Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Tuesday, April 29, 2014

Show my face??

Bajet glamer..
Kalu korang ni silent reader or follower blog ni..
Mesti korang perasan aku x penah tepek pic kat blog kan..
Macam misterious sgt kan..ahaks...
Nama pun misteri jugak..M je..actually stand for MAwar...but opkos that is not my real name..
Shakespere penah cakap,' Mawar tetap mawar walau dipanggil dengan nama ape pun. Keharumannya tetap seharum mawar'
Ecewahhhhhh......
Aku penah once buat promise to my self.
Aku cuma akan tepek pic bila viewers blog ni cecah 100k!!

Wowww..ko bajet ko glamer ke M?

Hak..hak..pigidah...
Tapi...
ada aku kisah??

LOL...

P/s: Masuk air ari ni..

DIY Stripe Wall atau Cat Dinding Belang-belang

Assalamualaikum..

Haaa. ari tu dah share DIY cat wall plain.Klik SINI
Hari ni nak share DIY srtipe wall plak..
Idea ni datang masa aku tengah dok sibuk cari wall deco.
Disebabkan aku cheapskate and x berapa suka dekat wall paper yg ada kekurangannya( contoh anak koyakkan, terkopek),
So aku pilih utk wat wall stripe.Kekal forever n ever.
Sekali bila search tips, berlambak la plak dekat tenet..
Macam2 corak ada..horizontal stripe..vertical stripe..
Mula2 aku bekenan sgt dengan horizontal stripe...
Tp disebab kan aku dah berkenan dengan satu design living hall yg minimalis n modern, aku dah tukar feature wall, dari yg wall pendek ke wall panjang. So, x jadi horizontal.. Aku wat vertikal stripes.
Ni living hall idaman aku

And ini sumber inspirasi vertical stripe aku

So, bermulalah episod aku ngecat.Ape kata aku listkan je metodologi ye ikut number..senang sikit nak paham.

1) Cat undercoat putih dulu di dinding yang asalnye kaler krim

2)Aku design stripe aku di microsoft excel dulu. Kira ukuran semua and mark position semua dulu. Nanti xde la bazir masa terkial2 nak decide yang ni lebar berapa, yg tu lebar berapa.

3)Tarik tape. Sila mark dekat setiap column pakai tape and tulis warna ape bg setiap column tu untuk elak korang salah cat nanti.
Tips: Sila beli tape yang super banyak..sebab nanti half way kalu x cukup tape, korang akan rasa nak gigit dinding nanti..untuk dua wall aku ni, dalam 20 kaki lebar, aku pakai lebih kurang 10 masking tape kecik, and 8 masking tape besar.Sila cari kedai yang jual tape dengan harga murah Ok...tp jgn la beli tape yg murah smpai gam pun xde (ada ke??).

Aku siap tampal tape lagi sebab senang nak ngukur..ye la..wat kije sorang2 kan..haruslah kena kretip n mabeles.

4)Boleh la start mengecat. Cat satu2 kaler dulu bagi siap tau.Untuk elak korang guna banyak sangat berus n sepahkan rumah tahap x boleh blah.
Tips: Aku guna semua cat jenama San Core, kecuali yg stripe hitam guna Matex. Rupanye grain size cat Matex lebih kasar, n San Core lebih halus. So, bila aku tampal tape dekat Matex, and bila tarik, dia akan tarik cat sekali sikit2,.Ada cela disitu, so membuatkan aku kena touch up balik tempat cela itu okeh.
So, dinasihatkan korang cat yg grain size kasar tu the last one ok..so x payah letak tape atas dia.Tp,, kalau korang xtau..korang bantai je lah..nanti touch up je balik pakai berus.

5)So, teruskan la sesi mengecat itu..Sampai siap...
Tadaaaaaaaaaaa




Cantik kan???
Sila puji,....ngah2...ngah2...

Modal aku utk stipe 2 wall ni cuma RM60 lebih sikit je...berbaloi-baloi u....

K lah...
Tadaa..

Saturday, April 26, 2014

DIY Wall Painting San Core Ruby Red

WOwww...Omputih sangat tajuknye...

Kome tau x nape mike bz bebenor x hapdet blog?
Hikhikhik..Mike bz bebenor ngecat wes...
Tp dlm masa yg sama mike bz wassap ngan member2 lama zmn belajo dlu..
Ate...org puan ni klu dah nyembang..memang susah nak beghenti..ye dok...

OK... berbalik pada cite DIY ngecat ni..
Seminggu sebelum wall makeover tu., En suami dah tolong cat undercoat putih 1 layer.
The next week disebabkan aku dh semangat bebenor x sempat nak tunggu laki cuti..so aku pun start mengecat

Malam plak tuh...apekeheinye M??? X nyempat2...
Geleng kepala la En Suami nengok perangai bininye nih..

2 kesilapan besar aku masa ngecat ni.. Konon nak bg seprais kat En Suami bila dia balik kije..Rupanye seprais x menjadi..sebab hasil ngecat tu amatlah x memuaskan..Kome layan la pic x menjadi ye


Nampak x cat tu berbelak2..tu dah 2 layer tu. KEsilapan yg dilakukan yg dipercayai menjadi punca kepada keadan belak2 tu adalah:
1) Cat tak digaul rata..
Aku wat pusaran angin tahap ke7 je..patut kena guna pusaran angin tahap ke9

2) Berus cat basah
Disebabkan En suami cuma merendam tanpa basuh berus masa cat undercoat..So bininye tanpa menunggu lama terus guna je berus basah ni tanpa mengira komplikasi yg bkl dihadapi.

3) Layer ke2 cat di cat kembali sebelum layer pertama betul2 kering
Ate...dah namanye aku ni x penyabo kan...tmbh plak nebes takut bila En suami balik kang dia nampak plak masterpiece aku yg x menjadi tu..kang ke malu..konon nak seprais sgt...aku ni kan ego tggi gilosss..

So...keesokannye..aku sambung balik ngecat yg x sampai suku semalam tu...
Lesson dah di learnt kan..

So..aku dh kacau lagi cat tu ngan kuasa pusaran angin ribut puting beliung..aku make sure berus kering..n aku cat layer by layer smpai 1st layer kering( paham ke idok ayat aku ni??)


N...hasilnya????
Tadaaa

Before
Sila abaikan keadaan tunggang langgang itu yerk

After
Cun x? Sila puji..ngah..ngah..

Aku beli cat murah je selepas direkomen oleh kwn..
Jenama San Core, Ruby Red.Aku cat 2 layer.
RM58 hajer..Still left separuh tin cat lagi after 2 layer..
Mulanye konon nak cat Nippon Momento..mau kena 2 tin sebab wall aku tu panjang..mau 40kaki kot..dah kan RM350 kan..

Yg paling aku suka tentang cat ni is Odorless u...oh my......rasa nak jerit suka..sbb aku cukup benci tahap benci gila dekat cat yg berbau.. x suka tau...Matex ada bau..so..suma cat aku beli San Core je..
San Core..sila pilih aku sebagai duta anda.. dah puji melambung ni wehh

Wow..Total saving is 5 times ooooo...
I loikkeeeeeee

Nanti aku share DIY stripe wall plak ye..
Tengah dalam pembikinan lagik.

Till then
Daaaaaaaa..
Assalamualaikum..

Friday, April 11, 2014

Lil LD jatuh..??

Assalamualaikum..

Tajuk bajet saspen jek..

Dah dua kali lil LD jatuh...
Jatuh dari mana?

1) Jatuh dari buai

Masa tu waktu malam. Lil LD memang tidur dalam buai..
Tengah2 malam tiba2 aku terjaga dari tidur dengar lil LD merengek2.
Aku cari atas katil di sebelah aku xde..
Tengok dalam buai x de..
PAstu bila tengok2 sekeliling..rupanya kat bawah buai..

ADuhmakk..tokojut den.
Dia dok bergerak2 mamai sambil merengek bawah buai..

Haha cute gile..
Tp masa tu aku berdebar betol sebab takut kepala nye terhantuk di besi buai. Nasib baik aku dah lapik bantal bawah buai. So memang kepala dia x kena lantai, tapi takut kena besi buai je.
tapi bila check kepala dia xde bengkak ape2.. nangis pun x..merengek nak susu jek.

MAy be dia dah cuba turun sendiri sebab menggelupur dlm buai aku x angkat,.
Malam tu aku minum ubat batuk..sO may be dia nangis pun aku x dengar..tu yg dia x sabar nak turun sendiri.


2) JAtuh dari katil

Semalam baru jadi. Mula2 dia tdo dlm buai. Merengek nangis nak susu, aku terus angkat n bagi susu.
Sambil bagi susu aku tertido.. dia pun tdo jugak atas lengan.
Tetiba...

Uwaa..dia nangis ngan kepala tersungkur atas bantal ( tertiarap) kat bawah katil..exactly bawah buai.
Buai tu just next to katil, and aku memang dah letak toto tebal and bantal cover semua besi and lantai.
Dia nangis.. aku n en suami dah terkejut beruk.
Check kepala xde bengkak.
BAgi susu dia x nak..
At last tepuk2 atas katil,. Dia tertido..

Adoimak..sian betul anak aku tu..

Aku tertido masa susukan dia..lupa nak letak bantal hadang x bagi jatuh kat sebelah dia.
Kan dah naya.. dibuatnye aksi terjun tiruk..

Alahai lil LD....nasib baik ko ni kiut miut tau..

Monday, April 7, 2014

Resipi ayam berempah mak cik kantin

Salam..
Semalam aku share resipi ayam berempah yg aku dpt dr MIL.hari ni aku nak share resipi yg aku dpt dr mak cin kantin plak..sedapm. En Suami ckp yg ni lagi sodap.
Bahan2:
Ayam beberapa ketul
Serbuk kari ikan
Telur
Tepung jagung
Serbuk kunyit
Serai(diketuk n dihiris/siat panjang2)
Garam

Cara2:
Gaulkan ayam dlm serbuk kari n kunyit n garam.pecahkan telur dan masukkan tepung jagung sampai jadi pes.
Gaul rata.
Perap 15-20minit
Goreng sampai keperangan agak masak
Masukkan serai.
Goreng sampaj ayam masak
Done!

Sunday, April 6, 2014

Resipi Ayam Berempah MIL


Okey..ni resipi MIL.
Bahan2:
Ayam beberapa ketul
Bawang putih*
Halia*
Serbuk kari ayam
Serbuk kari ikan
Serbuk kunyit
Serai*
Daun kari
Garam

*tumbuk

Cara2:
Gaulkan Ayam dengan halia,bwg putih,serbuk kari ayam,serbuk kari ikan,serai,serbuk kunyit dan garam.
Perap seketika 15-20minit
Pasti goreng ..masukkan daun kari untuk menaikkan bau wangi.
Siap

Part 3: Segala mak nenek penyediaan makanan bayi(Resipi)

Assalamualaikum wbt..

Alahai..lama betul x hapdet blog ni.. Sunyi sepi je....berkabung pasal MH370 hilang ke?

Sobb..sobb....Al Fatihah untuk semua penumpang and krew MH370..

Ok.Cerita pasal penyediaan masakan bayi ni..
Macam biasa, aku masak makanan baby guna pressure cooker. Senang jek..15minit je atas api. Tak payah nak kacau pun. I loikeee to the fullest beb.
Tak pacay bg mukadimah panjang sgt. Here is the recipe. Korang msk la benda ni ulang2 smpai baby jemu yek.

Resipi kanji/bubur ayam

Bahan-bahan
Ayam seketul kecik dipotong dadu(bahagian isi)
Sayur bayam
Kismis
Beras putih half cup
Beras merah quarter cup (sesuai untuk baby yg ada masalah sembelit)

Cara-cara
Basuh beras merah n putih mcm biasa.
Masuk ayam n kismis kedalam beras . Tutup pressure cooker .
Selepas 15minit, buka pressure cooker. Masukkan bayam ke dalam bubur dan panaskan seperti biasa sampai bayam masak.
Angkat dan sejukkan.
Blender smpai ke tahap yang dikehendaki/halus.
Tapis makanan yang diblender untuk buang serdak beras merah.



P/s:bayam boleh digantikan dengan carrot/sawi/labu. Manakala ayam boleh digantikan dengan ikan salmon atau ikan lain berisi merah.Kalau malas nak tapis,just guna beras putih je dah cukup.