple tu..tp kesan dia biasa je..tough stain x hilang jugak..so..bila dah beli yg power plus botol hitam ni, saje aku nak tengok keberkesanan dia..aku tuang dia dlm bowl..lepas tu leave dekat 2 jam gak la..sebab dok wat kerja lain..bila nak mandi aku pun masuk la toilet dan aktiviti sental menyental bermula...surprisingly u ollsss..x payah sental kuat2 pun..semua tough stain dah tanggal..OMG..terkezut gue...pastu aku apply plak kat sinki bilik air..letak je , pastu terus sental...berkilat jugak...wahhhh...seronok betul makk...haha...ye la..sebelum ni beli ape2 brg kat iklan tu sebenarnya indah khabar dari rupa jek..tp yg ni memang rupa pun indah macam khabar jugak..ekekeke....so..nanti rajin aku nak sental kat bilik atas pulak..kalu tough stain hilang jugak, memang aku x beli brand lain dah pas ni...hehe..insya
Allah...n alhamdulillah...ada ke pencuci lantai yang berkesan mcm ni jugak ek..paham2 je la..perut aku ni dh memboyot...nak mengerah tenaga kuat2 x larat dah..boleh berus ala kadar jek...
   ha...siap ada gambar lagik..


                                                             

Friday, June 21, 2013

Tudung Murah untuk dijual

Jemput2 cuci mata tgk tudung and cuci mata..jangan lupa beli sehelai dua...hehe..comey....Harga dah diturunkan..for clearance stock..
1)tudung bawal corak bunga atas kepala - RM 23 20tak termasuk postage

1A- Turqoise

1A -close up corak bunga

1B - Green ( Hijau kepala  itik)

1B-close up corak bunga

1C-Bright Yellow

1C-close up corak bunga

1D-Black

1E - Dark Red
2) Tudung corak butterfly bunga-bunga  3 layer ( Saiz M) - RM 46 35 tak termasuk postage
2A-Pink Awning

2B-Yellow Awning

2C-  Light green Awning(hijau pucuk pisang)

2D-  Red awning

2E- biru kehijauan awning

2F- Orange awning

2G- dark orange awning






3) Tudung pelbagai corak 3 layer - RM 46 35 tak termasuk postage
3A-Orange

3A-close up corak

3B- Dark/Red corak bulat

3C- Blue/Red/White corak

3C- close up corak

3D

3D-close up

3E

3E-close up

3E-close up

3F

3G


4) Tudung 3 layer plain- RM 46 35 tak termasuk postage
4A- Dark Red/Orange/Black

4B- Hijau pucuk pisang/Krim/Kuning
5) Tudung 2 layer -RM 31  28 tak termasuk postage
5 -Krim + corak bunga


Postage cost =  RM 6

Cara order:
1) Email me for details at tudungbisnesonline@yahoo.com - check stock available or not and give me the item code . e.g kod 1C
2) I'll give my account number
3) Make a payment and send me receipt copy
4)I'll post the item..U should receive the item within 2-4 working days!



Rebut peluang keemasan ini..Stock limited...

C ya!!

Monday, June 17, 2013

Usaha untuk mengandung

Asalamualaikum..
Rasanya x lengkap kalau aku x cerita sejarah ataupun detik2/perjalanan aku nak mengandung ni...
It started like this...
Firstly,...when we 1st married, we think that we should plan first to give us some time to know each other and honeymoon and also enjoy being together  without any interruption from child crying...eceeewahh..that is the first la....but , after a month pass, and when I learn to know that my best friend and my ex-housemate already get pregnant ( their marriage date is only differ by 1 week only  from mine)...then I already start changing my mind..start dreaming of a baby..People around already start asking...eh, u punye kawan dah ngandung..u bila plak?..n macam2 lagi soalan cliche yg biasa org tanya that make me soooooooooooooooo annoying....then, baru la aku faham perasaan org2 yg x ada anak..rimas ngan soalan2..macam kita manusia ni leh tentukan takdir sendiri jek...geram dooohhhhh...yang paling tensen sekali bila aku di'announce'kan yang 5 org kakak ipar aku dh ngandung? OMG...n adik ipar aku yang baru bersalin 5 bulan pun dah ngandung lagi....OMG kuasa dua....helloooo..sape yg pengantin baru ni?? punya la jeles n down perasaan aku masa tu...dugaan....mr hubby banyak mainkan peranan....dia yg bnyk pujuk hati yg lara ni...eceeewah...mula2 dia sorokkan berita depa ngandung tu..x nak aku keciwa..tp..mak mertua aku plak yg pegi bocorkan rahsia...lupa nak cakap...mak mertua aku ni bleh tahan jugak desakan dia...walaupun secara halus..tp menusuk jiwa betoll...selalu banding2kan aku ngan anak2 pompuan dia yg subur menghijau,,,n aku yang bertanah gersang kering kontang ni...sedih...kalau sape2 tanya pasal anak..mesti dia akan cerita pjg lebar pasal aku yg x ngandung2 ni...hurmmm..aku dh xtahan ..so ngadu kat encik suami sambil nangis2...ingat lagi..masa tu dia baru balik  keja....nangis sambil temankan dia makan..hehe..touching tol..n tanpa pengetahuan aku, di belakang,...dia sound mak dia...pastu aku leh tgk mak dia kurang sikit citer pasal anak...tp kejap je..org tua..besa lah....sebab tu jugak la aku mls sikit nak balik umah mak mertua..mls nk dgr pertanyaan psl anak....hmmmmmmm...uiii..pjgnye mukadimah...

Ok,,,patah balik ke tajuk citer...disebabkan aku tensen n nak sibukkan diri, so, lepas 3 bln kawen, aku decide nak sambung master..saje mem'bz' kan diri..tp getting pregnant still not out of topic yet...my husband dh geram dah...ni nak belajar ke nak ngandung? nak yg mana satu dulu? aku ckp nak dua2...huhu..tamak tol...so my journey continued...lebih kurang 6 bulan lepas kawen, I decided to met a doctor.. introduced by a colleague,..This doctor backgorund is ghyne..according to my friend la..but own a general clinic? hmm..it confuse me..but nebermind...so..doc ni tanyalah period recycle...how long being married etc...so..as usual I told this doctor that my period recycle is irregular starting from my age reach 18 years old, i.e when I started to study in Matriculation college..So..dipendekkan cerita, Doc M ni suruh aku makan ubat perancang kehamilan selama 3 bulan nak regulate my period cycle..aku dengan patuhnya memakan ubat itu..bulan pertama makan, period aku elok...bulan kedua makan, dah start meragam balik dah...cycle x smpai 28 hari ,,,dh datang balik...tp doc suruh makan jugak smpai 3 cycle...so...kali ketiga aku makan, then aku tanya doc M....'lepas makan yg ni, pastu lepas period, n then ape next step? bila saya kena dtg jumpa doc balik?' n...the Doc M gave me an extremely surprising answer which make me stop immediately from getting treatment from her...dia ckp ,' kita tgk dululah macam mana bila period u datang nanti' ...cuma sepotong ayat tu je dia ckp..aku dh terkezut..terus hilang mood nak tanya ape2...nape dia x state ape rawatan susulan...dia x de plan ke ape langkah seterusnya?bila nak suruh dtg lagi? how should I know when should I come to c her? how? how? how?

So, disebabkan kekecewaan dengan layanan di klinik private ( which is not free. I paid OK...!) , so aku decided nak p klinik panel company..nama doc ni Doc D..so..doc ni peramah..n baik...Doc china..so macam biasa..dia tanya lah history mcm mn,...period recycle macam mana..again...so aku pun cerita la again...then...dia suruh aku makan ubt perancang kehamilan selama 3 bulan jugak...start from zero again..tp aku pasrah..3 bulan lebih dengan Doc M wasted just like that...nak dipendekkan cerita..aku pun makan la ubat ni...macam biasa..period cycle aku x elok pun..Doc D pun geleng kepala x tau nak ckp camana...so..dia cakap..just makan je dulu ubt ni smpai period OK...walaupun layanan Doc D ni sgt baik...tp aku dh keciwa sebab rasa macam x de progress..asyik kena makan ubt perancang jek...badan dah macam di pam2..dah makin berisi pulak...perut aku ni dah macam setor ubat plak......terasa macam org sakit plak keja makan ubat jek...SO.....journey continues...

Kawan sekerja yang lain rekemen Doc A di Hospital Pantai..dia dulu pun problem jugak nak ngandung..tp lepas jumpa Doc A ( Doc India), alhamdulillah dia berjaya ngandung..So..aku pun p la jumpa doc A lepas 3 bulan jumpa Doc D..First time jumpa Doc A, aku bawa mr hubby,.,,which I never do  before with the other 2 Docs..Aku rasa masa tu lebih kurang bulan 6 tahun 2012..Macam biasa doc ni tanya sejarah keluarga aku....keluarga suami..n yng paling glamer..my period cycle...bila aku citer pasal history period aku..n experience with the other two doctor...Doc A cakap something yg bagi aku new hope..' Kes u ni dah x perlu makan ubt perancang...memang dah cycle period u maccam tu..mkn pil tu pun x akan ubah cycle u..nanti dia akan turn jadi irregular balik lepas x ambil ubt perancang,,,'...so then, dia suruh aku makan pil clomid  ( sebelum tu dia scan size telur n condition of my rahim  n everything from 'bawah'..paham2 sendiri la yer..) sila google kalu nak tau ape benda pil kesuburan ni..n ape function dia,....n ape kesan dia pada ovum kita,,,

So, bermulalah episod aku mkn ubt kesuburan ni..hari kedua period , makan selama 5 hari..dia bagi dos clomid yg plg minima i.e 5mg jer..coz nak wat step by step...so, hari ke 12 aku dtg jumpa doc balik, utk scan size telur...surprisingly doc cakap telur dah menetas...nampak karung jek...so..nasi dah jadi bubur...doc suruh tunggu cycle period kedua..makan lagi ubat ni pada dos yg sama..but... aku makan je ubat tu tapi x scan sebab dah masuk bulan puasa.Kalau scan ikut bahagian 'bawah' , nanti batalla puasa..ye x?...so , tanpa scan ape2, n tup2 datang period,...konpemla x ngandung...x berjaya lagi...so aku tuggu lepas raya baru aku makan utk kali ketiga ubat clomid ni.. ( sebelum aku makan kali ketiga ni, cabaran datang lagi...period cycle sgt x menentu..selang seminggu ada darah..adusss...doc A pun dh xtau nak cakap ape...at last dia bagi makan Novid nak bg stop darah..) ...disebabkan telur netas awal sebelum tiba masanye, iaitu sepatutnya hari ke-14, so doc suruh aku dtg scan awal, i.e hari ke -10..masa doc scan sebela kiri, kecik je telur aku, 8mm...memang dh frust sangat..tp bila doc scan belah kanan ovari, suhanallah..besar..kalau x silap 14mm...

Dipendekkan citer lagi,,,,,lepas seminggu aku miss period, aku disahkan ngandung...alhamdulillah..berkat kesabaran n doa mak...akhirnya aku ngandung jua...syukur sangat2....
Alhamdulillah..ujian Allah  untuk aku sekejap je...genap setahun 5 bulan aku kawin,Doc A sahkan aku nganduns..

So, here  I am..waiting for my baby...now already 33 weeks...another 7 weeks to go...x sabar...x sabar....
hehe....

The end...


Friday, June 14, 2013

32 minggu kehamilan

Alhamdulillah..dah masuk 32 minggu dah mengandung...maksudnya dah 8 bulan..due 5.8.13 i.e 3 hari sebelum raya...cuak jugak..bukannye cuak sebab preparation baby x cukup atau x sedia nak jadi mommy a.k.a x cukup tido n x cukup rehat...tp cuak sebab aku x bersedia dari segi lahiriah and batiniah...hmmm...doa mudah bersalin pun aku x amalkan lagi,....search kat google bukan main...save doa bukan main...tp x amalkan,...ape nak jadi ngan aku ni...aku tau yang sekarang ni aku dah kena rajin solat hajat...baca doa...selalu beristighfar.....but..none of them carried out already..so???macam mana  hati x cuak? kalau hubungan dengan-Nya x cukup lagi..dengan sapa lagi nak minta tolong masa bertarung nyawa nanti? Hanya Allah SWT je yg boleh tolong masa tu....bukan doctor...bukan nurse...bukan mak..bukan hubby...semuanya di tangan-Nya...takutnya Ya ALlah..hanya Dia yang tahu..aku takut masa lahirkan baby nanti klau tiba2 dah x bernafas...x sempat merasa jd mommy....x sempat didik baby....n most important thing..aku x bersedia lagi nak menempuh alam kubur ...sebab aku sedar setahap mana sangat ketakwaan aku ni.....
Pernah x korang ingat pasal mati? mesti ada kan? aku kadang2 bila Allah bagi hidayah sikit, tiba2 akan terfikir...bagaimana aku mati? bila? tuakah? masa muda kah? sakitkah? mati mengejutkah? the most scary thing is bila memikirkan alam kubur....tulang rusuk rapat ke dada sampai berdetak2....kena hentam sampai ke pelusuk bumi...kena belit ngan ular...kena gigit ngan binatang berbisa...baring dalam gelap sorang2....Ya Allah....takutnya...tp...sekadar takut je ke?  usaha n persediaan utk menghadapinya ada ke? dah cukup ke solat? dh khatam berapa kalilah baca al-Quran? dah cukup ke sedekaH? dah minta maaf ke kat semua org?hmmm...

Ya Allah...ambillah nyawa hamba-Mu ini bila  iman dah penuh di dada..amal jariah melimpah ruah....panjangkanlah umurku n sempat merasa menjadi mommy....sempat berjasa pada mak n mak mertua...matikanlah hamba-Mu ini dalam keadaan beriman....

Amin..



Monday, June 10, 2013

Pindah Rumah sudah..

Alhamdulillah...syukur ke hadrat Illahi,,,pindah rumah sudah selesai dengan jayanya...doa selamat pun sudah siap...bila dah pindah rumah bari ni terasa besar betol rumah ni...bila bersin pun bergema satu rumah..almaklumlah...perabot x banyak lagi..hmmm..beli dining table,,katil...set sofa....huhu...dekat 5k jugak  la abes...tu pun beli yang murah2 jek...tu pun rumah still kosong lagik...skang ni pun poket pun dah kosong..mana nak menyimpan duit untuk bersalin lagi...duit...duit...x penah cukup..nak ngecat n repair pagar depan pun kena tunggu lah dulu...tunggu baby lahir dulu..lagi 8 minggu nak due...persiapan raya? apa pun x buat...baju raya x payah cakap la..memang x beli pun..ye r..dah due 3 hari sebelum ry...mr hubby cakap timing baby tak betul...hehe..ape2 pun, kitorang memang x sabar nak tunggu kelahiran baby boy ni...nama ape? x decide lagi,...dulu excited je nak pilih nama ..tp skang ni dah pening nak pilih....my mom nak luqman hakim...tp tgk la dulu...best jugak nama tu..

Ha...citer pasal rumah lama sikit...owner rumah lama dulu tu memang la buat darah naik ke kepala..aku yg berdarah rendah pun boleh jadi darah tinggi dibuatnye...punya la liat nak bagi deposit rumah...macam2 alasan dia bagi...masalah anai2 yg ciput pun dia nak caj..ape lagi..aku buka la semua agreement yang kitorang sain dulu..basuh sikit...haaa...kan dah kecut...at last dapat la jugak deposit...tolak RM 55 je..sebab satu knob dah rosak...itupun kalu nak berkira x payah bayar pun..ye r...duduk baru sebulan lebih, dah rosak knob..siap bapak sedara terkunci lagi dlm bilik tu..nasib baik bapak sedara tu dh boleh jadi bapak..kalau budak kecik? x ke haru? huhuhu...

ape2 pun..pengajaranyya, nak deal ngan manusia ni kena ada hitam putih...nanti xde pihak kena aniaya...n lagi satu,...kita kena jadi kaki lawan..jangan jadi pak hangguk je ikut telunjuk org...jd jahat sikit utk dapatkan hak kita..cuma cara kena berhemah la..( nasihat kat org je..aku x wat cara berhemah pun..aku ikut kepala hangin aku jekk..,.agaknya dah terbiasa marah org kat tempat keja, jd terbawak2 dengan kehidupan kat luar rumah...aiyyoooo..kena p anger management ni...jangan nanti baby yg kuar kepala angin macam mak dia udah ler...).

Ok lah..dah merapu sampai mana dah ni..dah ber-blogging waktu ofis...bagus tol...
cau cin cau..
assalamualaikum wbt...