Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Monday, June 24, 2013

Kaedah Samak Rumah

Wow..2 entri dalam masa 1 jam?
Pecah rekod nih..

Masa tengah bersemangat nih ape kata aku taip je ape yg terlintas kat kepala ni...
Teringat lagi 2 bulan lepas..aku adalah salah sorang pen'google' yng banyak google pasal macam mana cara nak samak rumah..
As u know( buat2 tau je la yerk) , aku kan baru je beli rumah second hand... the previous owner was a chinese, a.k.a non muslim..and he also has a dog..cute small dog...but fierce! ngeh2..so..memang x lepas dari permasalahan samak....

Bila dah google ni..macam2 info dapat...tp kat ipoh ni x jumpa la plak perkhidmatan menyamak rumah..nak x nak kena wat sendiri..tp masa tu kan aku dah ngandung masuk 6 bulan..mana larat kot nak samak rumah dua tingkat , turun naik tangga..mau terberanak atas tangga la jawabnya...

Ok..cut the story:
Ex-jiran dulu kerja kat jabatan agama islam..so dia tau la camne cara yg mudah, selamat , dan betul...Alhamdulillah..Allah dah permudahkan segalanya...

1) Ambil tanah merah..(kitorang ambil tanah yang biasa developer buat tambak tanah tu..)
2) Bancuh dalam bekas besar..(aku guna tong besar yang bersih)
3) Biarkan semua tanah mendap dulu... kita guna air yang terapung kat atas je..sebab syarat dia air tanah kan...
4) Ambil mop...celup dalam air tanah tu...
5) Mop lantai...kitorang guna air tanah pada bilasan pertama...sebab tuan rumah memang dah cuci bersih2 rumah ni pakai sabun semua...so..memang dah x de kotoran yang boleh dilihat dengan secara lahiriahnye..ecewah.....ayat.....
6) Then..ni part yang  penting: berdiri dekat sudut rumah..lepas tu semburkan air dari paip ke atas lantai yang dah dibilas dengan tanah tadi sebanyak 6x..ke serata bilik...kira la...1...2...3.......6...
7) then, ratakan la air mengenai semua tempat...n tempat yang ko rasa penah kena jilatan anjing..ingat...jangan was was...Pastu tolak air tu masuk dalam bilik air ke..luar ke..pendek kata, buang la air yang banyak2 dalam bilik tu...biarkan je dia kering sendiri..Kalau rajin..mop la..
8) Siap!!..mudah kan..


Jangan was-was tau,..Islam ini mudah je...x pernah memberatkan penganutnya...actually, ada jugak ulama yg cakap samak ni hanya perlu bila kita memang nampak dengan mata kepala  sendiri trang tang tang dah kena najis mughallazah...kalau x nampak..buat la sekadar yang perlu...untuk mengelakkan was-was...


Alhamdulillah...kitorang punye part samak dah siap...lega n yakin nak beribadah kat dalam umah tu...

8 comments:

Sha My heart said...

oo. begini caranya

ayee hamid said...

Thanks a lot kak, for ur info berkenanaan Cara utk Samak rumah...

mawar yus said...

WELKEM....Thanks for reading

Anonymous said...

Thanks awak share.. Nk tya, klu kat dinding2 tu kena samak sekali dak?

mawar yus said...

Kalau ada kesan nyata macam cakaran, kena samak...
tapi kalau xde secara lahiriah, x perlu.

qimie_bat nuna said...

Tq soooo much.. Bru msok umh sewa. Tye agent dye ckp tanent lepas org Melayu.. Tp terang2 Nk msok umah ade tegantung fengshui Budha.. Ape LG kompem LA kene samak especially part sinki of coZ kene samak LA kn. He he he he... Tq for the sharing is maring...

mawar yus said...

hi qimie: yup..kena tu....

Hafidzah Abdullah said...

Good info..akak pun beli rumah sub sale..ex owner indian guy. Was2 walo tak dpt sumber sahih dia bela anjing atau tak. Tq.