Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Monday, November 11, 2013

Pencarian stroller lil'LD berakhir jua


Assalamualaikum w.b.t..

Aku dah start searching stroller dari LD dalam perut lagi via pak cik gugel.
Lama betul nak wat desicion.Ada beberapa kriteria yg mesti dipenuhi yg buatkan susah sgt aku nak wat desicion.
Antaranya ialah:
1)Bajet bawah Rm 500(plg utama)
2)Muat bonet myvi
3) Light-bleh handle sendiri semasa ketiadaan En Suami.
4)Boleh umbrella fold- bleh masuk dlm troli bila xnak pkai masa shopping
5)Cun, smart,sporty
 6)Easy to handle
7) Reversible handle

Perggghhhhhgh......banyaknye kriteria. Hehe..
Sooooooo.......berjayakah aku memenuhi kriteria tersebut?jeng.....jeng...jeng...

Result:
1)Bajet burst sikit. Harga stroller Rm569 + lapik dlm stroller Rm44=Total Rm613
2)Memang muat bonet myvi  tp besar jugak makan ruang..tinggal space sikit je utk brg lain.


3)Bleh thn .8kg camtu n kecik after fold.. ( kecik sikit dari SCR6) .So aku leh handle sndiri ( tp first time terkial2 gak la nak masukkan dalam bonet sebab canvas sit tu kena detach dari structure dia bila fold)
4) X tercapai.
5) Gila tak cun? sporty gila.I loikeee..Red collor
6) Yes!! Easy to install and dismantle.
7) Tercapai.

SO.....apekah brand and nama stroller pilihan ituuuee??

SCR12


First time enclosed pic lil LD. tido je dia dlm stroller ni.


Kitorang beli stroller ni dekat Aeon Pengkalan.
Mulanya kitorang nak beli SCR 6. Hampir nak beli dah sebelum nampak SCR12 ni. Yg buatkan aku x jadi beli SCR 6 sebab saiz tayar belakang dia bapak besar gila. And bila fold....MAKKKKKKK..besarnye....sales girl tu cakap bonet Myvi muat tapi muat dia ajer lah..nanti kalu balik kampung acaner? barang kitorang memang selalu x muat bonet..melimpah ruah sampai seat belakang ( mentang2 la anak baru satu..angkut semua benda wat balik kg).

Tp yg bestnye SCR6, bila ko wat pusingan atau membelok..perggghhhhh memang best giler...smooth jek,..sebab 3 tayar... SCR 12 ni macam x smooth sangat bila maneuver sebab dia ada 4 tayar.
And bakul SCR6 a lot bigger than SCR 12. SCR 12 nyer bakul serius kecik and limited. Tapi sebab hati dah berkenan, kitorang biar je la..


Kalu bajet x berapa kencang, actually SCR3 pun OK gak.  Cuma kekurangan dia x leh reversible handle..susah sikit la kalu korang tolak new born baby...susah nak tengok dia eventhough got peep hole.




So..kitorang dah pakai sekali..satisfaction rate is 8/10..
Mostly because of: x smooth maneuver, bakul kecik, and x se'sporty' SCR6.
HEHE...


K..bai.!!

Saturday, November 9, 2013

Bengkung murah vs Bengkung mahal? Mana satu pilihan kalbu?

Assalamualaikum wbt..

Wah..wah..wah.....tajuk.....dah macam org berniaga aku tengok.
Kenapa nak buat tajuk pasal entry ni? nak meniaga ke?
Hehe...x lah...saje..nak berkongsi pengalaman.

Dolu-dolu sebelum bersalin, aku ada beli  girdle a.k.a bengkung Premium Beautiful through on9( kan aku dah kata..aku ni giler shopping on9). Harga dia lebih kurang RM 700 gitu.


Masa tu aku bersemangat pakai kejap ajer. Lepas tu lebur. x pakai. Yang menyebabkan aku decide nak beli bengkung mahal ni sebab testimoni katanya boleh membantu para isetri yang nak mengandung. Alah..malas nak citer lebih2..korang search sendiri la ek ape faedah pakai PB ni.
Pendek kata..aku ni memang mudah terpengaruh..so beli je lah...once dah beli, semangat pakainye kejap je..
pastu dah x pakai dah..
So tersimpan elok dalam gubuk kat umah tu..
Lepas bersalin, aku rasa renyah tol nak pakai bengkung org bersalin yg tali panjang tu..

So, aku pakai balik PB ni. Mula2 memang ketat gile dowhhhhh..ye r...ko pakai bengkung yg saiz sebelum bersalin...dolu-dolu berat kau cuma 54kg je..haa....dah beranak dekat 75kg hokey...sesak nafas aku..hinssss...hinss....nak cangkuk yang paling luar sekali ( ada 3 lapisan cangkuk).

Tapi, yang bestnya, dalam masa seminggu, aku dapat tukar cangkuk yg paling dalam sekali i.e yg plg kecil...aku sangat la sukaaaaaaaa...heheh..skang ni memang dah selesa dah bengkung ni ngan aku..aku still pakai bengklung hari2 eventhough lil LD dah masuk 3 bulan setengah...

Memang tersa sangat skang ni perut aku dah x menggelebeh macam masa mula2 bersalin dulu..
Teringat lagi Mak and adik aku ngutuk aku cakap perut aku still macam ngandung 2 3 bulan lepas sehari bersalin lil Ld.. Agak2 la korang nak ngutuk aku pun,....terasa tau. Ye r ..masa tu berat aku rasanye 70kg kot....Sedih dowh...
Berkat kesabaran aku ber'girdle' sepanjang masa, skang perut aku dah kempis. And even better than before ngandung..dulu berlapis-lapis macam kek lapis eventhough berat aku cuma 54kg and BMI aku in a nice value.

Skang ni perut aku dah x berlapis-lapis n bertingket-tingket dah...Tapi, x de la semua lemak tu  lenyap..still ada lagi,...agaknye aku kena kurangkan berat sampai jadi 50kg baru lemak ni lenyap kot...
Skang ni berat aku statik dekat 54 kg ajer..ari tu turun sampai 53.5kg..pastu naik balik...hissshh..hish....nak turun susah,...naik senang.....



eh...dah lari tajuk ek???
OK ..nape aku x pakai bengkung murah yang berpulu-puluh ringgit je??
Dolu-dolu..aku selalu beli bengkung..rasanya ada dekat 4 helai yang murah aku beli...bila x sedap pakai, (cepat berlipat bila duduk, pastu cepat menggeleber) aku beli lain..macam tu la continuously.....
ha..kauu......hambik ..bila dah beli gebabumm yang mahal rabak poket aku, baru aku stop beli lain dah..


MEMANG SANGAT PUAS HATI dengan PB nih.  Kemas bila pakai. Ada tulang yang support tulang belakang ko.Tak berlipat. Kain selesa.
Aku rasa macam nak beli full set pasni( without girdle) kalau ada rezeki lebih. Insya Allah...
Dlm tenet dah gaban banyak pasal kelebihan PB ni.. ada infra red la...bleh letakkan ovari pada tmpat yg betulla...aku x amik kisah sangat..janji perut kempis...

Sekang ni, aku pecaya gak la ngan testimoni2 org2 yg dah pakai menda alah ni..
Kira macam kalah membeli ,menang memakai la...

hikhik...
so..tepuk dada tanya selera...
kalau kau mampu, go for the good one la..
tp..ada jugak org yg pakai yg murah yg berkesan kan? and selesa bg dorang..
Tapi aku ni, biasa la...Org ada, aku pun nak ada jugak...haisssshhhhhhh..nafsu setan semua tu,,.,


Hokey....tu je la nak citer..ada motip ke?

p/s : aku bukan penjual PB pun...coretan ni memang ikhlas dari aku selaku pengguna PB yang  berpuas hati.

Thursday, November 7, 2013

Review breastpump Anakku, Spectra Dew 300 dan Medela freestyle

Assalamualaikum wbt pembuka bicara...
Lama benar dah x menghupdate blog ni...dah dekat 3 minggu kot? Banyak benda nak share tapi dok merangka ayat dalam otak je...xberkesempatan pulak nak masukkan dalam blog nih..
eceeewahhh...macam bz bebenor jer..
OK,,berbalik kepada tajuk di atas.. ( awat aku skema sangat ari nih??)

Anakku Manual
Ini breast pump first yang aku pakai..beli selepas seminggu bersalin sebab x tahan breast engorgement..sakit dowhhhhh...susu meleleh-leleh....sumpah cakap kat hang memang sakit....bengkak....nak angkat tgn pun sakit...kena air pancur masa mandi pun sakit...skang ni??? serius aku ckp bila dah engorge, aku x rasa sakit pun...cuma rasa ketat and x selesa je...ibu2 lain aku x tau la pulak...

Oitt...melalut plak..
 First time pakai, aku cuma dapat 1 oz untuk kedua2 belah,,,frustrated..tp think positive..aku anggap je sebab aku perlukan masa untuk adapt dengan pump ni...lama2 dah ok...boleh dapat full tank..yabedabeduuuu...pump ni memang best..suction dia memang kuat..bentuk pun comey...yang x bestnye  part dia banyak...and...valve dia sangat senang koyak...mula2 tu aku tampal salotape, tapi lama2 bila basah kena susu, dia cabut balik,,dah jadi xde suction..potong stim plak nak mengepump...pastu aku jadi mcGyver, aku sumbatkan valve Spectra Dew 300 kat Anakku...ok ler..bleh la nak hidup..tapi, kejap2 aku kena bukak pemegang dia nak kena ketatkan balik,,,sebab dia x fit nicely,,..
Tapi..penat r nak mengepump..gilir2 tangan kiri kanan..dalam 15-20minit aku boleh dapat sampai 9-10oz..penah dapat 11.5oz.. (sejarah!!)
Rating?? 9/10 for manual pump. Memang di suggestkan utk mommies yang lain2....
Harga: RM 69.90..
Beli kat Tesco ajer...
Lepas x tahan nak mengerah kederat, aku decide untuk beli pump elektrik i.e Spectra Dew 300.

Nampak x valve Spectra yang senget benget lepas dah pump sebotol?




Spectra Dew 300

Aku beli pump ni through online..via Onebabyworld..
Harga: RM 500..Pakej..macam2 free gift ader..drying rack..autumnz bra..autumnz cooler bag..autumnz ice pack..blanket..RM10k insurance( tp aku x penah send back form dia..so x dapat)..warranty 6 month..10bottles of autumnz storage milk..


Aik...mengiklan nampak? duta ke? hikhihkihkhikhi..

Memang best giler pakai pump ni....rasa nak jerit2 suka bagitau korang yang aku sukaaaaaaaaaa bangat ngan pump  ni...sebelum naik kerja..aku x pernah terlintas nak tukar ke pump lain sebab dah fall in love dengan pump ni....tp.........
Bila masuk keja, susah nak angkut sana sini sebab dia bulky and heavy,,1.6kg...macam sekilo gula setengah,,,pastu nak kena pasang extension pulak sebab tempat aku ngepam tu x de soket  supply..kena plak bawak extension sendiri..lepas pakai dah satu kije nak kena gulung balik..kalu x ..lebur..ada kaki....kat ofis ni, ko letak pensel atas meja pun bleh lebur..dahsat...
bila dah gulung extension tu, tangan jadi kotor,,,satu kije plak aku kena p pantry..basuh tangan....pastu p bilik ngepam balik( aku pam dalam setor je...tempat aku solat)...dah consume a lot of time (speaking pulak dah,,,hehe)

OK..berbalik pada citer cik Spectra Dew 300 ni ye...
suction dia kuat..tp boleh laras...ada org  review cakap sakit....tp bagi aku x pun.....sebab dah terbiasa ngan suction Anakku yang kuat jugak...miss B aku melecet sikit je...x perasan pun...tengok2 dah berkuping..huhuhu..

Aku boleh dapat 8-10 oz dlm masa 15minit...kurang daripada hasil Anakku sebab aku ngepam dalam keadaan stress....

Spare part dia x banyak macam Anakku and Medela.

Bunyi dia x bising..memang seyap..Kalau ngepam tepi lil'  LD memang dia x terganggu . Tapi lil' Ld ni sensitip bangat..bila tekan butang pump tu, 'tik'dia leh terjaga..bunyi motor yang hinsss...hinss... tu x de plak... bunyi yang continuous bising ni dia Ok je..sama jugak bila p shopping mall yg bising gila...dia sedap je tido...tp.......kalau bunyi yg seketul je memang dia akan terjaga...hatta jiran sebelah rumah tinggikan suara ngan anak dia pun dia leh dengar....haisshhhhhhh..

Lepas x tahan dengan kepayahan mengangkut dan menggulung extension, lepas seminggu masuk keja, aku terus order Medela Free Style..
dahsat kan aku..kalu nak satu2 barang tu, memang dan2 tu jugak aku nak...mcm mana buat pun mesti aku nak jugak...by hook or by crook...x leh x dapat..aku leh termimpi-mimpi....pendek kata makan x lalu, mandi  x basahlah...

Dah satu kije aku p korek emergency saving ..huhu..

Rating: 9/10 jugak...nape x 10/10 kalu dah sukaaaaaaaaaaa bangat? sebab xleh pakai batery and bulky..tu jek...


Medela Free Style
Akhirnya aku beli jugak pump yang jadi idaman kalbu setiap ibu bekerja...
Harga: RM1450. Aku beli through online jugak..dekat Lelong .Dari website Babyhouz.com.Laju shipment dia. Hari ni bayar, esok tengah hari dah dapat. Ada warranty setahun by that company, not Lactaequip . Leas habis setahun still bleh send kat situ kalau pump rosak, tapi kena bear the cost la.
Aku ni memang giler shopping online...tiap2 bulan bila dapat gaji, mata ni mula mengodek-ngodek website Lelong lah..Mudah lah..Lazada la..lagik??

Best sangat ke pakai pump ni????

Hmmmmmmm..first time pakai, aku keciwa bangat....aku pump dapat dlm 7oz je...suction x best macam spectra..miss B sakit..handfree kit dia leceh nak pakai..
Tapi, aku pujuk hati aku...miss B need time to adapt to this new gadget,..sehari...dua hari...tiga hari...aku bagi masa kat pump ni...
Hari ke-8 baru aku betol2 rasa puas hati ngan pump ni...baru susu leh dapat 7-9oz dlm masa 15 minit..but most of the time, aku dpt lebih kurang 7-8oz je...Alhamdulillah...x baik tau cakap 'je'...

Sekarang ni aku dah boleh dpt hasil yg sama in shorter time..between 11-12minutes...

Yang TAK  BEST nyeeeeeeeeeeee?????
disebabkan pump ni ada 2-phase expression, miss B aku lambat kuarkan susu...dulu ngan pump2 lain, bila suct terus kuar susu,..tp yang cik Medela ni plak ayu2 jer kuar masa 1st phase...penah sekali pada minit ke 1:25 baru susu kuar..

Persoalan kenapa lil' LD macam nak muntah bila hisap miss B terjawab..rupanya sebab xde susu mula2 tu...(may b sebab pump dia stimulate dulu)...macam kita la..cuba hisap jari ke ape2 ke yang xde kuar ape2/ kosong ....mesti rasa nak muntah kan...

''Medela has been the first company worldwide to deeply research babies and their feeding behaviour, resulting in our pioneering 2-Phase Expression Technology used in our electric breast pumps. This technology is based on the natural sucking rhythm of the baby: Short, stimulating movements are followed by longer, more intensive ones, ensuring an optimal milk flow. Its faster let-down and maximum milk flow significantly reduces pumping time. So you can express more milk in less time - and be more comfortable in the process.''

Lagi satu yang x bestnye, back cap dia macam ada gap sikit..so bila x pegang elok2 especially lepas ngepam and nak buka corong tu, susu bleh tumpah..dua tiga kali gak aku kena.Menyirap darah sekejap bila dekat 0.5-1oz susu tumpah....rezeki  Allah bagi tu ....
Nampak x gap kat bahagian neck tu?



Bunyi motor dia bising sikit dari Spectra..terrrr....terrrr.....terrrr....memang bergema satu rumah aku kalau pump waktu pagi...hihihi...tp still bleh acceptable lagi....bila ngepam guna handsfree kit pagi2, aku akan bersiap mekap semua ngan tapau susu semua sambil ngepam....sambil2 jalan...so xde la dgr sgt motor tu sebab berlawan dengan tapak kaki (aku memang pakai selipar dalam rumah. nak ngelakkan sakit urat..huhu)...En Suami and lil' LD x terjaga la..kira acceptable jugak la bunyi dia...

Tapi, dah sebab aku beli menda alah ni riban-riban...aku pakai je la...Yg best nye sebab ringan nak dibawa kehulu kehilir tanpa perlu stress...boleh free style..sambil drive pun penah aku try masa on the way nak ambil LD dari baby sitter.Tapi rasa x selesa sikit even kereta Myvi tu auto especially bila nak buat U-turn...kalau nak keliling roundbout agaknye lagi susah kot...ye r...2 botol susu dok tergantung dekat miss B...mesti susah sikit..pakai seat belt pun susah.Kena adjust betoi2. Risau gak tiba2 ada roadblock ke hape, kang kalut pulak nak tanggalkan handsfree kit tu..tp setakat ni x pernah kena la..
.
So..Spectra dew  300 vs Medela Freestyle? sape menang?? I bet Spectra yang menang..
 Rating?? 7/10

Spare part yang nak cuci pun banyak sikit dari Spectra, tapi yang OKnye sebab senang nak cuci sebab spare nye besar2 and x banyak lekuk..

Mula2 aku macam nak guna Medela kat ofis at daytime, and nak guna Spectra bila dok umah...tp bila pikir balik, aku xnak miss B and my brain ni kompius...so...aku just stick to Medela je lah....

Ini pengalaman aku la....org lain x tau..may b x sama kan...

K...Bai...
P/s: Spectra Dew 300 untuk dijual...murah2...RM300 ajer...