Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Monday, June 17, 2013

Usaha untuk mengandung

Asalamualaikum..
Rasanya x lengkap kalau aku x cerita sejarah ataupun detik2/perjalanan aku nak mengandung ni...
It started like this...
Firstly,...when we 1st married, we think that we should plan first to give us some time to know each other and honeymoon and also enjoy being together  without any interruption from child crying...eceeewahh..that is the first la....but , after a month pass, and when I learn to know that my best friend and my ex-housemate already get pregnant ( their marriage date is only differ by 1 week only  from mine)...then I already start changing my mind..start dreaming of a baby..People around already start asking...eh, u punye kawan dah ngandung..u bila plak?..n macam2 lagi soalan cliche yg biasa org tanya that make me soooooooooooooooo annoying....then, baru la aku faham perasaan org2 yg x ada anak..rimas ngan soalan2..macam kita manusia ni leh tentukan takdir sendiri jek...geram dooohhhhh...yang paling tensen sekali bila aku di'announce'kan yang 5 org kakak ipar aku dh ngandung? OMG...n adik ipar aku yang baru bersalin 5 bulan pun dah ngandung lagi....OMG kuasa dua....helloooo..sape yg pengantin baru ni?? punya la jeles n down perasaan aku masa tu...dugaan....mr hubby banyak mainkan peranan....dia yg bnyk pujuk hati yg lara ni...eceeewah...mula2 dia sorokkan berita depa ngandung tu..x nak aku keciwa..tp..mak mertua aku plak yg pegi bocorkan rahsia...lupa nak cakap...mak mertua aku ni bleh tahan jugak desakan dia...walaupun secara halus..tp menusuk jiwa betoll...selalu banding2kan aku ngan anak2 pompuan dia yg subur menghijau,,,n aku yang bertanah gersang kering kontang ni...sedih...kalau sape2 tanya pasal anak..mesti dia akan cerita pjg lebar pasal aku yg x ngandung2 ni...hurmmm..aku dh xtahan ..so ngadu kat encik suami sambil nangis2...ingat lagi..masa tu dia baru balik  keja....nangis sambil temankan dia makan..hehe..touching tol..n tanpa pengetahuan aku, di belakang,...dia sound mak dia...pastu aku leh tgk mak dia kurang sikit citer pasal anak...tp kejap je..org tua..besa lah....sebab tu jugak la aku mls sikit nak balik umah mak mertua..mls nk dgr pertanyaan psl anak....hmmmmmmm...uiii..pjgnye mukadimah...

Ok,,,patah balik ke tajuk citer...disebabkan aku tensen n nak sibukkan diri, so, lepas 3 bln kawen, aku decide nak sambung master..saje mem'bz' kan diri..tp getting pregnant still not out of topic yet...my husband dh geram dah...ni nak belajar ke nak ngandung? nak yg mana satu dulu? aku ckp nak dua2...huhu..tamak tol...so my journey continued...lebih kurang 6 bulan lepas kawen, I decided to met a doctor.. introduced by a colleague,..This doctor backgorund is ghyne..according to my friend la..but own a general clinic? hmm..it confuse me..but nebermind...so..doc ni tanyalah period recycle...how long being married etc...so..as usual I told this doctor that my period recycle is irregular starting from my age reach 18 years old, i.e when I started to study in Matriculation college..So..dipendekkan cerita, Doc M ni suruh aku makan ubat perancang kehamilan selama 3 bulan nak regulate my period cycle..aku dengan patuhnya memakan ubat itu..bulan pertama makan, period aku elok...bulan kedua makan, dah start meragam balik dah...cycle x smpai 28 hari ,,,dh datang balik...tp doc suruh makan jugak smpai 3 cycle...so...kali ketiga aku makan, then aku tanya doc M....'lepas makan yg ni, pastu lepas period, n then ape next step? bila saya kena dtg jumpa doc balik?' n...the Doc M gave me an extremely surprising answer which make me stop immediately from getting treatment from her...dia ckp ,' kita tgk dululah macam mana bila period u datang nanti' ...cuma sepotong ayat tu je dia ckp..aku dh terkezut..terus hilang mood nak tanya ape2...nape dia x state ape rawatan susulan...dia x de plan ke ape langkah seterusnya?bila nak suruh dtg lagi? how should I know when should I come to c her? how? how? how?

So, disebabkan kekecewaan dengan layanan di klinik private ( which is not free. I paid OK...!) , so aku decided nak p klinik panel company..nama doc ni Doc D..so..doc ni peramah..n baik...Doc china..so macam biasa..dia tanya lah history mcm mn,...period recycle macam mana..again...so aku pun cerita la again...then...dia suruh aku makan ubt perancang kehamilan selama 3 bulan jugak...start from zero again..tp aku pasrah..3 bulan lebih dengan Doc M wasted just like that...nak dipendekkan cerita..aku pun makan la ubat ni...macam biasa..period cycle aku x elok pun..Doc D pun geleng kepala x tau nak ckp camana...so..dia cakap..just makan je dulu ubt ni smpai period OK...walaupun layanan Doc D ni sgt baik...tp aku dh keciwa sebab rasa macam x de progress..asyik kena makan ubt perancang jek...badan dah macam di pam2..dah makin berisi pulak...perut aku ni dah macam setor ubat plak......terasa macam org sakit plak keja makan ubat jek...SO.....journey continues...

Kawan sekerja yang lain rekemen Doc A di Hospital Pantai..dia dulu pun problem jugak nak ngandung..tp lepas jumpa Doc A ( Doc India), alhamdulillah dia berjaya ngandung..So..aku pun p la jumpa doc A lepas 3 bulan jumpa Doc D..First time jumpa Doc A, aku bawa mr hubby,.,,which I never do  before with the other 2 Docs..Aku rasa masa tu lebih kurang bulan 6 tahun 2012..Macam biasa doc ni tanya sejarah keluarga aku....keluarga suami..n yng paling glamer..my period cycle...bila aku citer pasal history period aku..n experience with the other two doctor...Doc A cakap something yg bagi aku new hope..' Kes u ni dah x perlu makan ubt perancang...memang dah cycle period u maccam tu..mkn pil tu pun x akan ubah cycle u..nanti dia akan turn jadi irregular balik lepas x ambil ubt perancang,,,'...so then, dia suruh aku makan pil clomid  ( sebelum tu dia scan size telur n condition of my rahim  n everything from 'bawah'..paham2 sendiri la yer..) sila google kalu nak tau ape benda pil kesuburan ni..n ape function dia,....n ape kesan dia pada ovum kita,,,

So, bermulalah episod aku mkn ubt kesuburan ni..hari kedua period , makan selama 5 hari..dia bagi dos clomid yg plg minima i.e 5mg jer..coz nak wat step by step...so, hari ke 12 aku dtg jumpa doc balik, utk scan size telur...surprisingly doc cakap telur dah menetas...nampak karung jek...so..nasi dah jadi bubur...doc suruh tunggu cycle period kedua..makan lagi ubat ni pada dos yg sama..but... aku makan je ubat tu tapi x scan sebab dah masuk bulan puasa.Kalau scan ikut bahagian 'bawah' , nanti batalla puasa..ye x?...so , tanpa scan ape2, n tup2 datang period,...konpemla x ngandung...x berjaya lagi...so aku tuggu lepas raya baru aku makan utk kali ketiga ubat clomid ni.. ( sebelum aku makan kali ketiga ni, cabaran datang lagi...period cycle sgt x menentu..selang seminggu ada darah..adusss...doc A pun dh xtau nak cakap ape...at last dia bagi makan Novid nak bg stop darah..) ...disebabkan telur netas awal sebelum tiba masanye, iaitu sepatutnya hari ke-14, so doc suruh aku dtg scan awal, i.e hari ke -10..masa doc scan sebela kiri, kecik je telur aku, 8mm...memang dh frust sangat..tp bila doc scan belah kanan ovari, suhanallah..besar..kalau x silap 14mm...

Dipendekkan citer lagi,,,,,lepas seminggu aku miss period, aku disahkan ngandung...alhamdulillah..berkat kesabaran n doa mak...akhirnya aku ngandung jua...syukur sangat2....
Alhamdulillah..ujian Allah  untuk aku sekejap je...genap setahun 5 bulan aku kawin,Doc A sahkan aku nganduns..

So, here  I am..waiting for my baby...now already 33 weeks...another 7 weeks to go...x sabar...x sabar....
hehe....

The end...


5 comments:

fuzy said...

Alhamdulillah REZEKI dariNYa tak pernah salah alamat kn?
merancang untuk hamil, WAJIB ambil Asid folik semulajadi

ummu said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Berjaya Hamil

cintahatisaya said...

Tq for sharing..nak tanyer, first cycle mkn clomid, period u lambat datang tak? Ada tak orang yang amik clomid sekali dan terus pregnant?

mawar yus said...

Hi cinta hati saya...


KAlau x salah sy...period x lmbat..normal je..


Tak sure plak org lain amik clomid makan sekali terus pregnant ke x..huhu..
TP yg sy tahu, clomid ni x bleh ambik lebih dr 6 bulan and tanpa pengawasan doctor.Sebab lepas 6 bln, badan x akan react to this medicine dah..

Anonymous said...

klu kita period 4hari je..hr ke5 tu da suci pn kne mkn ubat kesuburan tu jgk ke