Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Friday, November 13, 2015

Pernahkah kau

Pernah tak korang marah orang kaw kaw..lepas tu korang menyesal?

Yang aku x ingat aku x tau berapa...tapi yang paling ingat masa few week lepas.

Aku x pernah jumpa orang ni....orang ni x pernah jumpa aku...
KAmi cuma bercakap through phone je...

Dipendekkan cerita, ada masalah sedikit berkenaan kerja yang perlu dihabiskan mengaitkan lelaki ni.
Dalam phone, suara dia dialeknya macam Sabahan.

Kami bertengkar sikit dalam phone..pong pang pong pang aku hamburkan marah aku. Semuanya sebab masalah kecil je...tapi jadi besar sebab aku malas nak berkompromi..dan aku malas nak wat kerja lebih. Dipendekkan cerita, pong pang pong pang tu memang disebabkan kesalahan dari pihak laki ni.

Tapi....
bila dia sampai je depan mata aku...tiba-tiba


macam toilet kena flush, abes semua kemarahan aku..
datang sayu tiba-tiba bila nampak lelaki tu:

PAkai baju jeans lusuh

badan sedang2 ,x kecik, x besar

kulitnye gelap terbakar sinar matahari

mukanya berminyak tanda penat dengan perjalanan jauh
mungkin dlm 40 ke 50an




terus datang rasa bersalah aku..tambah bila membayangkan dia mungkin bapa kepada seseorang....mencari rezeki untuk anak isteri..dari jauh travel..tapi kena maki dari ntah siapa2...kalau lah aku jadi anak kepada laki ni...and tengok bapak kena maarah..ape la perasaan..mesti berapi ...

sebak n menyesal...kalau lah aku cuma kompromi sedikit, ape lah salahnya...kalaulah aku tolong dia sikit...apelah salahnya kalau tambah kerja sikit..

bila aku cakap,'maaf ye tadi saya cakap kasar sikit'..lagi sebak bila dia menjawab,

'eh...x pe lah....' , dengan kepala cuma menunduk dan senyum x pandang muka aku ..nampak sangat dia jenis bukan org yg bengis.namoak dia org yg jenis rendah hati..dan bukan jenis org yg eksyen.



pernahkah korang ???

rasa menyesal gila?

ok...aku dah rasa...so..pengajaran aku dapat. sila la kontrol marah...marah tu dari setan...bila marah..semua nak hambur..tapi aku lupa kata2 tu bisanya mengalahkan tajamnya bilah pedang ...


aku sudahi dgn serangkap pantun ,

terlajak perahu boleh di undur, terlajak kata x boleh undur dah

kerana pulut badan binasa, kerana mulut badan binasa

Sekian

Wednesday, November 11, 2015

LD Sr cakap ba baaa....

Assalamualaikum...

My son....My lovely son....My all...My half...my quarter....

Akhir2 ni banyak pulak vocab dia...
Actually I'm surprise when get to know that he know a lot..
I always underestimate him..I thought he only know meowwwww, pin pin ponnnn ( sape tengok upin ipin dia tau, moo mooo...
Ye lah...he didnt even know how to ask for milk....At least, that is how I thougt.

Until 1 day, he show me:

Mama...apple!!( He show me at a letter A) , and soon..
Apple( show sticker apple) . Actually dah lama ada sticker bermacam2 gambar binatang di motosikal dia..tapi aku x pernah realize pun sticker ape tu...




yg paling aku terkejut sekali bila dia tiba2 tunjuk flash card kuda..and cakap neigh neigh...mula2 aku ingat aku salah dengar..or dia tersebut menda lain...ingatkan suratan atau kebetulan je,tapi bila masa di dapur..dia tunjuk periuk cap zebra dan cakap..mama..neigh neigh..

Masa tu baru aku tiba2 realize, betapa aku terrrrsangat nderestimate span dalam otak dia...memang betol..span dia sgt cepat menyerap...

Then,
mama....monkey..
mama...hissssss( ular)
mama...ba baaaaa ( sheep...he refers to baba black sheep song)
mama ..basshhhhh ( actually he refer to buzzzz...bunyi bee)
mama...roar....(lion and tiger)..

Memang budak cepat belajar through song....Tp ada satu msalah...mama...takutttttt...bila tengok gorila, dinosour or harimau...tensi betol...


Hari tu aku tengah siang ikan merah, dan tunjuk pada LD sr,

Mama: Abang, ni ikannn....
LD : Ikan....
dia macam fikir sedetik then...
LD: ming ming!!!

Haha...ming ming tu nama watak ikan dolphin dalam cerita robocar poly...tu yg dia ingat..anak.anak...

bila dia x nak makan nasi...aku cakap..abang.jom makan ming ming....laju je dia nganga....sighhh...sian ko ming ming!!

Ketagih

Assalamualaikum...

Seingat aku, dalam hidup ni aku pernah 3x ketagih. Bukan ketagih dengan dadah okey, tapi ketagih nak minum milo, ketagih minum teh 3 in 1 dan ketagih makan mee goreng.

Haha..dahsyat kan..semua nye makanan dan minuman..Selera besar nawwwww....

Ketagih Milo
Masa dalam pantang, aku suka minum milo in between meal sebab konon x nk bagi lapar dan nak jaga production susu.
At last, sehari mesti 3x aku minum milo ngan makan roti bakar planta tabur gila.
Memang risau la weh,sebab berat turun slow amat. Lastly, kawan aku suggest buat air milo tu jangan bagi sedap..buat bagi cair , x lemak berkrim n tawar. Mula2 aku x nak buat, sebab x sanggup minum yg x sedap, nanti x puas pulak.. tapi bila berat dok statik je..baru aku guna tips kawan tu. Lepas 2 3 hari je, hilang terus ketagih aku..muahaha...hebak betol tips kwn aku tu..

Ketagih mee goreng
Mee goreng ni memang feveret aku forever and ever. Yang ni memang xde ubat. Pantang nampak di mata, kompem2 aku sebat..so, nak elakkan terus makan makanan x sihat dan oily ni, aku cuba elakkan masuk kantin awal pagi untuk beli breakfast.kantin memang setiap hari menu wajib ada mee goreng..n memang sedap.so,aku Bawak bekal je, atau singgah beli d kedai tepi jalan yang mee gorengnye nampak x mengancam.dari segi masak, x payah risau sangat..aku jarang masak mee goreng , sebabnya aku x berapa terer..hahah...aku ni ada prinsip..ewahhhh...prinsip sangat....aku x suka msk benda feveret yg aku x pandai samgat..sebab klau x sedap..nanti aku akan keciwaaaa...rela x makan dari keciwaaa makan yg x sedap...heheheh

Ketagih teh 3 in 1
Ok..penyakit ni baru je datang seminggu dua ni..aku pun x faham kenapa teiba je boleh ketagih dengan menda alah ni..menda ni aku minum di ofis je. Di rumah pandai pulak x ketagih..sebab x ada kan..Asal lepas breakfast ke..lunch ke..mesti aku nak pekena menda alah ni..kalau lepas lunch, on d way masuk ofis, dalam kepala ni sepanjang jalan dok ratib..teh....teh....teh...
Rasa nak terbang ke ofis cepat2..nak pekena teh 3 in 1 ni..Asal sampai je ofis, terus masuk pantry. Bancuh air. Hehe..
Agaknya macam ni la rasa org lelaki lepas makan je nak pekena rokok rm 17 sebatang...
Sekarang baru aku faham wes..
Aku try bancuh tawar macam kes air milo,...tapi dah nak dekat seminggu buat ni...x boleh rawat ni...adoi....dah la minuman 3 in 1 ni bukan elok sangat...berkrimer...lemak x tepu..against diet rules.!!


Adhai....sigh( baru pekena 3 in 1 sejam lepas.)

Monday, October 12, 2015

Resipi Rendang Ayam Mudah

Assalamualaikum wbt..

Betol kata Tun Mahathir..melayu mudah lupa..
aku ni selalu lupa resipi..tambah2 bila dah jarang buat.
Bila nak masak..menggagau cari resepi dengan pak cik google.Cari yang mudah dan simple.
So, untuk mengatasi masalah kronik ni, aku tepek je la resepi kat sini.Untuk panduan diri sendiri, sementelah resipi ni sangat la mudah dan sedap. Tok guru resepi ni mestilah MIL...harusla kan...nak masak untuk suami, kena ikut resepi mak dia...dah bertahun tekak dia rasa masakan macam tu ...Laki aku ni kalau raya je memang wajib kena ada Rendang ayam dan sambal tempe jawa..As a good and solehah wife( ewahhh....),kena la masakkan...Tambah2 bila turn raya di KElantan, kena prepare untuk menghargai kebaikan hati dia beraya bergilir2 dengan adil dan saksama.
Biar rupa x menawan, janji rasa dia marbeles( daun kunyit yillek)

Bahan-bahan
Ayam
Santan
Kerisik
Bawang Merah*
Bawang Putih*
Halia*
Lengkuas*
Kunyit hidup*
Serai*
Lada kering* (rebus dulu untuk kurangkan kepedasan dan buang biji2)
Daun kunyit
Tepung gandum(optional)
serbuk kunyit

Cara-cara
1) Basuh ayam dengan tepung gandum untuk pastikan lendir2 ayam keluar dengan jayanya.Untuk elakkan hanyir ayam.(OPTIONAL: KALAU MALAS TAK PAYAH BUAT)
2)PErapkan dengan serbuk kunyit sekejap
3)Goreng tohor ayam, just untuk keringkan air sahaja .Sampai kulit ayam dah jadi warna putih.Angkat.
4)Blender semua bahan bertanda *.
5)Tumis bahan2 bertanda * sampai agak2 naik bau.
6)Masukkan santan dan ayam.Kacau sekali sekala..Jangan selalu sangat , takut ayam hancur.
7) Bila dah pekat kuahnya, dan agak2 dalam 15minit lagi dah nak masak, masukkan kerisik...
8) Agak2 lagi 5 minit lagi korang nak tutup api, masukkan daun kunyit. Kacau2....
9) Siap!!!!

Yummylicious sangat,...masa nak masak tu,..niatkan memasak dengan ikhlas nak bagi orang makan, and nak buat yang terbaik..Insya Allah sedap amat dan x ada kes2 sakit perut. Jiran kata rasanye sedap mengaahkan rendang di Old town..kembang mak dengar!!!kikiki..Encik suami plak kata..x boleh komen ape dah.perfect!ewahh..koyak terus seluar trek.

Tips: Nak bagi senang lada kering keluar biji adalah dengan menggunting serong@ belah 2 terus.

Sekian..Wassalam



Wednesday, September 30, 2015

Cara mengelak bersalam dengan bukan muhrim atau non muslim

Assalamualaikum...

Hari ni ada terbaca satu post yang sangat bermakna dari my new idola, Abd Ghani Haron, sorang bekas pengetua di facebook. Dia share tentang artikel berkenaan 'Proud to be muslim'.
Tentang macam mana orang islam sendiri tak bangga menjadi muslim, iaitu senang kata , malu mempraktikkan ajaran islam.Contoh senang: malu nak hentikan meeting sekejap untuk bersolat ..atau sengaja tak mahu buat bacaan doa di awal sesuatu majlis sebab menghormati hadirin yang bukan islam.

Ok ..apekah kaitan dengan cara mengelak bersalam??? haha...aku pun tak berapa nak tahu...tapi ...rasanya ada la kaitan sikit2 kan..iaitu kita menegakkan hak kita sebagai seorang islam yang tak boleh bersalam dengan bukan muhrim. Be it dia lelaki islam atau bukan islam.Senang kata, bukan muhrim lah.

Bekerja dengan heavy industry macam aku ni, aku tak dapat elak dari bekerja dengan 85% adalah lelaki. Dan terdiri dari chinese, indian and foreigners.

Mula2 dulu, dalam 7 tahun lepas masa mula2 aku start kerja dengan kilang simen, aku dah terikut2 dengan budaya bersalam di sini. Adalah perkara biasa bagi orang2 perempuan di sini bersalam dgn orang lelaki. Walaupun terdetik rasa bersalah pada mulanya, tapi lama2 dah jadi kebiasaan. Habis meeting, org hulur tangan, aku sambut. Kalau tak sambut, takut dia malu.jKonon jaga air muka diorang.At first, ini yang aku bagitahu diri aku, sebab nak sedapkan hati sendiri.

Sampailah tahun lepas, tiba2 dapat kesedaran sebab ada baca artikel yang menyatakan, 'menyentuh tangan bukan muhrim itu ibarat menusuk pedang tajam ', ke ' lebih baik menusuk pedang tajam ke tangan dari menyentuh yang bukan muhrim'..aku tak berapa ingat yg mana satu...tapi maksudnya lebih kurang sama..nak tunjuk betapa beratnya dosa menyentuh bukan muhrim.

Bila datang kesedaran tu, I tried,...I did tried to avoid, but it was extremely hard, sebab kesedaran tu datang bukan dengan kesungguhan 100%. MAy be 60%. So, aku tewas. Rutin bersalam bersambung.

Sampaila ke 7 bulan lepas, bila aku lahirkan LDjr, aku berpantang 2 bulan. So, memakai stoking tak tinggal. Lama2 terbuka hati aku nak tutup aurat yang nan satu ni bila keluar outing. Bila aku rasa aurat dah tutup dengan lebih semprna, Allah datangkan lagi kesedaran.
Tutup dah tutup, sekarang hak suami aku tu kena tunaikan. So, masa tu,,aku nekad 200%, NO MORE SALAM-SALAM!!

Actually, when we are determined, it is easy. Yeap, keraskan hati sahaja.

Bila dia hulurkan tangan, dengan rendah diri aku angkat tangan dan senyum ,tanda NO.

Kebiasaanya akan faham, kalau tak faham, angkat tangan kali kedua.

Tak payah nak rasa bersalah, sebab kita tak salah. Normally, diorang akan faham.


Biasa yang susah nak buat ni bila kita dah biasa hulur tangan bila org yang kita kenal tu nak salam.
Semalam elok je ko salam, arini tiba2 angkat tangan pulak . aPeekedehal??
Mesti dorang fikir macam ni. hehehe Kalau orag tak kenal, senang sikit.


Summarynye, kalau nak buat, kena determined. itu je syarat dia.

Monday, August 31, 2015

Lil LDjr milk hunting-elak cirit

Assalamualaikum..
Selepas melahirkan anak kedua, aku perasan susu aku x meriah macam masa anak pertama.. tambahan pulak aku pantang sendiri,maka memang kekangan masa amat untuk simpan stok.hampir nak masuk kerja baru aku buat stok..itupun stok yg bleh tahan few days jek. Bila masuk kerja..susu start drop. Bila LD jr masuk 4 bln..aku dh start kena bg susu fm. Mulanya aku bagi susu anmum.campur2 ngan ebm ...n she look ok..tapi...bila aku fully bg fm (sebab masa tu bulan puasa..susu badan btol2 mcm mati segan hidup x mau), LDjr mula cirit.
Cirit yg kaw2 teruk.opsss..lupa nak kabor...bila fully fm..dia merajuk x nak minum anmum..so aku bli nestle nan...sebab ms umur dia bwh 2 mnggu dia elok je minum susu ni.

So..bila dia cirit yg maha teruk..smpi merah mcm udg kena bkr kat montotnye..aku tukar balik pada anmum...tp syg..xde perubahan gak..
Aku tggu smnggu..xde perubahan..
Betapa azab nengok ank sendiri nangis masa basuh beraknye..hanya Tuhan je yg tahu.
Klu org klate panggil nangis sampai 'selok'.. selok ni mcm nangis tlampau kuat smpi xde suara kluar...
Masa tu aku letak sudocream x jln..cream biras aku bli d kedai china x jln..
So aku letak lidah buaya..nampak berkurangan..tp bila dh berak dlm stgh jam sekali...lebih 10x kot dia berak...bila berak je menggelupur..even taiknye sikit amat..tp bl dh kerap sgt,mmg lidah buaya pun x berkesan...
Last2..letak tepung ubi...alhamdulillah..mmg berkurangan
sgt...so..smpi skang ..ank aku dh msk 6 bln..stil bertepung ubi...
Opsss..dh smpi korea aku lalut.

Lepas bg anmum n nan x serasi, aku tukar pada dutch lady.. pun sama jugak...masa ni dh sebulan lebih dia cirit..aku x dpt byg mcm mn sakit dia..kita yg tua ni cirit sehari pun lemah tenaga lembik lotek...ini kan baby..tp alhamdulillah dia menyusu elok...n dia sgt la aktif.
Las sekali...my sil syorkn minum lactogen. Dia kata ank dia semua masa baby minum lactogen n x de cirit..so aku try..li pek plg kecik..325g kot..rm10 mcm tu...
Mula2 dia x nak minum..rasa n bau dia busuk n teruk skit. Tp bila haus..dia hadap gak.
Few day lepas minum ..aku leh nampak perubahan dia..dr lebih 10x berak..berkurang ke 4x jek..
Pastu berkurang pada 2x..
Tapi masa tu aku x hepi lagi..sebab taik dia kaler ijau pekat n busuk amat...
Pernah terbaca yg katanye..taik yg sihat adalah kaler kuning..klau kaler ijau..something wrong ngan penyusuan dia..
Aku dh hampir nak tukar susu yang free lactose( sbb dr pak gugel..ada ciri2 loctase intolerance..mls nk p jumpa doc kn..tnya pak gugel jerr)..
Tp baby sitter ckp x payahla...dia argue..katanye taik LDjr mmg dh improve..ada kaler kuning2 dah...so aku stay lg tgk dlm 2 hari..n tgk mmg dh improve...
So here i am...still guna lactogen smpi skang....dh masuk 6 bln umurnya..alhamdulillah....
Hampir 2 bln gak la sembelit..

Even skang klu basuh lambat tut dia lepas berak, still akn merah....may be kulit ank aku ni super duper sensitif kot...

Ok lah...hrp membantu mak2 kat luar yg ada mslh sembelit..dh pjg lalutnye

Tadaa

Sunday, August 30, 2015

Gulai ikan tongkol Kelantan

Assalamualaikum...
Saje je hari ni tetiba nk bubuh resepi...utk rujukan sndiri jek...nnti len kali nak wat..xde menggagau gugel blog org..aku ni kn ada mslh lupa..melayu mudah lupa
Pic ihsan dari gugel
Bahan2
Ikan tongkol
Santan
Kunyit
Lengkuas
Lada kering
Bwg merah
Asam keping
Garam
Gula

Cara2
1) potong ikan tongkol dan rebus guna garam dan asam keping.asingkan
2)blender lengkuas,kunyit,bwg merah,lada kering dengan sedikit santan
3) masukkan bahan yg di blender ke dalam periuk yg ada santan yg sedang dipanaskan.
4) masak sampai kuah menggelegak,kemudian masukkan ikan tongkol dan asam keping
5)perasakan dengan garam dan gula.
6) siap

Yummmeeehhhhh

P/s: boleh masukkan timun batang atau sayur2 lain klau korang suka.

Friday, July 10, 2015

Eyes Opening: Ubat tradisional vs ubat moden

Assalamualaikum.

LAma x mengarang surat kat sini..Alkisahnye sebab x dok idea nak membebel.
Lately, aku dah tersedar tentang kehebatan ubatan tradisional, petua2 org zaman dlu2..Dlu aku ni jenis sakit sikit je mesti p klinik..

Org kata klau ank selsema, sapu minyak lemon, garlic sock bla2....aku x buy in..
Ank demam pns, sejukkan ngan air asam jawa...aku x buy in..
anak ruam, sapu tepung ubi....aku x buy in..
anak bengkak tonsil, pi amik air tawar...aku x buy in...


Pendek kata..apehal2 aku atau anak2 x sihat...aku akn bwk p klinik..mkn pil2 n syrup dr klinik...
Sehinggalah,....

aku menderita sakit ketuat selama 4 bulan...4 bulan okey...sebulan sebelum lahirkan baby LDjr, ketuat naik di jari kaki telunjuk.Doc kata sebab kaki kembang ms tu , dia akan bergeser dgn kasut. ditambahkan lagi aku pakai safety shoes, lagi la sakit nak jalan.

Mula2 kecik je, tup2 terus membesar. X tahan sakit, aku p klinik n doctor ckp ketuat tu dh masuk 2nd stage. Sebab tu dh start sakit. Ketuat tu leh jadi lebih teruk klau akarnye terkena urat saraf...Takut gila aku..x pepasal kena potong kaki kangggg,,So, doc bagi 3 option:

1) Sapu ubat . dlm sebulan ketuat jatuh
2) Potong.wat minor operation. Tapi kena ambik kulit di bahagian lain utk tutup luka, sebab mata ketuat dh besar, and kena d bahagian sendi. Senang nk terbuka. MC akan dpt 19 hari..oh my..matik kena buang koje..
3) LAser. sehari je siap. x de parut akn lekat. Tp cost RM400-500...Oh my...my eyes widely open..

Aku choose option 1..tp even lepas sebulan...it worsen. Aku smpi beli uat ketuat d fb..konon leh sembuh dlm 3 hari, but non hado...sob....series of jumpa doctorx yah ckp la.

Kemuncak citer ni, aku balik kampung. Mak aku gumpalkan kapur dengan daun kpl terbang..buat paste..aku sapu d ketuat tu..memang rasa pedih sikit.Tapi, surprising uollssss..esoknye kering ketuat aku tu.. aku leh picit2 n x sakit..sebelum ni klu ank terpijak ketuat tu...menjerit la aku mrhkn dia..

Aku bleh rs dlm ketuat tu mcm dh 0.org kelate kata, rasa gelonggong. Nak dijadikan cerita, aku tersepak plak tin cat yg masih penuh isinya.. darah menjejer2 keluar dr ketuat tu..sakitnya smpai kaki aku menggigil..So, mbik peluang tu, aku sapu lagi paste ubat kapur tu kat situ. Memang kaw2 ubat tu meresap sampai kedalam...matik terus akar ketuat tu..
Esoknye...aku tarik ..n leh tercabut terus. ada sikit je mata luka..sapu ubat lg...esoknye, tertutup sudah luka tu..xpayah nak jahit2...ambik kulit d bahagian lain bagai..and yg plg syoknye, x yah nk berpantang bagai ..x leh mkn mknn gatal...hooreyyy.tq mom.......u r d superb doctor ...jimat duir rm500 okey.



Okey, 2nd story plak..Anak aku yg no 2 ni ada mslh kulit sensitif yg teruk . Doctor syak ekzema. Masa pantang aku kena stop makan jamu, sebab teruk sangat kulitnye. KEpala dia berkerak, dah bersih dtg blik. Series of doctor jugak p jumpa. Ubat farmasi Ezerra pun aku beli. Memang nmpk berkurangan sangat, tp still muka dia sokmo merah berkeping Kulit tgn n kakinye kasar. Warna kulit x sekata. Beratus duit habis.. dah mcm2 usaha buat.

Finally, aku cuba apu minyak kelapa di kepala, memang berkesan. Dah x berkerak. Sapu juga pd selruh badan..memang dpt kurangkn..tp kesan x drastik.

Nak dipendekkan cerita, aku tertengok dlm instagram pasal magic jelly leh rawat exzema. ALang2 rumah mil ada pokok lidah buaya/aloe vera, aku terus sapu d muka n badan LDjr. Esoknye mmg aku nmpk berkurang. Tp aku xnak la nampak mcm paranoid sgt kn..sapu arini esok sembuh...so aku x wat kesimpuln lg.Esoknye aku sapu lagi,,,n memang..Alhamdulillah...dgn izinNya, memang hilang terus merah berkeping d muka ank aku..kulit d tgn pun dh kurang ksr,. muka dimuka dh x berbelak2. Cuma tinggal d kaki je still ada lg kulit2 kasar...
syukur sgt..
So, smpi skang aku still sapu lg aloe vera fresh...x yah nak li magic jelly bagai..since fresh source ada kn,..free lak tu.

Sebelum sapu cocnut oil

Muka setil berbelak2

Muka sy sudah bersih searang..yeayyyy

So, memang wide opening la mata aku. aku percaya..ubat tradisional n petua2 org2 tua mmenag sama hebak dgn ubatan moden.


Janji kita x putus asa...

Semua penyakit ada ubatnye..kecuali mati..x gitu??



Monday, May 25, 2015

Review Freemie Cup Collection

Assalamualaikum...

Disebabkan aku mengantuk sangat kat offic ni, baiklah aku mengarang surat kat sini.
Hari ini aku nak review pasal Freemie Cup Collection. Agak baru di pasaran, sebab last 2 years masa aku lahirkan LDsr, xpenah dengar plak menda alah ni.

Alkisah aku dok usha fb, tiba2 ada sorang ni post pasal Freemie yg menyenangkan aktiviti pumping susu bdn.

And being me, of coz aku sangat mudah terpengaruh. Mulanya aku pasang niat, nak tau je ape benda ni yg tgh in trend sangat dgn working mommy skarang. Sekali bila dah gugel,hambik...terus rasa nak beli.

Terus usha2 on9, kat mana jual murah. At last aku bli dr sorang blogger ni, RM320 termasuk postage and dpt free gift berus botol Suvanex. Masa tu dia tengah wat promosi Raya Cina. Aku book dulu ngan dia masa tgh sarat preg, and cuma bayar lepas dah bersalin. NAsib baik akak ni sangat sporting and baik hati, panjangkn tempoh promosi khas untuk aku.

Utk yg baru nak tau ape tu freemie, freemie cup ni cuma cup collection je tau.. so ko still kena ada motor pam.Yang paling eloknya, ko kena ada dual pump.klau single pam, ko leh pam sebelah miss b sebelah je lah dlm satu masa.

Aku ni konon beli freemie sebab nk bg motivate menjayakan penyusuan selama 2 thn. and juga konon nak wat stok EBM sebanyak mungkin semasa pantang. Tp, angan2 mak jemah la sangat....xde jugak aku rajin nak mengepam...cisssss sgt...
Sebelum aku bersalin,,,aku confident sangat yg aku x kn kena bengkak susu..sebab nanti klu bengkak..leh la aku pam...so..bengkak x kn lama..x kn merana mcm 1st kelahiran dlu...
Tp..kusangka pns hingga ke petang..rupanya hujan di tengah hari. 2 minggu jugak aku terseksa dgn engorge breast ni.. al kisahnye sebab nipple tersumbat. Sori ok..pam x dpt membantu klu puting tersumbat... ko kena picit2 ok..bagi mata dia terbuka..n of coz klau ko picit sendiri..memang xde nye ko nk picit kuat2..picit sikit awwww..picit skit awwwww....sekali masa mengurut. ..tukang urut p urut urat2 sekeliling miss b tu..n picit nipple ..hambik kauuuu...terpancut susu okey....sakitnya Tuhan je la tau...sobbbbbb...sampai meleleh ayaq mata

Aku ingt episod bengkak susu abes mcm tu je...tp rupanye x abes..kena urut lagi...pastu baru la pam susu dah keluar meriah...

Dalam ms 2 mnggu ni..memang LDjr bnyk minum susu tepung..

Uitt...dh melalut plak..


Ok berbalik pada freemie. Tujuan utama aku beli Freemie:

1) Boleh pam susu di cubic office je..x perlu lepak dlm bilik stor..Boleh pam sampai 30minit n smpai miss b betol2 kosong tanpa rasa bersalah dgn company.

2) Nak pam susu every 3hrs..xyah menyelinap ke stor kerap sgt...which make u feel so lazy and guilty

3) senang nak freestyle. kalah medela freestyle hokey...konon sambil basuh pinggan n msk2 pun aku leh ngepam ..


So...lepas dh guna...ape kelebihan n kekurangan

kelebihan:
1) memang bleh pam lama2 di cubic- org x perasan pun
2) hari2 aku leh wat power pumping di cubic
3) btol2 leh freestyle...tgn aku rilek je menaip laptop, while freemie menjalankan tugasnye.. while updating this entry pun, aku tgh berpower pumping ni..kagum x? sila kagum.ahaks...
4) PArt nak basuh x banyak.yg ni mmg aku suka amat...n senang basuh ok.x banyak lekuk2.


Kekurangan:
1) Connection point dekat tube etc sgt senang tercabut.. frust gila ok..tgh pam je ko rs xde suction..rupanye connecting part tertanggal. Cisss sgt..tp dh diatasi dengan menampal salotape dekat connecting part tu...hebat btol bila sel2 otak berhubung.

2) KEhebatan suction dia x leh lawan corong medela fs and spectra. Even lepas pam 20minit, aku still rasa miss b x kosong lg.. ms pakai freemie, kena ensure btol2 kedudukan cup tu at the right place hokey.baru efisien to d max.

3) Wlaupun cup dia agak lutsinar, tp memang kita x kn nmpk berapa bnyk dah susu di pam. tgk2 lepas 20minit ko pam..tiba2 buka cup..tgk dh penuh cup..of coz wowwww gila..hepi smpi senyum ke telinga...kdg2 ada gak bila pas pam..tgk2 dpt 2oz je..n ..feeling nya mcam..doohhhhhhhhh.. klau guna normal corong n botol tu...ko leh nmpk susu menitis kn..hepi je mood bila tgk hasil perahan

4) Cup dia agak besar. aku kena li cooler bag yg besar skit n ice pack cuma bleh bubuh 2 ketul je..Recommend untuk pakai ice pack Autumnz.memang tahan.

5) Bila pkai cup ni kat badan, miss b ko akn nmpk mcm saiz D cup..wakakak..ke lebih? tp senang je nak atasi..aku pakai tudung labuh2 je...sape pun xperasan,..

6) Sangat mudah backflow ok.. so, backflow protector is a MUST!


Kesimpulannya,

aku rate 7/10 for this freemie cup.. Kira aku xde rasa rugi pun melabur RM320 for this cup. Even aku rasa agak mahal kan..tp x kisahla... sebab motor pam medela still aku guna...cuma corong2nya je aku x guna..
Sape nak beli corong2 medela fs preloved angkat tgn??






Friday, May 22, 2015

Dilema anak pertama

Assalamualaikum...

Dulu..bila org tnya aku nak anak berapa..aku cakap aku nak 5 anak..
Tp klau sekarang org tanya...aku xtau nak ckp berapa...
Sakit oooo beranak...hahaha

dulu...org ckp...ada 2 perancangan untuk melahirkan anak:

1) Beranak rapat2 macam setahun sorang atau 2 thn sorang:
Pro: Anak2 ada kawan, x sunyi main sorang2.. anak2 membesar sesama baya lebih kurang je
Cons: X dpt bg perhatian pd satu2 anak, sorang demam abes yg lain jangkit, jeles menjeles di klgn adik beradik bila si adik dpt perhatian lebih

2) Beranak jauh2..umpamanye 3 ke 4 tahun sorang:
Pro: Boleh bg perhatian pd satu2 anak,
Cons: Ko dah umur 35,..baru 2 anak..hehe..klu ko kawen lambat mcm 28 ke..mcm aku le..

So..aku masa sebelum kawen lg dah getik..nak no 1...aku kan adik beradik ramai..so suka je rmai2 kn..sekali.....bila second LD lahir...memang terasa sgt keperitan n kesusahannya. Bukan nak menidakkan takdir..x.....tidak sama sekali...bersyukur sgt dpt ank sepasang...n memang we are expecting pun...

Cuma:

Penat jaga anak tu berganda

asyik nak bertukar jadi hulk n tarzan

Sensitif nye lebih

etc..yg x dpt nk ingt skarang.


Teringat hari ke2 LDjr lahir,LDsr dtg jenguk di hospital. Langsung dia x nak dtg dekat ngan aku...boleh dia buat2 jeing dr jauh...pastu menggelupur ats lantai bila diusik. Few days lepas tu baru ok..

Teringat pulak bila aku tengah susukan baby,LDsr penat main sendri, tiba2 LDsr pandang dari jauh n tgk muka aku...aku tgk muka dia... dengan mata sayu dia, dia kalih muka ke lain...pastu puas aku panggil suruh dtg dekat pun dia x nak dtg.Buat hal sendiri.Aduh....sayu amat ok...

Pernah juga bila nyusu baby, tiba2 dia x de depan mata..cari2 rupanye dia pergi duduk ats anak tangga sorang2 layan hati ..duduk diam...adoi anak...kau buat air mata mama murah....

Lately pulak, LDsr suka sangat tantrum. BAlik dari umah pengasuh, dia start mengamuk. X nak turun kereta.. dah turun.masuk umah...dia x nak bg kunci pintu..bg nganga pintu luas2.. klau aku tutup.dia nangis guling2.... masuk dapur..suruh buka pintu ais..suruh buka kitchen kabinet...nak itu..nak ini...mengisahkan anak sorang2 sangat la meletihkan.
Bila aku letih..aku cepat marah...bila aku mrh..LDsr jadi mangsa..tangan aku ni dh start naik..suara pun dh tahap desibel tinggi kena pakai ear plug.. dah hilang dh keayuan ku itu..(ehhh??ayu??kikiki..perasantan)...

Bila LDsr tdo...tengok muka dia..rs sayu je..apelah salah dia..kecik lagi..x smpi umur 2 thn pun lg..baru nak masuk setahun 10bln...mana hidung ngan telinga pun x bleh nak bezakan.. ape yg aku nk expect tinggi sgt ngan dia supaya dia mampu terima yg dia dh berkongsi kasih dgn adiknye..
tp kdg2..bila kita terlalu penat..kita tend to deny...deny yg ank tu sbnrnye nak perhatian dr kita.. instead, kita akan ckp...nakal la bdk ni..x dgr kata la bdk ni...ngada2 la bdk ni....

walhal..anak yg kecik tu cuma nak perhatian..perhatian yg dh terkalih,.......

mmg obvious sgt nmppk LDsr tu nak perhatian..bila aku baru pujuk dia ..dia ats riba..bila si LDjr nangis, aku ckp,'abg duk bwh ye..mama nak angkat adik..adik nangis'
mcm tau2 je dia ape aku ckp..dia terus meraung..nangis...pastu turun dr riba..bg laluan ke adik dlm keterpaksaan....




so pd akak2 n adik2 d luar sana, be mentally n phisically prepared. bg org yg hati tisu mcm aku ni, mmg emo sokmo lah jadinye...


Kesimpulan: actually both mom n son sendiri actually tgh adapt dgn situasi membahagi kasih ni..hopefully bleh adil pd semua anak..kannnnnn...........

ok..dh boring menaip n baca cite yg xde susunan yg btol..nak muntah plak klu cikgu BM baca.
adiosssss..

Thursday, April 23, 2015

Pengalaman Bersalin Anak Kedua

Assalamualaikum wbt..

Lama blog ni menyepi..
Alkisahnya tuan tanah bz sangat sejak bergelar ibu pada dua anak ni.

Pada 18 Feb 2015, tepat pukul 12.05pm, lahirlah seorang baby perempuan seberat 3.3kg , dinamakan dengan nama Lisa Damia.
Orang kata, bersalin anak kedua lebih senang dari anak pertama..Tu orang la yang kata..aku x kata. Dlm labor room, dua tiga kali aku bagitau En suami,
' x nak dah beranak, cukup la 2 org ni je'
'sakitnye B..'
and so on..
sakitnya sangat lah unbearable.En suami hanya boleh suruh aku bersabar je..tengok aku pun dengan muka penuh kasihan. Sampai ke satu tahap, aku dah x kisah dah nak operate ke sebab dah x mampu sangat tahan sakit contraction tu.

Okes, panjang plak mukaddimah aku.. Okey, kronologi bersalin kali kedua ni x sedramatik bersalin anak pertama. Tp lagi banyak cabaran dari yang pertama.

Aku actually ada 2 due date. Aku sendiri yg cipta dua due date tu actually. 1 due diberi doctor(23 Feb). 1 lagi berdasarkn tarikh period aku yang aku pun sebenarnye samar2 je ingat(14 Feb ).

11hb Feb, 4pm - Pergi check up pada minggu ke 40. Doc check bukaan and finally, dah buka 1cm. Aku x ada rasa sakit sangat pun. Biasa2 je kadang2 ada braxton hicks tu. Doc sahkan kerunsingan aku . ada jangkitan kulat kat situuu..nama kulat tu sgt glamer,Candida albicans. Doctor cakap x bahayakan baby masa dlm kandungan, tapi akan menyebabkn ada kulat dlm mulut baby nanti. so doctor bagi sejenis ubat utk dimasukkan kat situuuu sebelum tidur. Disebabkan aku dah terbiasa tidur lambat, pukul 1 pg, so xde la aku masukkan ubat. Tengok2 dari maghrib aku dok sakit je, disebabkn risau, kami p spital pukul 12mlm. and bidan mcm mrh skit, dia kata awat u x masukkan ubat. Kulat tu sebabkn false contraction. Aku macam terkesima...ooooo..doc bgtau kena masukkan sebelum tdo...sy x tdo lg...camane?.. Huhu..noob sgt aku nih.

Hari berganti hari, xde plak contraction. Aku dah risau, cuti kerja aku dah start ambik,tapi baby x mau keluar lagi.. Aku siap p taman, bwk my LDsr main2, sebab nak bagi cepat beranak.

17hb Feb, 12noon - Pergi check up lagi sekali. Doc siap bergurau, baby kamu ni x nak keluar lagi ye. Bila check bukaan rupanya dah 4cm. Doc bg 2 choice. Nak balik dulu and datang balik lepas pukul 6pm ..atau terus warded. Disebabkan plan aku banyak sgt haritu, aku ckp aku nak balik dulu. Tp sebelum balik dema nak check jantung baby dulu. Tengah2 dok check, aku dok rasa contraction dah.dan dan je ko ye baby.Rupanye, nurse cakap, doctor mmg mcm tu. bila check bukaan, dema bukan check je, dia akan buka laluan sekali.. sebab tu sakit. No wonder la dulu masa beranak ngan Doc Mimin aku ingat dia buat kasar,bandingkan dengan nurse. Nurse memang x berani bukak laluan. Doctor je bleh wat.. hebak..hebak..
Disebabkan aku sakit, so,,aku tukar pikiran. aku mintak warded terus..so masukla aku dlm ward. LDsr dihantar ke rumah SIL. sob..sayu btol tgk muka dia..takut dh x dpt jumpa dia lepas ni.
En suami datang balik dlm pukul 4pm mcm tu..bwk nasi kandar ngan teh ais peberet..makan sdp2 sebelum pantang.contraction cuma mild je.. dlm graf HTG
tu pun mmg tunjuk continuous contraction, tp very mild.

17hb Feb, 6pm - nurse check bukaan . still 4cm. Nurse ckp nanti solat magrib sila jama sekali dengan isyak. Takut terberanak kan.

17hb Feb, 12midninght - nurse check bukaan . 5cm. Aku ingatkn, 'ok...baby dh nak kuar..yeay..mama x sbr nak beranak ni..cepat2 leh blk umah..rindu kat LDsr'.

18hb Feb, 4am - bidan check bukaan . 4cm. Areareare??? tutup balik ke cik kak? bidan tu ckp tgn doc tu kecik..tgn sy besar...kamu punye baru buka takat ni je sambil tunjuk jari dia... Masa ni aku mmg dah start contraction yg kuat..dah sakit.

18hb Feb, 8am - aku dah masuk labor room. sebelum tu dema bg ubat berak dulu. x smpai seminit aku dh menyusup msk toilet.lepas tu nurse masuk ubat kat tangan nak bagi cepat buka jalan. Bukan induce yer..induce cuma utk org yang langsung xde bukaan. dulu ms beranak LDsr pun rupanye tu bukan induce pandai2 je aku karang cite mengarut.hehe
Bermula la episod contraction yg sgt la menyeksakan. Sakit amat....tp bukaan still sama ..4cm..tp nurse bagitau lapisan ketuban dah start menipis. dia dah pecahkan air ketuban guna tools pjg..scary ok...mula2 cucuk ketuban..keluar sikit je air...dia nk bg lg cepat bukaan tu buka,, dia cucuk lg...n tolak2 perut nk bg air kuar banyak2..masa ni la dtg rasa nak berak plak. tp nurse dah x bagi turun katil dah...ape2 bisnes, sila buat di ats katil.rasa nak gi curi2 p toilet je..malu ok nak berbisnes ats katil. tp bdn x larat..so redha je la..kencing je la kat situ..haha..berak x pun..tu cuma sakit nak beranak.
Nurse pesan..kalau nak berak sila habaq..tu tanda baby dh nk kuar.
So aku habaq la..sekali baru buka 6cm...like forever...
beza dgn hospital pantai dulu..nurse d labor room ni ada sampai 3org..x p jauh pun..dema tggu luar sikit je bg privasi utk aku n laki. tp dia dgr aku ngerang sakit je laju dema dtg tanya nape...finally..doc dtg..dlm kol brp ntah 9am atau 10am kot..baru je check...7cm..adusss..doc buka jln lagi..lg la unbearable sakitnye..
2, 3 kali aku dok ckp ke en suami, 'x nak dah beranak..cukupla 2 je anak'..En suami pun anggukkan je ..hehe..bersabar je la ye.

Sebab nurse tgk aku x thn.. dia dtg offer gas. aku tolak..sebab penah baca dlm blog org ckp nanti baby dlm perut mamai, nanti xde contraction, dia x moh kuar plak..btol ke x aku xtau le..tp disebabkan x thn sgt..finally aku amik gak gas...

x lama pastu..dia offer petodine..untuk krgkn lg rs sakit..mula2 aku mcm biasa..konon superheroin..xnak la..nnti x de contraction..lg lmbt aku beranak..
nurse tu bgtau..bukan mcm tu..ubt ni kurangkn sakit,kita akan jadi ngantuk..tp ngantuk mcm mn pun u akan tersedar bila sakit ..n ubat ni akan percepatkn bukaan sekali.
dlm hati aku x percaya nih...'iye ke...ntah2 spital ni saje nk suruh aku byr lebih'..kiki..ngek amatttttt....tp..dh x thn sakit..hambik kau...amik gak suntikan tu...sesetengah org yg x thn ngan ubt ni, leh muntah2..tp aku kn superheroin....aku ok jek..

nurse dtg tnya, ada rasa nak berak x...aku ni ckp xde...xde rs nak berak pun..padahal ms tu dh 9cm...tp baby still kat ats...oh maiiiiiii..baby..wut hapen,,,u x mau tgk dunia yg indah ni ke..dunia yg penuh dgn GST ni?
So nurse tolak2 perut.push2 bg baby turun skit..tp ketegaq ..last2 nurse suruh aku mengiring n teran bila2 je ada contraction.nak bg baby turun d posisi bawah.

mata dh lalok...ngantuk...ak risau bl contraction jrg2..takut kang baby lg lmbt kuar..rupanye bukan begitu ye...contraction mmg ada cuma aku x rasa sgt sbb effect petodine tu. tu la..terpengaruh sgt dgn bacaan d tenet2 ni...haha..

Doc dtg check bukaan lg... rupanya dh 10cm... baby still x turun bwh btol2...so dema dok suruh aku teran.. bila sakit aku ngaduh,,,nurse pun sibuk ckp..'bl sakit, u teran la..'
leh lak aku jwb, 'penat....'
kihkih...aku siap ckp ke nurse n en suami...x larat la..x bleh la...susah la...sakit la...
yg si bidan n nurse bg semangat ke aku...dia ckp..jgn mengalah awl...klu awl2 ckp x bleh..camane nak boleh....

amboi2 komeeee....

bila baby dah turun btol2 ke posisi..

18hb Feb, 12noon -doc suruh teran sepuas ati.. aku teran ..tp x cukup nafas.terberak terkencing ko x yah kira le...doc ckp xpe...nk berak..berak je...wakakakakakaka....18sx sgtt...
nurse doc bising ckp aku teran sekejap je udah berenti..udah aku x sakit..aku berenti le...dema x caya..sorang nurse letak tgn d perut aku ms contraction tu .. pastu dia ckp ,' eh..btol la..contraction nye sekejap sgt..sempat sekali teran je..'

en suami berdiri d sebelah doctor . together join team nurse n doc bg kata semangat.

ape lagi..doctor suruh teran sepanjang mungkin..aku tarik nafas...iyarkhhhhhhhhhhhh.....curi nafas....khhhhhhhhhhhhhhhh,..curi nafas...hhhhhhhhhhh.....akhirnya......

18hb Feb, 12.05noon -uwaaaaaaaaaaaaaaaa...nyaring amat suara LDjr...keluar dgn kulit kering...x bsh mcm abg nye... mgkin sbb air ketuban dh smua d keluarkn nurse tadi..ada putih2 d bdnnye... nurse angkt baby dtg ke aku,,,cuba u tgk...perempuan ke lelaki...


'perempuan....'

rasa nak menitik air mata ..terharu tgk ank yg dok diusung kehulu kehilir 40mnggu dh keluar cukup sifat....

elok2 je keluar..baby terus berak..doc kata nasib baik x berak dlm perut...memang due kiraaan aku lagi tepat..mmg aku dh overdue...tp klu ikut doctor scan,,x overdue lg.

alhamdulillah...semua selamat ..Lepas uri di keluarkan, doc start menjahit...x sakit sbb kena bius..lagipun, perinium x kena gunting pun..sebab doctor bajet baby bleh kuar sendiri.. tapi sekali tersangkut dekat bahu plak..tu yg ada jahitan..n ada melelas sikit..


Lisa Damia....3.3kg @ 12.05noon in Hospital Ar Ridzuan labor room.
Pjg gila doooohhh cite ni...lantak kome la nak bosan pun..kiki..


ok nk smbung lg...
ni benda baru aku belajar la..
ank pertama - ketuban senang pecah sebab tu 1st time kn..bdn kita semua baru...ketuban cepat menipis
ank kedua- ketuban lmbt pecah sebab lambat menipis...
mmg betol dugaan doctor ..ank kedua biasanye lg berat dr ank pertama.


kesimpulan :
LDsr - bukaan cepat(pukul 7am-1.20noon hari sama), bersalin susah sikit...x pandai teran
LDjr - bukaan lambat(pukul 12noon-12.05noon hari lain, 24hrs), bersalin cepat...lepas dh 10cm, teran dlm sekali contraction je...


k lah..mesti kome letih baca cite ni...p la minum dlu..
babai

Friday, February 6, 2015

Mati itu pasti!!

Assalamualaikum...


Terngiang2 di telinga ayat Ustaz Kazim Elias..
' Bila kita dalam kubur esok2..x ada sape boleh tolong kita', Mcm tu la lebih kurang ayat dia.

Dia cakap, mAsa kita hidup, elektrik xde.. kita leh kol TNB.
Kereta rosak, kita leh panggil org tow.

bla..bla..
mcm tu la perumpamaan dia bagi..

nanti kalau kita dah dlm kubur.. gelap gelita.. x leh panggil TNB pasang lighting.
Kalau kita kena seksa dm kubur, kita x leh repot polis dtg tlg..
Kita x leh panggil mak..pnggil ayah...suami..or kwn2..
Ko hadap la seksaan tu smpai hari kiamat nanti...seksa kubur tu amatla pedih...
uwaaa..takutnye.....di pukul smpai ke perut bumi... di belit ular besar... dihimpit kubur sampai patah tulang belulang....masa tu menyesal xdak guna...dah terlambat wehhhh...Astaghfirulah..takutnye nak mati...takutnye nak hadap seksaan tu...


UKE kata lagi.... kalau kita terlepas dari seksaan kubur.. Insya Allah urusan pastu akan senang lenang... kubur lah penentu kemana hala tuju kita pastu..kalau dlm kubur pun dah kena bantai..agak2 di pdg mahsyar macam mana.. d titian sirat mcm mana..???masuk neraka ke syurga??

2 3 hari ni aku dok ingat menda ni je...may be sebab pembawakan budak..takut n cuak nak beranak..org kata..beranak ni umpama kita berjuang antara hidup n mati...


Aku tanya En Suami...kalau aku mati mcm mana?
' B kawen lain' , cis lakiku...
tp pastu dia ckp balik...'takpe..leh masuk syurga.. syahid kecil'...


Pastu ada org kata lagi...''xpe.kita org Islam..pengakhiran nanti..kita akan dapat masuk syurga jugak.. Mula2 memang kena seksa utk semua dosa yg kita buat..lepas tu..seluas langit dan bumi syurga yg kita akan dpt walaupun kita org last masuk syurga.'

Memang la betol kengkawan...tapi....UKE kata lagi..sehari masuk neraka tu bukan sekejap...( sila baca dgn nada suara UKE).lama ye...sehari di neraka x sama dengan sehari di dunia. Org yg dicelup sekejap je dlm neraka, boleh lupa semua kenikmatan di dalam syurga yg dh dia rasa..tu perumpamaan hebat utk azab neraka. Betapa manisnye syurga, boleh lupa semua lepas masuk neraka sat..ni kan sehari..2 hari..seminggu..setahun? seribu tahun????

Azab api neraka paling pedih pun pakai selipar dr api neraka..menggelegak otak...ni kn yg nk p berendam dlm api neraka yg panastu..

Ish...ish....

Takutnye..
Bak kata Ramlee awang mursyid:' Mati itu PASTI!!'

Marilah sama kita muhasabah diri di hari Jumaat yg penuh barakah ini

Sekian tazkirah dr Ustakzah M...




Thursday, January 15, 2015

Petua menghilangkan kotoran di tumit merekah

Assalamualaikum...
Hari ni tiba2 terasa nak share petua plak..
Di sebabkan aku eksaited dah try sendiri n berjaya..so aku eksaited jugak nak share kat blog ni.

Sebelum ni memang aku dah lama tau yang ubat gigi boleh hilangkan kotoran tu..tapi sebelum ni aku guna berus gigi lama je...so..macam kurang berkesan sbb berus dia x cukup power n kecik je.. kena sental btol2 n buat banyak kali baru hilang kotoran hitam yang melekat di celah2 rekahan tumit tu.

So.. haritu aku ada p watson...ternampak 1 berus khas utk kaki.. Dibuat dari kayu.. RM 4.50 sajork....depan belakang ada 2 berus.. 1 yang jenis mcm batu tu..utk buang sel mati...satu lagi mcm berus biasa tu...

So..ape aku buat...mula2 aku tonyoh bahagian batu tu kat tumit dulu buang sel2 mati..pastu basahkan tumit...letak ubat gigi sikit..pastu tonyoh lagi sekali dengan yang bahagian berus biasa tu tanpa susah payah nyental kuat2..

Wahh..kesan dia memang ohsemmmm..hilang suma kotoran hitam tu wes..rasa nak melompat2 dlm bilik air tu...


So.selamat mencuba!!!