Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Thursday, April 23, 2015

Pengalaman Bersalin Anak Kedua

Assalamualaikum wbt..

Lama blog ni menyepi..
Alkisahnya tuan tanah bz sangat sejak bergelar ibu pada dua anak ni.

Pada 18 Feb 2015, tepat pukul 12.05pm, lahirlah seorang baby perempuan seberat 3.3kg , dinamakan dengan nama Lisa Damia.
Orang kata, bersalin anak kedua lebih senang dari anak pertama..Tu orang la yang kata..aku x kata. Dlm labor room, dua tiga kali aku bagitau En suami,
' x nak dah beranak, cukup la 2 org ni je'
'sakitnye B..'
and so on..
sakitnya sangat lah unbearable.En suami hanya boleh suruh aku bersabar je..tengok aku pun dengan muka penuh kasihan. Sampai ke satu tahap, aku dah x kisah dah nak operate ke sebab dah x mampu sangat tahan sakit contraction tu.

Okes, panjang plak mukaddimah aku.. Okey, kronologi bersalin kali kedua ni x sedramatik bersalin anak pertama. Tp lagi banyak cabaran dari yang pertama.

Aku actually ada 2 due date. Aku sendiri yg cipta dua due date tu actually. 1 due diberi doctor(23 Feb). 1 lagi berdasarkn tarikh period aku yang aku pun sebenarnye samar2 je ingat(14 Feb ).

11hb Feb, 4pm - Pergi check up pada minggu ke 40. Doc check bukaan and finally, dah buka 1cm. Aku x ada rasa sakit sangat pun. Biasa2 je kadang2 ada braxton hicks tu. Doc sahkan kerunsingan aku . ada jangkitan kulat kat situuu..nama kulat tu sgt glamer,Candida albicans. Doctor cakap x bahayakan baby masa dlm kandungan, tapi akan menyebabkn ada kulat dlm mulut baby nanti. so doctor bagi sejenis ubat utk dimasukkan kat situuuu sebelum tidur. Disebabkan aku dah terbiasa tidur lambat, pukul 1 pg, so xde la aku masukkan ubat. Tengok2 dari maghrib aku dok sakit je, disebabkn risau, kami p spital pukul 12mlm. and bidan mcm mrh skit, dia kata awat u x masukkan ubat. Kulat tu sebabkn false contraction. Aku macam terkesima...ooooo..doc bgtau kena masukkan sebelum tdo...sy x tdo lg...camane?.. Huhu..noob sgt aku nih.

Hari berganti hari, xde plak contraction. Aku dah risau, cuti kerja aku dah start ambik,tapi baby x mau keluar lagi.. Aku siap p taman, bwk my LDsr main2, sebab nak bagi cepat beranak.

17hb Feb, 12noon - Pergi check up lagi sekali. Doc siap bergurau, baby kamu ni x nak keluar lagi ye. Bila check bukaan rupanya dah 4cm. Doc bg 2 choice. Nak balik dulu and datang balik lepas pukul 6pm ..atau terus warded. Disebabkan plan aku banyak sgt haritu, aku ckp aku nak balik dulu. Tp sebelum balik dema nak check jantung baby dulu. Tengah2 dok check, aku dok rasa contraction dah.dan dan je ko ye baby.Rupanye, nurse cakap, doctor mmg mcm tu. bila check bukaan, dema bukan check je, dia akan buka laluan sekali.. sebab tu sakit. No wonder la dulu masa beranak ngan Doc Mimin aku ingat dia buat kasar,bandingkan dengan nurse. Nurse memang x berani bukak laluan. Doctor je bleh wat.. hebak..hebak..
Disebabkan aku sakit, so,,aku tukar pikiran. aku mintak warded terus..so masukla aku dlm ward. LDsr dihantar ke rumah SIL. sob..sayu btol tgk muka dia..takut dh x dpt jumpa dia lepas ni.
En suami datang balik dlm pukul 4pm mcm tu..bwk nasi kandar ngan teh ais peberet..makan sdp2 sebelum pantang.contraction cuma mild je.. dlm graf HTG
tu pun mmg tunjuk continuous contraction, tp very mild.

17hb Feb, 6pm - nurse check bukaan . still 4cm. Nurse ckp nanti solat magrib sila jama sekali dengan isyak. Takut terberanak kan.

17hb Feb, 12midninght - nurse check bukaan . 5cm. Aku ingatkn, 'ok...baby dh nak kuar..yeay..mama x sbr nak beranak ni..cepat2 leh blk umah..rindu kat LDsr'.

18hb Feb, 4am - bidan check bukaan . 4cm. Areareare??? tutup balik ke cik kak? bidan tu ckp tgn doc tu kecik..tgn sy besar...kamu punye baru buka takat ni je sambil tunjuk jari dia... Masa ni aku mmg dah start contraction yg kuat..dah sakit.

18hb Feb, 8am - aku dah masuk labor room. sebelum tu dema bg ubat berak dulu. x smpai seminit aku dh menyusup msk toilet.lepas tu nurse masuk ubat kat tangan nak bagi cepat buka jalan. Bukan induce yer..induce cuma utk org yang langsung xde bukaan. dulu ms beranak LDsr pun rupanye tu bukan induce pandai2 je aku karang cite mengarut.hehe
Bermula la episod contraction yg sgt la menyeksakan. Sakit amat....tp bukaan still sama ..4cm..tp nurse bagitau lapisan ketuban dah start menipis. dia dah pecahkan air ketuban guna tools pjg..scary ok...mula2 cucuk ketuban..keluar sikit je air...dia nk bg lg cepat bukaan tu buka,, dia cucuk lg...n tolak2 perut nk bg air kuar banyak2..masa ni la dtg rasa nak berak plak. tp nurse dah x bagi turun katil dah...ape2 bisnes, sila buat di ats katil.rasa nak gi curi2 p toilet je..malu ok nak berbisnes ats katil. tp bdn x larat..so redha je la..kencing je la kat situ..haha..berak x pun..tu cuma sakit nak beranak.
Nurse pesan..kalau nak berak sila habaq..tu tanda baby dh nk kuar.
So aku habaq la..sekali baru buka 6cm...like forever...
beza dgn hospital pantai dulu..nurse d labor room ni ada sampai 3org..x p jauh pun..dema tggu luar sikit je bg privasi utk aku n laki. tp dia dgr aku ngerang sakit je laju dema dtg tanya nape...finally..doc dtg..dlm kol brp ntah 9am atau 10am kot..baru je check...7cm..adusss..doc buka jln lagi..lg la unbearable sakitnye..
2, 3 kali aku dok ckp ke en suami, 'x nak dah beranak..cukupla 2 je anak'..En suami pun anggukkan je ..hehe..bersabar je la ye.

Sebab nurse tgk aku x thn.. dia dtg offer gas. aku tolak..sebab penah baca dlm blog org ckp nanti baby dlm perut mamai, nanti xde contraction, dia x moh kuar plak..btol ke x aku xtau le..tp disebabkan x thn sgt..finally aku amik gak gas...

x lama pastu..dia offer petodine..untuk krgkn lg rs sakit..mula2 aku mcm biasa..konon superheroin..xnak la..nnti x de contraction..lg lmbt aku beranak..
nurse tu bgtau..bukan mcm tu..ubt ni kurangkn sakit,kita akan jadi ngantuk..tp ngantuk mcm mn pun u akan tersedar bila sakit ..n ubat ni akan percepatkn bukaan sekali.
dlm hati aku x percaya nih...'iye ke...ntah2 spital ni saje nk suruh aku byr lebih'..kiki..ngek amatttttt....tp..dh x thn sakit..hambik kau...amik gak suntikan tu...sesetengah org yg x thn ngan ubt ni, leh muntah2..tp aku kn superheroin....aku ok jek..

nurse dtg tnya, ada rasa nak berak x...aku ni ckp xde...xde rs nak berak pun..padahal ms tu dh 9cm...tp baby still kat ats...oh maiiiiiii..baby..wut hapen,,,u x mau tgk dunia yg indah ni ke..dunia yg penuh dgn GST ni?
So nurse tolak2 perut.push2 bg baby turun skit..tp ketegaq ..last2 nurse suruh aku mengiring n teran bila2 je ada contraction.nak bg baby turun d posisi bawah.

mata dh lalok...ngantuk...ak risau bl contraction jrg2..takut kang baby lg lmbt kuar..rupanye bukan begitu ye...contraction mmg ada cuma aku x rasa sgt sbb effect petodine tu. tu la..terpengaruh sgt dgn bacaan d tenet2 ni...haha..

Doc dtg check bukaan lg... rupanya dh 10cm... baby still x turun bwh btol2...so dema dok suruh aku teran.. bila sakit aku ngaduh,,,nurse pun sibuk ckp..'bl sakit, u teran la..'
leh lak aku jwb, 'penat....'
kihkih...aku siap ckp ke nurse n en suami...x larat la..x bleh la...susah la...sakit la...
yg si bidan n nurse bg semangat ke aku...dia ckp..jgn mengalah awl...klu awl2 ckp x bleh..camane nak boleh....

amboi2 komeeee....

bila baby dah turun btol2 ke posisi..

18hb Feb, 12noon -doc suruh teran sepuas ati.. aku teran ..tp x cukup nafas.terberak terkencing ko x yah kira le...doc ckp xpe...nk berak..berak je...wakakakakakaka....18sx sgtt...
nurse doc bising ckp aku teran sekejap je udah berenti..udah aku x sakit..aku berenti le...dema x caya..sorang nurse letak tgn d perut aku ms contraction tu .. pastu dia ckp ,' eh..btol la..contraction nye sekejap sgt..sempat sekali teran je..'

en suami berdiri d sebelah doctor . together join team nurse n doc bg kata semangat.

ape lagi..doctor suruh teran sepanjang mungkin..aku tarik nafas...iyarkhhhhhhhhhhhh.....curi nafas....khhhhhhhhhhhhhhhh,..curi nafas...hhhhhhhhhhh.....akhirnya......

18hb Feb, 12.05noon -uwaaaaaaaaaaaaaaaa...nyaring amat suara LDjr...keluar dgn kulit kering...x bsh mcm abg nye... mgkin sbb air ketuban dh smua d keluarkn nurse tadi..ada putih2 d bdnnye... nurse angkt baby dtg ke aku,,,cuba u tgk...perempuan ke lelaki...


'perempuan....'

rasa nak menitik air mata ..terharu tgk ank yg dok diusung kehulu kehilir 40mnggu dh keluar cukup sifat....

elok2 je keluar..baby terus berak..doc kata nasib baik x berak dlm perut...memang due kiraaan aku lagi tepat..mmg aku dh overdue...tp klu ikut doctor scan,,x overdue lg.

alhamdulillah...semua selamat ..Lepas uri di keluarkan, doc start menjahit...x sakit sbb kena bius..lagipun, perinium x kena gunting pun..sebab doctor bajet baby bleh kuar sendiri.. tapi sekali tersangkut dekat bahu plak..tu yg ada jahitan..n ada melelas sikit..


Lisa Damia....3.3kg @ 12.05noon in Hospital Ar Ridzuan labor room.
Pjg gila doooohhh cite ni...lantak kome la nak bosan pun..kiki..


ok nk smbung lg...
ni benda baru aku belajar la..
ank pertama - ketuban senang pecah sebab tu 1st time kn..bdn kita semua baru...ketuban cepat menipis
ank kedua- ketuban lmbt pecah sebab lambat menipis...
mmg betol dugaan doctor ..ank kedua biasanye lg berat dr ank pertama.


kesimpulan :
LDsr - bukaan cepat(pukul 7am-1.20noon hari sama), bersalin susah sikit...x pandai teran
LDjr - bukaan lambat(pukul 12noon-12.05noon hari lain, 24hrs), bersalin cepat...lepas dh 10cm, teran dlm sekali contraction je...


k lah..mesti kome letih baca cite ni...p la minum dlu..
babai