Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Wednesday, July 3, 2013

Personal loan untuk settle car loan?

Assalamualaikum..
Kenapa tajuk entry kali ni bertanda soal?
Jawapannya sebab kepala otak aku ni pun dah bersoal macam2,....tp yg bagusnya, dah terjawab dah semalam bila aku ambik cuti khas  utk p Bank I untuk tanya pasal personal loan ni...
Mulanya aku berminat nak ambil personal loan dari Bank I untuk settlekan loan kereta. Pinjaman kereta aku ni adalah untuk 9 tahun..Aku dah bayar 5 tahun, so tinggal lagi 4 tahun..

Harga kereta = RM 49,000
Bank selling price = RM 67,000
Monthly payment = RM622
Sudah Bayar = RM 37,320
Balance = RM 29,680 ~ RM 30k
Interest rate = 4.1%
Tahun pinjaman = 9 tahun

So, macam mana nak kira interest yang dikenakan?

Harga kereta x interest rate x tahun pinjam
 Rm 49,000 x 4.1% x 9yrs = RM 18,081

So, selling price  is =  Harga kereta + interest
                             =  49k + 18k
                             = 67k

Ikut fahaman aku yang dangkal ni,  aku divide kan interest 18k kepada 9 tahun( sebab aku nak settle kan car loan tahun ni jugak) = 18k / 9 = RM 2000 per year..
So kalu dah bayar 5 tahun, maknanye aku dah bayar interest sebanyak RM 10k dah..So..kalu aku settle kan dalam masa terdekat ni, aku akan dapat rebate sebanyak RM 8k... Tu dah kira bayaran untuk kereta setahun dah,...meaning to say, aku dah leh jimat pinjaman sebanyak setahun...
Anggapan aku, RM 67k -RM 8k = RM 59k  ni adalah selling price bank  kat aku...n since aku dah bayar RM 622 x 5years x 12 month = RM 37320, so I thought balance kereta yang perlu aku bayar adalah RM 59k - RM 37.32k = RM 21.68k.. punya la aku syok sebab ingat nak wat personal loan RM 20k and settlekan car loan ni sebab interest dia murah, 2.35% je..interest car loan aku ni 4.1%....

TAPI...

Rupa-rupanya pihak bank jauh lagi smart dari aku...muahahahahahahahahahahaha( gelak jahat n x puas ati)..
Bila pihak bank , En A semak dalam sistem, rupanya aku still kena bayar kat bank RM 27k untuk full settlement , and bukan RM 21.68k... and kalau aku bayar ikut tempoh yang ditetapkan, i.e another 4 years to go , amount dia RM 30 k lagi....AIKKKKKKKKKKKK???? Kenapa? Why? Porke? Kiuuu? Limaza? Bezanye cuma RM 3k je???? tu tak kira caj insuran, perkhidmatan lagi..bank cakap..mau kena RM28k kalau nak wat full settlement...

Then, Encik A pun terangkan lah...Calculation untuk kira total interest yang bank kenakan tu dah betol...
Harga kereta x interest rate x tahun pinjam
 Rm 49,000 x 4.1% x 9yrs = RM 18,081        ____________ correct already


TAPI...

Calculation untuk kira interest yang dah dibayar are totaly not correct... Rupanya bank memang dah ada polisi yang sangat bijak dah untuk cover benefit untuk depa....Daripada bayaran bulanan RM 622 yang aku dok bayar x de miss tiap2 bulan tu, bukannya makna 50% pergi ke principal, 50% pergi ke interest..depa ada ratio lain...may be 40:60...ataupun 30:70...nak dipendekkan cerita...untuk tahun2 awal pinjaman kereta ni, kita bayar bunga je banyak..principal sikit je,....macam kes aku ni,...maknanye, dalam 5 tahun ni, aku dah bayar interest keta sebanyak RM 15k .....HAHHHH? macam mana kira tu?

Bank selling price 5 years = total sudah bayar (RM 37320) + perlu bayar untuk settlement ( RM 27k)
                                          = RM 64320

kira senang, Total interset ( RM 18k ) - Rebate interest ( RM 3k) = RM 15k ---> interest yang dh dibayar..

So..kalau bayar dalam masa 9 tahun ( RM 67k ) , tapi kalau bayar 5 tahun ( RM 64k)... Rebate bank bagi cuma  ~ RM 3k je....tolak caj2 urusan nanti tinggal la rebate RM 2k je...hmmmm....tak berbaloi menyusahkan diri wat personal loan...mencacatkan slip gaji je sebab depa akan buat direct potongan gaji...

Nak tau kenapa bank wat proportion macam tu?
1) Kos perkihidmatan
2) Keuntungan bank
3) Kos nak bayar gaji pekerja
4) sewa bangunan
5) Kalau semua org wat settlement awal, rugilah bank,..
etc...etc....



So..in the end of the story...aku x jadi wat full settlement...x untung pun...
N most important thing is....banyak betul yang aku belajar semalam...
The end...