Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Wednesday, February 12, 2014

Resipi Telur Bistik

Assalamualaikum..
eh..mai mai nak share resipi senang tp sedap smpai menjilat pinggan.
Telur bistik ni kegemaran kami sekeluarga.

Ramuan:

Telur ayam 2 biji
Isi ayam 2 ketul dipotong dadu
Sayur campur
Bunga kubis
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
1 sudu cili giling
1 sudu sos tiram
Garam
Gula
Bawang merah
Bawang Putih
Tepung jagung


Cara memasak:
1) Rebus ayam dulu biar separuh masak.Angkat dan asingkan air rebusan ayam.
2) Pecahkan telur dan masukkan isi ayam . Gaulkan sampai rata
3) Masukkan garam
4) Goreng telur n ayam tadi . Buat 2 biji.Siap bahagian 1
5) Dalam kuali lain, tumis bawang merah n putih sampai wangi
6) Masukkan cili giling,sos cili n sos tomato sampai pecah minyak
7) Masukkan air rebusan ayam tadi. Masukkan sayur campur n bunga kubis.
8) Bila hampir masak, masukkan sos tiram.Masukkan tepung jagung untuk pekatkan kuah jika perlu
9) Perasakan dengan garam n gula
10) Curahkan kuah kepada bahan di bahagian 1 tadi. Kalau nak masukkan telur tadi dalam kuah tadi n panas atas api sekejap pun boleh
11) Siap..!!!

P/s: Jangan panaskan telur dalam kuah atas api lama sangat. NAnti telur jadi keras and x sedap. X gebu plaks...

Tuesday, February 4, 2014

Bagaimana melindungi gambar / foto anda dalam blog

Ececececece...

Aku dah pandai protect pic or content dari di copy oleh org lain d luar sana...
Mana la tau kan..lagi 10 tahun blog ni jadi glamer..macam blog si Fatin Liyana ke..Irine Nadia ke...BEing Husna Hadzarami ke...Yuyu Zulaikha ke...x ke susah nanti kalau pic ni diperkotak-katikkan??


Perasantan betul ko ni M!!! Poyoooo jer...
Hik..hik...hik..

Ok la..stop mumbling urself.

Meh nak share dua cara nak protect the picture..atau bahasa melayunye gambar..sinonimnya adalah foto ( macam org lain x tau jek. Poyo!!!)

1) Ko p dekat template, ko klik dekat edit template, pastu ko paste dekat bawah sekali dlm ruangan html tu..pastu ko leh tukar ayat yg nak pop up tu dekat "Function Disabled!"..pastu save...Tadaaa...siap!! Easy measy..Boleh copy html tu kat SINI




2) ko p dekat template jugak, pastu ko tekan button 'Ctrl' & 'F' serentak. Pastu taip body sampai dia appear kat screen. Pastu ko taip “oncontextmenu="return false;"” dalam box "body" tu. Contohnya, “body”, tukarkan kepada:
body oncontextmenu="return false;"
Tada...siap...boleh tengok detail dekat SINI

Part 2: Segala mak nenek info tentang penyediaan makanan bayi. (Guna Pressure Cooker)

Assalamualaikum...

Ni nak cite sikit pasal pengalaman aku guna pressure cooker (PC) atau dalam bahasa melayunye dipanggil periuk bertekanan tinggi.
Alkisahbya macam ni...aku terbaca pasal sorang ibu ni masak bubur utk anaknya pakai PC dlm masa 10minit je.
Apelagi..bersinar la mata aku ni blink2...ye la...aku ni kan super pemalas..Kaedah2 yang menyelamatkan kemalasan aku ni memang la sangat2 dinantikan. Selain tu, aku jugak boleh:

Aku leh jimatkan masa penyediaan

Aku leh jimatkan dapur gas

Aku leh jimatkan elektrik.

N paljng penting memudahkan kerja aku x payah nak mengacau2 n tunggu je depan bubur tu supaya tak hangus.

So, dipendekkan cerita,..Aku pun p la Giant untuk beli pressure cooker.
Matlamat aku cuma satu.

CARI PC YG PALING MURAH. BELOW RM100!!

Haha...such a cheapskate. Dah la pemalas.
and guess what??

AKU BELI PC DGN HARGA RM 59.90 JEUWWWW..............Harga asal RM 79.90..tapi sebab ada less aku dapat la 59.90 hingget.

Saya suka.Saya suka.



Balik umah dengan excitednya aku terus try:

1) 1st attempt: disebabkan terlalu mengikut kaedah ibu tu, aku terletak banyak sangat air..So, bubur lambat masak n bukan dlm 10minit.Sepatutnya kena la kreatif sikit kan.

2) 2nd attempt: salah tutup pressure cooker tu. X ketat. Nasib baik x melayang

3) 3rd attempt: Tak tutup tempat pressure keluar lepas stim keluar...
.
.
.
.
.
4th..5th...6th... and list goes on.. aku x ingat sampai cubaan yang ke berapa baru jadi.. Try n error sampai la jadi..
Surprising betol bila bubur betol2 jadi..tak payah kacau uollsss...n cantik je tekstur je dia.BEras tu betol2 pecah n empuk. Tapi still kena blend la utk lil LD.


Tapiiiiiii...memang seriously pressure betol nak guna pressure cooker ni...
Nama pun dah pressure kan...
Masa cubaan banyak kali tu macam2 jadi..aku dgr mcm ada small blast dlm periuk la..penutup tertanggal sendiri la( tp tak tercabut dari periuk , valve berpusing la...n macam2 lagi..
Tapi, dek kerana mengingatkan lil LD nak makan...n aku x nak bagi dia mkn makanan segera, so aku kuatkan hati n beranikan diri wat eksperimen dengan PC ni...

MAcam kelakar pun ada. Dah nak masuk 3 series baru nak guna PC .hihi..Jakun tol..

Dah 2 malam aku berjaya masak bubur dlm masa 10-15minit je..
Hooorayyy..

Ini la pic PC bertuah tu..


Cara guna PC:
1)Tutup dengan ketat ikut arahan buku panduan.
2) Nayalakan api dengan kuat sampai stim keluar.
3) Tutup pressure valve dengan penutup yang disediakan. Boleh perlahankan api.

4) Tutup api selepas 5 minit ( bergantung juga kepada amaun beras yang digunakan)
5) Angkat PC letak dalam sink.
6) Siram air paip keatas periuk sampai pressure keluar @ boleh tunggu pressure keluar sendiri(lambat la nak tunggu)
7) Sudah boleh buka penutup.SIAP!!

Selamat Mencuba