Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Thursday, November 7, 2013

Review breastpump Anakku, Spectra Dew 300 dan Medela freestyle

Assalamualaikum wbt pembuka bicara...
Lama benar dah x menghupdate blog ni...dah dekat 3 minggu kot? Banyak benda nak share tapi dok merangka ayat dalam otak je...xberkesempatan pulak nak masukkan dalam blog nih..
eceeewahhh...macam bz bebenor jer..
OK,,berbalik kepada tajuk di atas.. ( awat aku skema sangat ari nih??)

Anakku Manual
Ini breast pump first yang aku pakai..beli selepas seminggu bersalin sebab x tahan breast engorgement..sakit dowhhhhh...susu meleleh-leleh....sumpah cakap kat hang memang sakit....bengkak....nak angkat tgn pun sakit...kena air pancur masa mandi pun sakit...skang ni??? serius aku ckp bila dah engorge, aku x rasa sakit pun...cuma rasa ketat and x selesa je...ibu2 lain aku x tau la pulak...

Oitt...melalut plak..
 First time pakai, aku cuma dapat 1 oz untuk kedua2 belah,,,frustrated..tp think positive..aku anggap je sebab aku perlukan masa untuk adapt dengan pump ni...lama2 dah ok...boleh dapat full tank..yabedabeduuuu...pump ni memang best..suction dia memang kuat..bentuk pun comey...yang x bestnye  part dia banyak...and...valve dia sangat senang koyak...mula2 tu aku tampal salotape, tapi lama2 bila basah kena susu, dia cabut balik,,dah jadi xde suction..potong stim plak nak mengepump...pastu aku jadi mcGyver, aku sumbatkan valve Spectra Dew 300 kat Anakku...ok ler..bleh la nak hidup..tapi, kejap2 aku kena bukak pemegang dia nak kena ketatkan balik,,,sebab dia x fit nicely,,..
Tapi..penat r nak mengepump..gilir2 tangan kiri kanan..dalam 15-20minit aku boleh dapat sampai 9-10oz..penah dapat 11.5oz.. (sejarah!!)
Rating?? 9/10 for manual pump. Memang di suggestkan utk mommies yang lain2....
Harga: RM 69.90..
Beli kat Tesco ajer...
Lepas x tahan nak mengerah kederat, aku decide untuk beli pump elektrik i.e Spectra Dew 300.

Nampak x valve Spectra yang senget benget lepas dah pump sebotol?




Spectra Dew 300

Aku beli pump ni through online..via Onebabyworld..
Harga: RM 500..Pakej..macam2 free gift ader..drying rack..autumnz bra..autumnz cooler bag..autumnz ice pack..blanket..RM10k insurance( tp aku x penah send back form dia..so x dapat)..warranty 6 month..10bottles of autumnz storage milk..


Aik...mengiklan nampak? duta ke? hikhihkihkhikhi..

Memang best giler pakai pump ni....rasa nak jerit2 suka bagitau korang yang aku sukaaaaaaaaaa bangat ngan pump  ni...sebelum naik kerja..aku x pernah terlintas nak tukar ke pump lain sebab dah fall in love dengan pump ni....tp.........
Bila masuk keja, susah nak angkut sana sini sebab dia bulky and heavy,,1.6kg...macam sekilo gula setengah,,,pastu nak kena pasang extension pulak sebab tempat aku ngepam tu x de soket  supply..kena plak bawak extension sendiri..lepas pakai dah satu kije nak kena gulung balik..kalu x ..lebur..ada kaki....kat ofis ni, ko letak pensel atas meja pun bleh lebur..dahsat...
bila dah gulung extension tu, tangan jadi kotor,,,satu kije plak aku kena p pantry..basuh tangan....pastu p bilik ngepam balik( aku pam dalam setor je...tempat aku solat)...dah consume a lot of time (speaking pulak dah,,,hehe)

OK..berbalik pada citer cik Spectra Dew 300 ni ye...
suction dia kuat..tp boleh laras...ada org  review cakap sakit....tp bagi aku x pun.....sebab dah terbiasa ngan suction Anakku yang kuat jugak...miss B aku melecet sikit je...x perasan pun...tengok2 dah berkuping..huhuhu..

Aku boleh dapat 8-10 oz dlm masa 15minit...kurang daripada hasil Anakku sebab aku ngepam dalam keadaan stress....

Spare part dia x banyak macam Anakku and Medela.

Bunyi dia x bising..memang seyap..Kalau ngepam tepi lil'  LD memang dia x terganggu . Tapi lil' Ld ni sensitip bangat..bila tekan butang pump tu, 'tik'dia leh terjaga..bunyi motor yang hinsss...hinss... tu x de plak... bunyi yang continuous bising ni dia Ok je..sama jugak bila p shopping mall yg bising gila...dia sedap je tido...tp.......kalau bunyi yg seketul je memang dia akan terjaga...hatta jiran sebelah rumah tinggikan suara ngan anak dia pun dia leh dengar....haisshhhhhhh..

Lepas x tahan dengan kepayahan mengangkut dan menggulung extension, lepas seminggu masuk keja, aku terus order Medela Free Style..
dahsat kan aku..kalu nak satu2 barang tu, memang dan2 tu jugak aku nak...mcm mana buat pun mesti aku nak jugak...by hook or by crook...x leh x dapat..aku leh termimpi-mimpi....pendek kata makan x lalu, mandi  x basahlah...

Dah satu kije aku p korek emergency saving ..huhu..

Rating: 9/10 jugak...nape x 10/10 kalu dah sukaaaaaaaaaaa bangat? sebab xleh pakai batery and bulky..tu jek...


Medela Free Style
Akhirnya aku beli jugak pump yang jadi idaman kalbu setiap ibu bekerja...
Harga: RM1450. Aku beli through online jugak..dekat Lelong .Dari website Babyhouz.com.Laju shipment dia. Hari ni bayar, esok tengah hari dah dapat. Ada warranty setahun by that company, not Lactaequip . Leas habis setahun still bleh send kat situ kalau pump rosak, tapi kena bear the cost la.
Aku ni memang giler shopping online...tiap2 bulan bila dapat gaji, mata ni mula mengodek-ngodek website Lelong lah..Mudah lah..Lazada la..lagik??

Best sangat ke pakai pump ni????

Hmmmmmmm..first time pakai, aku keciwa bangat....aku pump dapat dlm 7oz je...suction x best macam spectra..miss B sakit..handfree kit dia leceh nak pakai..
Tapi, aku pujuk hati aku...miss B need time to adapt to this new gadget,..sehari...dua hari...tiga hari...aku bagi masa kat pump ni...
Hari ke-8 baru aku betol2 rasa puas hati ngan pump ni...baru susu leh dapat 7-9oz dlm masa 15 minit..but most of the time, aku dpt lebih kurang 7-8oz je...Alhamdulillah...x baik tau cakap 'je'...

Sekarang ni aku dah boleh dpt hasil yg sama in shorter time..between 11-12minutes...

Yang TAK  BEST nyeeeeeeeeeeee?????
disebabkan pump ni ada 2-phase expression, miss B aku lambat kuarkan susu...dulu ngan pump2 lain, bila suct terus kuar susu,..tp yang cik Medela ni plak ayu2 jer kuar masa 1st phase...penah sekali pada minit ke 1:25 baru susu kuar..

Persoalan kenapa lil' LD macam nak muntah bila hisap miss B terjawab..rupanya sebab xde susu mula2 tu...(may b sebab pump dia stimulate dulu)...macam kita la..cuba hisap jari ke ape2 ke yang xde kuar ape2/ kosong ....mesti rasa nak muntah kan...

''Medela has been the first company worldwide to deeply research babies and their feeding behaviour, resulting in our pioneering 2-Phase Expression Technology used in our electric breast pumps. This technology is based on the natural sucking rhythm of the baby: Short, stimulating movements are followed by longer, more intensive ones, ensuring an optimal milk flow. Its faster let-down and maximum milk flow significantly reduces pumping time. So you can express more milk in less time - and be more comfortable in the process.''

Lagi satu yang x bestnye, back cap dia macam ada gap sikit..so bila x pegang elok2 especially lepas ngepam and nak buka corong tu, susu bleh tumpah..dua tiga kali gak aku kena.Menyirap darah sekejap bila dekat 0.5-1oz susu tumpah....rezeki  Allah bagi tu ....
Nampak x gap kat bahagian neck tu?



Bunyi motor dia bising sikit dari Spectra..terrrr....terrrr.....terrrr....memang bergema satu rumah aku kalau pump waktu pagi...hihihi...tp still bleh acceptable lagi....bila ngepam guna handsfree kit pagi2, aku akan bersiap mekap semua ngan tapau susu semua sambil ngepam....sambil2 jalan...so xde la dgr sgt motor tu sebab berlawan dengan tapak kaki (aku memang pakai selipar dalam rumah. nak ngelakkan sakit urat..huhu)...En Suami and lil' LD x terjaga la..kira acceptable jugak la bunyi dia...

Tapi, dah sebab aku beli menda alah ni riban-riban...aku pakai je la...Yg best nye sebab ringan nak dibawa kehulu kehilir tanpa perlu stress...boleh free style..sambil drive pun penah aku try masa on the way nak ambil LD dari baby sitter.Tapi rasa x selesa sikit even kereta Myvi tu auto especially bila nak buat U-turn...kalau nak keliling roundbout agaknye lagi susah kot...ye r...2 botol susu dok tergantung dekat miss B...mesti susah sikit..pakai seat belt pun susah.Kena adjust betoi2. Risau gak tiba2 ada roadblock ke hape, kang kalut pulak nak tanggalkan handsfree kit tu..tp setakat ni x pernah kena la..
.
So..Spectra dew  300 vs Medela Freestyle? sape menang?? I bet Spectra yang menang..
 Rating?? 7/10

Spare part yang nak cuci pun banyak sikit dari Spectra, tapi yang OKnye sebab senang nak cuci sebab spare nye besar2 and x banyak lekuk..

Mula2 aku macam nak guna Medela kat ofis at daytime, and nak guna Spectra bila dok umah...tp bila pikir balik, aku xnak miss B and my brain ni kompius...so...aku just stick to Medela je lah....

Ini pengalaman aku la....org lain x tau..may b x sama kan...

K...Bai...
P/s: Spectra Dew 300 untuk dijual...murah2...RM300 ajer...

4 comments:

Anonymous said...

whats up layarhidupkudiduniafana.blogspot.com blogger discovered your site via yahoo but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered website which offer to dramatically increase traffic to your blog http://mass-website-traffic.net they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my site. Hope this helps :) They offer best services to increase website traffic at this website http://mass-website-traffic.net
To your success your friend
Laura

Anonymous said...

hey there layarhidupkudiduniafana.blogspot.com blogger found your site via yahoo but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered website which offer dramatically increase laser targeted traffic from search engines to your site http://extreme-seo-traffic.com they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my site. Hope this helps :) They offer best services to increase website traffic at this website http://extreme-seo-traffic.com
To your success your friend
Linda

Shal qtn said...

bru ari ni bc entry ni sbb duk usya medela fs..so slama sis guna apa komen sis psl medela fs...skrg sy guna spectra m1..duk rs pyh je nk pm kt pjbt nnti ngn bunyi dia

mawar yus said...

Komen sy mcm dlm entry kat atas lor..hehe..tp sbb skang ni dh 6 bln lebih pakai..sy dh start biasa n suka dgn medela fs..elaupun susu bdn dh srart berkurng skang n terpaksa cmpur ngan susu formula utk lil LD..tp sy x penah nyesal bli fs ni..skang dh biasa guna handsfree..pejam mata pun blh set.ekeke..memang very helpful handsfree ni..smbil iron baju pun leh ngepam..n sambil makan pun leh ngepam..dasat kn?haha..so far..it is a good investment..nk cite panjang kan korang boring laks..n..lagi 1..dh 4x motor jatuh terhempas kat lantai dr ketinggian 1 meter lebih..alhamdulillah..x de rosak or retak lg...sigh..