Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Wednesday, January 29, 2014

Penggunaan Maybank2u untuk transaksi

Assalamualaikum..

Zaman canggih manggih ni, semua informasi dihujung jari jek...
Nak bayar bil pun pakai jari jek..
Sangatla baerguna bagi org yg malas nak beratur panjang nak bayar bil macam aku ni..
Sambil makan biskut kering cicah air milo depan laptop pun bleh settlekan macam2 bil..
Setakat charge RM2 per transaksi tu ape la sangat kalau nak dibandingkan kena drive ke pejabat pos or ke bank untuk bayar bil n deposit duit..

Jimat masa x payah cari parking
Jimat duit x payah bayar parking
Jimat petrol
Jimat masa
X payah rushing
X payah beratur
X payah strees
Xpayah nak komplen pasal servis lambat..

haaaa...macam2 x payah lagi ....

So...aku dah guna Maybank2u ni selama 5 tahun..
Bayangkan 5 tahun uollssss...kalau sebulan aku di charge dalam RM10( paling kurang ni)...so..setahun dah rm120..5 tahun dah RM600... kayo Maybank kayo....kalau dlm opis aku ni 5 org pakai maybank2u..?? kan dah RM3000...huhu...kayo depa...

Hehe...TAPI...kalau semua benda ko nak berkira susah la kan...
hidden cost yg korang dok drive p sanan sini utk byr bil tu lg bnyk kot..
dah ko bi byr bil..perut lapar plak...mesti nak mkn...pastu nak minum plak..haaaaa...kan dah lebih RM10...

Selama 5 tahun guna ni..Alhamdulillah..aku puas ati 99.99%..
Setakat ni x pernah lagi aku kerugian waima RM1 pun disebabkan penipuan internet ke ape...
Touch wood nothing happened.

Janji lepas guna maybank2u ni..korang jangan malas nak clear history and cache sudah...
and make sure korang print @ save resit tau...


k lah...

tadaaaaa...
macam mengiklan plak aku....
udah xde keja....klau maybank bagi share 1% dr keuntungan maybank2u ok gaks kan...
hikhikhihkihkhi

Tuesday, January 28, 2014

Mari Bersedekah, 'We can see our own sufferings, but there are people who suffer more'

Assalamualaikum...
Hari selasa lepas, di TV3 ada disiarkan program Bersamamu.
Program ni merupakan salah satu program feveret aku sebab aku x nak hanyut dlm nikmat yg Allah swt bagi sampaikan lupa pada org lain yg kurang bernasib baik.
terkadang ni kita sebagai mahusia terlalu leka dgn nikmat Allah..sampai kita acap kali mendongak ke langit n berjalan dgn angkuh di bumi Allah. Walhal, semua tu pinjaman-Nya je. Dia boleh tarik nikmat tu sekelip mata jer.
Aku suka tgk rancangan mcm ni sebab ia akan menginsafkan aku yg betapa ramai lagi manusia lain dimuka bumi ni yg x bertuah dikala kita mengeluh bermacam2.

Harga brg naik la..
Harga rumah naik la..
Nape kulit aku hitam..tp Emma Maembong putih la,.
Nape si Fathia tu cun melecun tapi aku ni biasa je la..
Nape kawan aku pakai Honda tp aku pakai Myvi je la..
Nape stroller anak aku cuma Sweet Cherry tp anak org lain pakai Quinny Nape org len leh mkn kat hotel selalu tp aku mkn kat restoren biasa je la...
Nape rumah aku bukan di Corner lot la,.
Nape laki aku x hadiahkan aku Note 3 la,..
Nape TV aku bukan flat skrin, tp ipar aku flat skrin la...

adoiyai... nafsu manusia x penah cukup...astaghfirullahaladzim...
bila lihat mcm mana susah keluarga ni berjuang nak cari sesuap nasi..
nak cari duit untuk ubat2n..
nak cari duit utk menyambung kehidupan seharian dengan gaji yg sgt kecil di kota besar,...
dgn sewa rumah nk d byr,..
dgn susu anak nk d beli..
dgn duit tmbg bas sekolah jg nak dibayar,..
dgn duit pampers nk d beli..
dgn anak yg menghidap penyakit kurang drh merah lagi,..
dgn setiap bulan kena cari duit utk rawatan...

Dah la bapanye cuma kerja biasa je., x tetap...sekejap welding..sekejap buruh kasar,. smpai sanggup bhutang dgn along sebab x cukup duit utk mkn.
..

Worse come to worse bila anak bongsu mereka dilahirkan tanpa tgn kiri.. n tiada kedua2 belah kaki.. ya Allah.,beratnya ujian mereka...bantulah mereka ya Allah,...ringankan beban mereka..dorongkanlah insan lain yg berkemampuan utk membantu merka...
,sesungguhnya Allah lebih mengetahui tentang percaturan hidup mereka...


aku bersyukur sgt dikurniakan lil Ld yg sempurna fizikalnye,.sempurna kesihatanyya,,,subhanalllah,,,

Ya Allah... besarnye ujian mereka,.,.but yet, iman mereka kuat... dididik anak ttg ajaran islam dengan sempurna.
disekolahkan anak2 secukupnya walaupun serba kekurangan..
...Alhamdulillah,..
melihat kesusahan diorang buat aku wondering.,..what can I do to help them?
bila aku mati kelak,
bila Allah tanya.. "ape yg aku buat dgn rezeki yg Allah bg..?"
ape aku nk jwb?Astaghfirullah...
maka...kawan2...mari lah kita bersedekah...share rezeki anda ...
Insya Allah..akan membantu sedikit sebanyk.

Hari itu baru aku sedar betapa pentingnyanya zakat n pusat pungutan zakat.
kita jgn la asyik nak tuding slh pd kerajaan n pusat pungutan zakat yg kata ada songlap duit la ape la..salurkan pada yg x patut la..
they did distribute,., keluarga yg susah ni memang terima bantuan setiap bulan dlm bentuk wang n makanan..
May b x sebanyak mana..but it did help them a lot
..
bayarla zakat pd pusat pungutan zakat,..supaya zakat tu dpt disalurkan pada org yg btol2 memerlukan..
Insya Allah niat baik kita akan Allah akan bagi ganjaran besar d akhirat kelak...
ini disediakan nombor akaun keluarga susah yang aku capture dr skrin tv,...
utk yang nak bagi akaun Bersamamu direct pun boleh,,tapi aku x sempat snap picture.. korang tgk r sendiri kat tv3..kang search dlm gugle kan dpt no tak betol pulak kang...xnak la aku bg info salah..heheh


Wednesday, January 22, 2014

Samsung Tab 3 7 inch Tak Best!!!

Keciwanya!!!!!!!!!!!!
Aku baru je beli Tab 3 tak sampai sebulan . Pakai x banyak kali pun sebab aku x puas ati ngan Tab ni..


Slow................................denggg
Aku dah biasa guna phone Galaxy S Advance ni yg boleh tahan lajunye, so aku x boleh bear dengan ke'slow'an Tab ni.


Kalau nak surf tenet tu OK lagi.
Tapi kalau nak update blog...nak taip...Ya ampunnnnnnnnnnn..slow yg amatttt....
NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOo... x suka..


Sebab utama aku beli Tab ni adalah sebab aku nak update blog guna Tab ( gigih tol)..Sebabnye, kalau tak..aku asyik update blog di ofis,,so keefisian aku dah drop.
Nak ON laptop kat rumah malas plak nak sambung2 wayar...



So sekarang ni bila dah beli Tab, x boleh nak update blog jugak sebab bila menaip x best. Kuar satu2 bila taip.


Masa mula2 nak beli dulu, aku dah tau perisian dia cuma Dual Core, bukan Quad core... Tapi feedback dari adik aku dia cakap OK....but...turn out that not OK!!!!


MEnciiiiiiiiiiiii...Skang ni mata aku mula la dok eyeing gadget lain,,,,worse come to worse aku dok eyeing Note 3....OH NO!!!!!!!!!!!!..


Stop it M!!!!



Lagi baik ko beli TV LED...

X pun pi suntik vaksin pneumokokal untuk lil LD.

X pun baik ko p repair autogate ko yg dah rosak tu.

X pun baik ko p beli kabinet TV yg cun melecun.

X pun baik ko p cat ruang tamu.

X pun baik ko p cat bilik tidur..

X pun baik ko p cat dapur.


X pun baik ko simpan duit wat aqiqah .



Xpun...lagi baik ko p bersedekah!!!!



K.
Bai.

P/s: Aku beli dengan harga RM 950. Sape nak beli angkat tangan???????

Lesson learnt

Hari ni dengan rasminya lil LD minum susu formula.
Yang sebelum ni x rasmi . Aku buatkan 4oz sebelum dia tido tadi.
Pada mulanya dia x nak hisap. Dia refuse sebagaimana dia refuse utk minum air masak.
Tapi bila dia dah lapar sgt n mamai, abes dia minum.
Dalam mamai2 dia tu aku letakkan jugak dia di bahu sebab nak sendawakan sebab risau jugak coz dia x biasa minum susu formula yg susah nak hadam kalau dibandingkan dgn susu ibu.
Sian jugak sebab dia dah ngantuk n tido tapi aku sibuk tepuk2 belakang dia lagi. Puas aku tepuk dia tapi dia x nak sendawa. Finally aku biarkan je dia landing di bahu smbil dia tdo.. sebelah tgn aku ampu dia, while sebelah lagi pegang phone.. berblogwalking.haha..
Tiba2, di keheningan pagi buta dalam pukul 1 macam tu..... UWEKKKKKKKK.. abis dia jeluak..

abes la rambut aku( yg baru je buat rebonding) ..
bantal aku,..
baju aku...

Tapi dia makin lena pulak..huhu..
Terpaksa la aku mandi pagi2 buta ni.. Xpe lah.. demi anak tercinta.
Sekarang ni dia dah lena dia tdo.
Alhamdulillah..mudah2an nyenyak n bgn sekali or 2 kali je mlm ni,,bukannye 4, 5 @ 6 kali macam selalu. Lesson learnt
Nasib baik la aku x letak dia tdo dlm buai terus.
My guts said x boleh letak buai terus, takut tersedak susu.
Bayangkanla kalau aku letak dlm buai terus tadi..kalau dia tersedak camana? At least skang ni aku barihgkan dia atas katil dengan bantal. susu mengalir senang sikit sebab kepala lagi tinggi dr dada. Tapi, kalau dalam buai, semuanya separas...
bahaya nauzzubillahiminzalik..
Mintak dijauhkan.

Pengajaran aku dpt is: Jangan culas dalam mensendawakan baby especially jika dia minum susu formula.
Huhu
k..babai

Tuesday, January 21, 2014

Attention to mommy to be !!

Mintak perhatian...
Mintak perhatian...
Kepada bakal ibu...atau ibu yg tgh berpantang..
Jika anda berniat nak menyusukan anak anda selama 2 tahun secara eksklusif, sila ambik perhatian.
Ceq nak bagi peringatan berguna ni..
Ecewah....
Meh nak share sikit pengalaman menyusu aku yg baru setahun jagung ni..
Anda dgn hormatnya dinasihatkan utk membuat stok susu sebanyak mungkin semasa dlm pantang. Ini kerana masa dlm pantang ni lah kebanyakan ibu2 akan dilimpah ruahkan dgn rezeki susu yg x berhenti2 sampai terjadinye kejadian leaking yg mana membuatkan baju2 anda berbau hanyir dgn susu anda sendiri yg mana seklaigus menyebabkqn anda tepaksa membeli disposable bereastpad ataupun washable breastpad.
Nasihat ini amatla perlu dituruti kepada anda terutamanya kepada anda2 yg merupakan ibu yg berkerjaya. Ini kerana, walau senekad mana pun anda nak mengepump setiap 3jam..anda tidak akan mampu melakukannya.
Percayalah cakap aku ini. Ini kerana disebabkan tuntutan kerja itu sdiri. Tak kira la anda bos ke..kuli ke... Anda x akan flexible lagi utk pump susu.
Macam aku ni ha... Dari 3x sehari(dalam masa 8 jam kerja) kepada 2x sehari...pastu dah jadi 1x sehari...haaa...
Macam mana susu x merudum? Pastu salahkan supplemen..salahkan pump..salahkan baby kurang menyusu... tahukah anda..bila anda tunding jari pada org...4 jari akan tunding kepada diri sendiri?(paham ke?)

Alhamdulillah..nasib baik masa berpantang and sebulan lepas masuk kije, aku banyak wat stok susu. Sampai semalam, lil LD nak masuk 6 bln semuanya sebab ada freezer stok. Kalau x, awal2 lagi masa dia masuk 4 bln dah kena campur dengan susu formula. Sampai ke entry ni ditulis, balance susu aku dlm freezer cuma ada 1 pek je lg yg bersamaan 6 oz.
Sooo.....mommy to be n mommy yg tgh berpantang tu.. anda adalah sangat dinasihatkan untuk menyimpan susu stok sebanyak mungkin.
You will never know what will happen next. Hari ni susu ko may b melimpah ruah...tp esok.. boleh kurang macam tu je kalau Allah nak tarik.
Sentiasalah bersyukur dgn pemberian Allah tu ye..
Mengikut pembacaan aku.. kenapa susu ibu melimpah ruah smasa dlm pantang adalah kerana semasa tu hormon ibu sgt lah tidak menentu sebab baru lahirkan baby. so susu kuar dgn x menentu .Tapi... bila lepas 3-4 bln hormon ibu dah start normal n penghasilan susu akan start konsisten n steady dek sebab hormon sudah start stabil. Faktor lain macam stress.. pemakanan...period...semua tu pun akan efek pengeluaran susu jugak tau.. so.. sebelum terhantuk sila la terngadah dulu ye... jangan jadi macam aku ni..
Lusa dah nak start kena campur susu formula utk lil LD.sob..sob... sori syg... rezeki syg nak menyusu susu mama 100% setakat ni je...kita campur ngan susu formula ye,.,janji syg x lapar..sob...sob... uhuk..uhuk..serius sedih... tapi ape nak buat.. rezeki takat tu je..
Alhamdulillah at least dpt menyusu ekslusif 6 bulan..better than xde langsung., mommies... dont learn by mistake,..learn before u make mistake...(pepatah aku. baru cipta jap tadi. sob..sob..
nak p nangis tepi penjuru bilik sat..

Friday, January 17, 2014

Part 1: Segala mak nenek info tentang penyediaan makanan bayi

Assalamualaikum...
walaweh....it take almost 2 week to finish write up for this entry.
Panjang benor tajuk kat atas tu yer...

Semenjak 2 menjak ni aku asyik google pasal cara penyediaan makanan bayi je. Almaklumlah....lil LD kan dah 5 bln setengah.Haruslah aku kalutkan sebab ilmu di dada ni suam2 kuku lagi.
Google punye google...
Search punye search..
Cari punya cari..

Memang banyakla info yg dpt dr blogger lain yg share resipi..
Lepas tu aku terserempak dengan link NI (x pun korang taip ayat ni: Garis panduan pemberian makanan bayi dan kanak-kanak kecil)yg sgt la lengkap n helpful. Memang ada cerita pasal makanan bayi ni dari A to X.
Nape X ?bukan Z?
Hehe...sebab mana ada ilmu yg dah lengkap dgn ilmu dia je...mesti ada nak kena tambah ngan ilmu lain gak kan?
Aku ni adalah manusia yg suka merujuk pada fakta...Petua petui ni  boo layan..kecuali yg memang dah sahih n worldwide org pakai.
 Contohnye:
1)Minum teh pekat boleh hilangkan sakit perut
2)Pakai santan di rambut nanti rambut cantik
3)Letak sudu besi dlm gulai nanti ayam kampung cepat empuk
4)jangan bawak baby kuar time magrib

Ok..petua yg aku xleh terima:
1)Baby kuning x leh pakai baju kuning
2)Org ngandung x leh duduk atas akar kayu
3)menyanyi dlm bilik air dpt laki tua
4)Rambut gugur sebab air liur baby
5) Tak boleh ambil gambar bertiga. Nanti gaduh.Apekah??
Etc..etc


Tengah hari tadi aku n officemate ada borak2 pasal penyediaan makanan baby.Aku bagitau one kakak ni yg anak aku dah start makan semalam n today. Today dia makan bubur nasi campur dengan susu. My babysitter(who is also my sister in law) buat bubur yg super cair. Siap letak dalam botol susu je. BS dah bagi 3x aritu. This kakak tiba2 wat muka terkejut n said,
"hah...dah bagi 3x ke? U kena bagi sekali je la sehari sbb dia kecik lagi. x masuk 6 bulan lagi.
Aku ape lagi sentap  terus la. memang pantang betol kalau org persoalkan cara aku...huhu. Tambah lagi kalau dia cakap bukan berdasarkan fakta. Darah pendekar mula menyerbu ke muka. Aku terus ckp,
"x kan nak tunggu dia umur 6 bln 1 hari baru bleh bagi dia makan kot"
Dia siap suruh aku bagi makan nestum.Dooohhhhh...tu lagi x sihat. banyak perasa tambahan.Dalam link yg aku bagi ada bagitau, at first bagi makan dekat baby 2-3x sehari. So aku betol.


Actually lil Ld ada kena sawan tangis start dari dia umur 4 bln. Dah x tau nak wat mcm mana lagi. So BS nasihat bg anak tu makan sbb takut x cukup mkn sebab bdn dia memang bam bam  n berat dia dah nak cecah 8 kg walaupun umur dia x masuk 6 bln lagi. Even fizikal badanpun  x nmpk mcm 5bln setengah..huhu..so..my assumption is that he is more than ready to take solid food. tambah lagi dia dah pandai tarik pinggan abah dia semasa riba dia time makan..mulut pun dah kecap2...so..assumption lagi kuat,,huhu

Rasanya aku ni dah melalut sampai ke India dah ni. Dipendekkan cerita, aku ada beli beras merah n blend masak bubur. Campur dengan susu n wat super cair. Still bagi pakai botol susu sebab dia x berapa pandai makan ngan sudu n selalu meragam time makan. Tak nak baring..nak duduk... x tahan betol aku..huhu..x padan ngan kecik. Turn out that dia x suka sgt mkn beras merah. beras biasa lagi dia suka. Kalau ikutkan beras merah lagi elok untuk elak dia dari kena constipation. Masa balik kampung
minggu lepas, lil Ld kena sawan tangis yg sangat teruk,tiap2 malam dia nangis bila nak tdo Sa
ampai kol 2-4 pagi baru aku leh tdo .Dia punya jerit alahai sampai satu kampung dengar(bedaah je). sampai suara dia serak. So..my mom decide nak bagi dia makan gandum goreng yg campur ngan gula n air. Dalam hati aku memberontak x nak bagi campur gula. Tapi x sampai hati sebab x nak  melawan org tua. Makanan yg dia bagi ni la makanan aku masa kecik dulu . Dulu lgi dasat, dlm pantang pun dia dah bagi sebab kuat teroyak. Hehe.Lil Ld makan laju je.. Aku selang2 bagi dengan beras merah dlm masa 2 hari tu... Guess what?!dia berenti nagngis ke? Idak pun....n lepas tu 2 hari x berak. Aku dah super duper risau. Hari ketiga baru dia berak. Tahi dia dah pekat n sikit je kuar. Tpi hari yg sm jugak lepas tu dia berak lagi sekali. Kali ni super banyak n cair normal macam biasa.
Perghhhhh..leganye mama.. so skang ni aku tukar resipi plak.
Dah dua hari aku bagi makan puri epal. Dia nampak suka . Makan jugak tapi at first kuantiti x banyak sgt.Esoknye di rumah baby sitter habis dia makan puri epal yg aku wat tu!  Oh my..... 2 biji epal tu..lapo ghopenye anak aku ni.

So...mcm tu lah citenye... aku plan hujung minggu ni nak wat puri carrot plaks..bagi mata dia sihat n shining like always... hehe..so kalau korang nak belaja banyak pasal penyediaan makanan,korang baca la link yang aku bagi kat atas tu. Seriously recommended n worth reading.

 Lagi satu..kalau korang ada tipon canggih yg ada Android, korang donlod la dekat play store: Baby solid food  ; Baby food recipes.Extremely useful. Sambil makan pun korang leh baca.. Even sambil uuk pun korang leh baca.Hehe. jangan bagi phone jatuh dlm mangkuk tandas dah la..




 Till then. Daaaaaa













Thursday, January 2, 2014

Perkembangan si kecilku LD

Dah lama nak buat milestone lil LD, tapi sampai sekarang pun dok tertangguh je...KOnonnya bz sangat la tuee..

1st month
Lil LD lahir dengan berat 3.0kg.
Walaupun dia baby, tapi bila dimandikan, dia dah boleh tegakkan n keraskan kepala. So, MIL memang senang sangat mandikan dia.
Dia kena prolong jaundice. Sampai sebulan setengah baru faded. Memang bleh nampak dengan jelas bintik2 kuning pada hidung dia. Bintik tu hilang completely bila dia umur 2 bulan.
Masa nurse nak ambil darah pada tangan dia, memang kesian sangat. Nurse x pandai, so beberapa kali cuba x dapat. Biru tangan anak aku tu.Nak menitik air mata bila dengar dia nangis dari jauh.Sob..sob...at last masa kali keempat nurse tu nak cuba aku tak bagi. Aku request for Doctor untuk ambil darah di tangan dia. And guess what?? Doctor tu cuma ambil sekali je terus berjaya...
LD banyak betul menyusu. At first 3 days, memang susu x keluar dengan banyak sebab aku x pandai menyusukan lagi. So, bagi susu formula. No big deal for me.Since nak bagi baby kenyangkan, why push yourself  so hard and make your baby suffer with hunger??
Hari keempat susu dah banyak sampai leaking, my mother paksa aku bagi susu badan which I resist lil bit sebab nipple crack. Alhamdulillah skarang ni aku betul2 thankful to my mom sebab push me to breastfeed. Kalau x kuat, rasanye aku dah bagi susu formula. Macam kes kawan aku, mak dia p haji. So dia berpantang dengan kakak iparnye yang paksa dia bagi susu formula sebab kononnye susu dia x banyak. Sian kawan aku ni bila demotivated macam tu..Sigh...
4 hari
Sian my lil baby kena jemur bawah lampu biru ni semalaman.Tapi still dia boleh tdo dengan bergaya. Hehe

2nd month
Jaundice dia dah hilang. So lucky , sebab kalau x, Doctor nak buat follow up check up lagi. Reason prolong jaundice may be sebab breastmilk jaundice. Darah aku memang O.
Lil LD  sudah bertambah berat . Dari 3.0kg ke 5.4kg. WOWWW...hehe...patutla kerap sangat menyusu, and no wonder berat aku turun dengan sangat mendadak. Habis disedutnya lemak2 terkumpul..Keh...keh,..Thank you Son.!!
Dia sudah pandai senyum.. Nampak x horizontal double chin dia yg sgt kiut miut tu??
Ikut sapela gamaknye ye..
Nama saya Luth Danish..
Omeynye...

Nice smirk Son!!


 3rd month
Beratnye naik lagi 1.1kg. So beratnye adalah 6.5kg.
Walawehhh....kuat makan and tido anakku ini...Dia dah pandai senyum bila diagah..
Makin comey plak tu.. double chin nye still ada lagi. Banyak baju dah x muat. So mama and abah kena beli baju baru..huuhuhuhuh..semuanye kena beli saiz 6-9 bulan.Ada yang 12 bulan n 18bulan jugak..biar betik!!!
Masuk 3 bulansetengah dia dah start meragam. Menangis setiap hari dari kol 6 pm sampai 10pm. Alahai penatnya mama...Bawa p jumpa sorang opah bagi baca ayat Al-Quran sikit. Nampak perubahan sikit.Mama terpaksa angkat bendera putih and beli buaian. Sebelum ni kononnya x nak ajar tdo dalam buaian.....dooohhhhh..
Excited tengok mainan
Body buider in d house
Pasrah je la ngan abah..peminat liverpool katakan
 
4th month
Yeay..Finally he can flip after 1 week hardship. Exactly 4 month and 2 days, he successfully flip himself.
Sudah tido dalam buai, even malam2 pun..
Berat dia sudah 7.5kg.
 
Budak botak



 5th month
 Memang  pandai sangat meragam sekarang. Nak tdokan dia cukup la susah...
Berat dia susut kepada 7.4kg.
 Memang dia kurang menyusu lately. Diet kot sebab nak ringankan badan nak meniarap..
My lil sunshine


X sabar nak tunggu dia merangkak plak..
hehe
OK..dah cukup setahun mama buat entry lagi yer...
Till then.DAaaaaa..

Good bye 2013, Welcome 2014

Assalamualaikum...
Selamat Tahun Baru semua lengkawan, silent reader, follower, etc..etc..
 Banyak pahit manis dalam tahun 2013 ni. Jom list kan moment itueee..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Hmmmmm...I cant recall.....Oppssss
The only moment I can recall is my lil baby was born on 26 July at 1.50pm.
Hehe..very bad of you, M.

So,
Ape azam tahun baru??

1) Solat JANGAN TINGGAL!!
2) Solat AWAL WAKTU
3) Didik lil LD dengan sebaiknya
4) Selalu kol Ma and MIL at least sekali seminggu
5) Be a good wife for Mr Y
6) Be a good worker in workplace-  jangan asyik berblogging jerrrr..Target untuk dapat promotion for 2015
7) Do a saving in Tabung haji or any unit Trust and then jangan sesekali p ambik balik EMERGENCY saving itueeee!!!!
8) Bersihkan hati yang dah rasa kelam ni...-Banyakkan baca al-Quran. Baca Majalah Solusi.
9) Banyakkan bersedekah! - Jangan kedekut M!!!
10) Try your best untuk dapatkan Hidayah!! - dah lama rasanye   x dapat solat dengan khusyuk(sigh...), x menitiskan air mata dalam solat (sighhhhhh)

Ok..cukup la tu..10 items..
Summary: TRY TO BE A BEST MUSLIMAH  untuk prepare diri ke alam barzakh. Kita x tahu bila kita akan PERGI kan...
So prepare for the best.


Daaa..