Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Wednesday, December 31, 2014

Susu kambing: Precaution for jaundice

Assalamualaikum wbt..

Disebabkan si Lil LD duu jaundice selama 2 bulan...so.. aku dah risau 2nd baby pun akan mengikut jejak langkah abang long dia...
Aku plan nak berpantang sendiri di Ipoh, so amatlah perlu mengelakkan situasi ini berulang..

Ramai yang suggest suruh aku minum susu kambing. This is a very big problem to me.. since aku ni memang x makan kambing..
N seingat aku..sepanjang menghirup udara di muka bumi 29 tahun ni.. x pernah sekali pun aku minum susu kambing...

Susu tepung lembu Anmum pun x abes2 lg sekotak yg aku beli ms awal pregnancy dlu.(padahal daging lembu bukan main kau suka ye makcik)....inikan pula susu kambing.. yang mana dagingnya pun aku x makan.. bukan sebab x suka Sunnah Nabi...no..not like dat...Aku x tahan dengan bau hamis kambing tu..Hidug aku ni memang sensitif ngan bau2an ni.tmbh2 lagi masa pregnancy 2nd ni...dah berapa bulan aku x pakai perfume wes.. x tahan...mandi pun cuma leh guna sabun buku dettol yang rm 4 dapat 4 ketoi tu je...memang ank 2nd ni ank jimat pitih..tq doter...(doter??macam kompiden je yer).

NAk dipendekkan cerita.. masa dok cari2 set berpantang di kedai, si pekedai ni pun rekemen kat aku satu jenis susu kambing ni.. Sebelum ni aku dok aim Susu kambing wildan.. tapi sebab kena beli on9..dok tertangguh2 x beli lagi..
So..ini hasil rembatan mak cik. RM 25 utk 25 sachet kecik.


HAnya selepas 4 hari tersadai atas kabinet, baru la aku ada kekuatan utk bancuh susu ni... tu pun dpt kekuatan skit bila tengok label ' No goaty taste'.

Dengan penuh debaran aku bancuh ngan air suam.. Kacau2.. hirup dlm sudu...
OPssss..x manis..hidu sikit...opsss..xde bau la..yeay....
Terus amik milo 2 sudu,... campur...zassssssss...dlm masa 2 minit, abes segelas susu kambing aku minum...

yippiiiiiii...
wat penat je aku fobia beria....akakakaka....

So..aku akan cuba consume daily sampai la masa bersalin( actually sampai cerita ini ditulis, aku baru minum 2 sachet...sbb asyik lupa......ngeh2...)

Hopefully aku istiqamah...dan Allah perkenankan doa aku supaya baby 2nd x kena jaundice.
Amin..

DIY: Susun atur barang make up

Assalamualaikum..

Semak kepala otak bila tengok barang2 make up bersepah.
Disebabkan x tahan, survey tengok di internet organizer cosmetic.

Dulu pernah tengok orang share di FB, di Mr Diy ada organizer macam tu.lutsinar plastic built in .. tapi rega dalam RM 70..So pricey for cheapskaters like me.
So, godek2 FB, ternampak kotak kosmetik dari kayu..yang cun and murah..Tengah ad sale, free postage lagik.. RM 25.. kaler light pink..ni semua salah hormon preg la ni..suma benda nak li kaler pink...haishhhh

Bila sampai je parcel...Ayyoooo..ammma...appa....mcam mana nak pasang ni..Poning nengok kepingan kadbod kecik2 ..dengan gangguan helper kecik si lil LD lagik...manjang je dia dtg bwk lari kepingan kadbod ni...

Sudah la arahan dia pun dalam tulisan Cina..Mana la kawan nok pehe kang...So.. aku tengok berdasarkan pic je la..HAsilnya...tadaaa


Ni pic sebelum susun atur . Poning wehhhh..semak


Pic selepas susun atur..yippiiii


Kotak ni xde la besar sangat.. kira ada lagi yg x muat.. kihkihkihkih...Nyesal aku x beli yg saiz besar sikit, rega RM30. But, barang dah beli kan..bersykurlah mana ada.. ape2 pun, barang dh tersusun, si LD pun dh x boleh nak semakkan barang2 make up lagi...yippiii..

Ni yang rega RM 30.. kawan punye..aku tolong pasang.. becoz she dun like puzzel!!!
Yang ni seller kata kaler merah striking.. Tapi aku tgk mcm rose petal je..lawa uuuuuuuu....


Tuesday, December 9, 2014

Review Nyx SMLC San Paulo

Assalamualaikum....

Jom sembang pasal lipetik sikit..
This few days.. my pren and me tengah demam kuat..
demam produk lipetik Nyx.
Ni semua salah Ida... geng USM dlu.
Dia yg perkenalkan kat kami lipetik ni..
Mula2, kema n zirah n ida je dok sembang pasal Nyx ni..aku wat no hal je...
Tp entah dtg dr mana tiba2 aku rasa nak berjangok pulak p koje..
So.. aku decide nak beli satu SMLC (Soft matte lipstick cream) untuk trial..
Lepas dah rambang mata pilih, aku decide nak beli kaler San Paulo.
Lepas tunggu 3 hari, akhirnya sampailah Nyx idaman ku itu.
Bila acu cuba try test....

Pegghhhhhh...best sehhh..n d kaler turn out very welllll..

Posing skitt.


Walaupun kaler dia bright and agak daring,,, for me,.... tapi suka sgt dengan kaler dia..tekstur dia..
No wonder la SMLC ni one of the NYX best product.
At first hour pakai SMLC ni, rasa dia macam biasa pakai lipstick..
Tp..the 2nd hour..or may b less than that, memang bibir rasa light sangat...x rasa mcm pkai lipetik pun...
wlaupun dia nmpk mcm dry( matte katakan)...tp,,..memang super licin n light n x rs mulut kering pun..

So...Nowa bg 4 bintang.....!!!
Disebabkan dh terangau sangat ngan Nyx ni,,..esonye terus aku order lagi..Tapi kali ni try butter lipstic plak (BLS).Kali ni aku pilih kaler Pops.. Sama macam Kema beli..Sebab berkenan ngan ke'nude'an lipetik itu..

Now..here I am..still waiting for my Pops....
Nanti dah try... aku reveiw Pops plak...

Tadaa...

Friday, December 5, 2014

Siapa Cakap Budak2 Umur Setahun Tak Tahu Apa2?

At first, itu la yang aku pikir bila2 kawan opis bagitau aku kena start educate LD yang x lama lagi dia dah nak jadi abang long kawasan. Bagi aku, dia kecik lagi.. mana nak faham kalau aku ckp kat dia..
'LD.. dlm perut mama ada baby..'
'LD..nanti nak jadi abg..'
'LD..nanti kena syg adik tau..'

Rupanya aku salah..
Sorang kwn lelaki chinese bagitau aku..jgn ingt budak umur setahun x fhm ape2.. 'my son baru umur 3 thn.. tp dia bleh ingat mana dia pergi,,ape dia buat setahun lepas..'.. Meaning to say..sel2 otak sudah berhubung.

Now aku percaya apa dia cakap tu betoi..

First,
LD terjumpa cotton bud.. pastu aku tgk dia amik cotton bud tu..dia wat gaya nak korek telinga..
Oh,....terkejut mak..pandai dia imitate ye..

Second,
Semalam, lepas aku ketip kuku tangan n kaki dia, aku tertinggal pengetip kuku atas lantai. P dapur sat. Balik2 tengok dia dok angkat kaki sambil cuba ketip kuku sendiri...
Oh,..anak mama dah besar rupanye..

Third,
Dia buat2 gaya picit minyak rambut abah dia. and dia sapu di kepala..
Oh,..so smart..

Fourth,
Bila aku guna cordless vacuum untuk sapu rumah, dia akan jerit2 nak pegang n tiru gaya aku vakum rumah. Kalau aku tutup enjin vakum, dia akan marah.
Oh, rajin sungguh anak aku ni..

Fifth,
Sudah tahu function telefon adalah untuk bercakap. Pandai je letak di telinga..Buat2 jwb telefon dgn baby talk dia..

So..Kesimpulannye...lepas ni kena jaga tingkah laku..Skarang ni dh pandai sangat meniru...tiru tepuk tangan...menari bila dgr muzik..even tiru menari pusing2 pun sudah...

My sweet litle boy..
Cepat je masa berlalu..dah turn 1 tahun 4 bulan.
Ok..pandai menumbuk jugak..hehe