Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Wednesday, May 28, 2014

Cable tie kiut miut

Omiomiomio...
Tomey2 sangat cable tie dekat MR Diy..
Rega cuma RM1.90 per pc..
I like sangattt..
Yg plg like sebab no more wayar panjang yang berserabut.

Tepek pic sikit...
Taraaa,,

Tu je..hikihkihkik..
malas nak menaip

Till then...
Daaaa

Sunday, May 25, 2014

Resipi Kerabu Mangga Pantai Timur

Assalamualaikum..
Aku nak share resipi kerabu mangga yg tahap meleleh air liur kat korang.
Resipi ni simple gilos uollsss.

Kita kasi tepek pic dulu

Bahan-bahan:
2 biji Mangga/mempelam telur/Pauh ringan
1 ekor Isi ikan rebus/bakar/goreng( kembung/selar/sardin/ikan masin)
4 biji cili api/lada cengit(kelate)
Garam
Gula

Cara-cara:
1) parut@cincang kasar mangga
2) tumbuk kasar mangga
3) tumbuk isi ikan dan cili
4) gaulkan dengan mangga sehingga sebati
5) perasakan dgn garam dan gula ikut sesedap tekak

Done...sedia di makan dengan nasi panas2...aummmmm

Friday, May 23, 2014

Diy floating shelf

Assalamualaikum ...
Diy lagi..kali ni kitorang wat floating shelf plak.
Kitorang recycle balik papan rak lama yg x guna..n jadikan dia shelf.
Aku cat balik papan tu yg asalnye kaler hijau..kepada kaler putih.
Bahan2 yang perlu dibeli cuma cat minyak kaler putih n hitam n shelf wall bracket.
Aku beli bracket di Mr Diy je..saiz 6"×8" . Rm2.90 dapat 2pcs.

Inilah hasilnya..Tadaaaaa...

Ada lagi shelf yg belum siap yg nak di pasang di wall berdekatan tv. Nanti aku upload lagik..

Hujung minggu ni nak p kedai bunga astificial plak..nak diy bunga utk letak atas shelf yg dh siap ni..Replace kulit shell yg x cun tu..hihi

Till then..daaaaa

Thursday, May 22, 2014

what happen to me???

Aku dh jadi mls nk keja
Mls bgn awal
Asyik wassap
Buka tenet
Dtg kije je ingat nak balik je..koje tenung jam je..
Buat kije x fokus
What happen to me??

Oh noooooooooooookkk

Saturday, May 17, 2014

Friday, May 16, 2014

Diy cable mnagement box

Salam..korang mesti ada masalah wayar berserabut kat umah kan?kan? Opkos la aku pun tak terkecuali..
Mula2 aku nak bli je kat Lelong on9..tp abes plak stok yg aku nak..yg ada mahal plak..so..tiba2 terjumpa post di akaun Tips Bijak kat fb. Pasal diy cable management box..ape lagi..xyah tggu lama..berdesup aku p diy..
Xyah ckp bnyk..layankan je pic ni
Sebelum
Selepas diy

Haaa..senang kan...xyah nak buang duit p bli mahal2..ko bli kertas pembalut..pastu cr kotak kasut x guna..done..
Tp..kalu ko rajin.. wat r macam ni..

Wednesday, May 7, 2014

Diy 4 compartment rack Tesco

Assalamualaikum wbt

Aku ada beli rack/kabinet di Tesco.
Murah beb..Rm39.90 je...sama sebijik dekat giant aku tgk Rm5+...

So bermulalah episod memasang.
As usual..aku ni jenis x menyempat..balik je Tesco..terus nak pasang..xde nak tunggu en suami balik kije dlu..
Haruslah aku Diy kan..aku kan suka keja2 diy ni..adrenalin laju je mengalir di setiap urat besi aku ni..hehe
Macam biasa..aku dibantu oleh sorang engineer kecik kat bawah ni.
Sila tengok..dia tengah wat quality checking

Selepas berpeluh ketiak memasang..dengan bantuan si engineer cilik..huih..jenuh tolak walker nye...."helpful" sgt.

TadaaaĆ ..siap. nmpk x engineer tgh wat final quality checking tu..?

Friday, May 2, 2014

Resipi Moi Sup Kick

Assalamualaikum..

Haa..dah nampak tajuk kat atas tu.?
Tetiba plak aku teringin nak makan moi sup. So gigih aku search resipi kat tenet. Dapat 2 resipi yg menarik..so aku gabungkan utk bg less complicated.. n also ngikut citarasa tekak aku.
Lets check it out! Ada 3 step tau

Tengok pic dulu..bagi semangat kat korang.

BUBUR
Bahan2
Bahan A
Beras 1 pot
Isi ayam 2 ketul dipotong dadu
Halia 2cm dihiris dicincang halus
Kayu manis
Bunga lawang

Cara2:
1) Tanak nasi dengan air yang banyak 3-4 kali ganda dari masak nasi biasa
2) Masukkan semua bahan lain . Jerang sampai bubur masak. Dalam kes ni aku pakai pressure cooker..so dlm 20minit dah cun teksturnya..x payah nak kacau2.

EKTRA PERASA
Bahan B
Serai dititik
Lobak merah
Kentang
Cendawan enoki(kalau nak bg ada tekstur kenyal)
Sesudu lada sulah

Cara2:
Masukkan kesemua bahan B ke dalam bubur nasi di atas. Kacau sampai masak.Terus angkat n buang serai. X yah letak lama2..nantu x sedap.Perasakan dengan garam.Jangan masin sangat..nanti korang leh makan ngan ikan bilis goreng

SAMBAL KICAP
Bahan C
Cili padi
Kicap manis
Bawang putih

Cara2:
Tumbuk/blend bahan C.
Siap.


CARA HIDANGAN
1)masuk bubur dlm mangkuk
2)tabur bwg goreng n ikan bilis
3)lempar daun bwg n daun sup
4) curahkan rata kuah kicap.
5)sedia utk di makan

P/s : perlu ke yg part cara hidangan tu ???hahahaha

Sedap wes...rasa macam bubur ayam mcD