Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Monday, May 25, 2015

Review Freemie Cup Collection

Assalamualaikum...

Disebabkan aku mengantuk sangat kat offic ni, baiklah aku mengarang surat kat sini.
Hari ini aku nak review pasal Freemie Cup Collection. Agak baru di pasaran, sebab last 2 years masa aku lahirkan LDsr, xpenah dengar plak menda alah ni.

Alkisah aku dok usha fb, tiba2 ada sorang ni post pasal Freemie yg menyenangkan aktiviti pumping susu bdn.

And being me, of coz aku sangat mudah terpengaruh. Mulanya aku pasang niat, nak tau je ape benda ni yg tgh in trend sangat dgn working mommy skarang. Sekali bila dah gugel,hambik...terus rasa nak beli.

Terus usha2 on9, kat mana jual murah. At last aku bli dr sorang blogger ni, RM320 termasuk postage and dpt free gift berus botol Suvanex. Masa tu dia tengah wat promosi Raya Cina. Aku book dulu ngan dia masa tgh sarat preg, and cuma bayar lepas dah bersalin. NAsib baik akak ni sangat sporting and baik hati, panjangkn tempoh promosi khas untuk aku.

Utk yg baru nak tau ape tu freemie, freemie cup ni cuma cup collection je tau.. so ko still kena ada motor pam.Yang paling eloknya, ko kena ada dual pump.klau single pam, ko leh pam sebelah miss b sebelah je lah dlm satu masa.

Aku ni konon beli freemie sebab nk bg motivate menjayakan penyusuan selama 2 thn. and juga konon nak wat stok EBM sebanyak mungkin semasa pantang. Tp, angan2 mak jemah la sangat....xde jugak aku rajin nak mengepam...cisssss sgt...
Sebelum aku bersalin,,,aku confident sangat yg aku x kn kena bengkak susu..sebab nanti klu bengkak..leh la aku pam...so..bengkak x kn lama..x kn merana mcm 1st kelahiran dlu...
Tp..kusangka pns hingga ke petang..rupanya hujan di tengah hari. 2 minggu jugak aku terseksa dgn engorge breast ni.. al kisahnye sebab nipple tersumbat. Sori ok..pam x dpt membantu klu puting tersumbat... ko kena picit2 ok..bagi mata dia terbuka..n of coz klau ko picit sendiri..memang xde nye ko nk picit kuat2..picit sikit awwww..picit skit awwwww....sekali masa mengurut. ..tukang urut p urut urat2 sekeliling miss b tu..n picit nipple ..hambik kauuuu...terpancut susu okey....sakitnya Tuhan je la tau...sobbbbbb...sampai meleleh ayaq mata

Aku ingt episod bengkak susu abes mcm tu je...tp rupanye x abes..kena urut lagi...pastu baru la pam susu dah keluar meriah...

Dalam ms 2 mnggu ni..memang LDjr bnyk minum susu tepung..

Uitt...dh melalut plak..


Ok berbalik pada freemie. Tujuan utama aku beli Freemie:

1) Boleh pam susu di cubic office je..x perlu lepak dlm bilik stor..Boleh pam sampai 30minit n smpai miss b betol2 kosong tanpa rasa bersalah dgn company.

2) Nak pam susu every 3hrs..xyah menyelinap ke stor kerap sgt...which make u feel so lazy and guilty

3) senang nak freestyle. kalah medela freestyle hokey...konon sambil basuh pinggan n msk2 pun aku leh ngepam ..


So...lepas dh guna...ape kelebihan n kekurangan

kelebihan:
1) memang bleh pam lama2 di cubic- org x perasan pun
2) hari2 aku leh wat power pumping di cubic
3) btol2 leh freestyle...tgn aku rilek je menaip laptop, while freemie menjalankan tugasnye.. while updating this entry pun, aku tgh berpower pumping ni..kagum x? sila kagum.ahaks...
4) PArt nak basuh x banyak.yg ni mmg aku suka amat...n senang basuh ok.x banyak lekuk2.


Kekurangan:
1) Connection point dekat tube etc sgt senang tercabut.. frust gila ok..tgh pam je ko rs xde suction..rupanye connecting part tertanggal. Cisss sgt..tp dh diatasi dengan menampal salotape dekat connecting part tu...hebat btol bila sel2 otak berhubung.

2) KEhebatan suction dia x leh lawan corong medela fs and spectra. Even lepas pam 20minit, aku still rasa miss b x kosong lg.. ms pakai freemie, kena ensure btol2 kedudukan cup tu at the right place hokey.baru efisien to d max.

3) Wlaupun cup dia agak lutsinar, tp memang kita x kn nmpk berapa bnyk dah susu di pam. tgk2 lepas 20minit ko pam..tiba2 buka cup..tgk dh penuh cup..of coz wowwww gila..hepi smpi senyum ke telinga...kdg2 ada gak bila pas pam..tgk2 dpt 2oz je..n ..feeling nya mcam..doohhhhhhhhh.. klau guna normal corong n botol tu...ko leh nmpk susu menitis kn..hepi je mood bila tgk hasil perahan

4) Cup dia agak besar. aku kena li cooler bag yg besar skit n ice pack cuma bleh bubuh 2 ketul je..Recommend untuk pakai ice pack Autumnz.memang tahan.

5) Bila pkai cup ni kat badan, miss b ko akn nmpk mcm saiz D cup..wakakak..ke lebih? tp senang je nak atasi..aku pakai tudung labuh2 je...sape pun xperasan,..

6) Sangat mudah backflow ok.. so, backflow protector is a MUST!


Kesimpulannya,

aku rate 7/10 for this freemie cup.. Kira aku xde rasa rugi pun melabur RM320 for this cup. Even aku rasa agak mahal kan..tp x kisahla... sebab motor pam medela still aku guna...cuma corong2nya je aku x guna..
Sape nak beli corong2 medela fs preloved angkat tgn??






Friday, May 22, 2015

Dilema anak pertama

Assalamualaikum...

Dulu..bila org tnya aku nak anak berapa..aku cakap aku nak 5 anak..
Tp klau sekarang org tanya...aku xtau nak ckp berapa...
Sakit oooo beranak...hahaha

dulu...org ckp...ada 2 perancangan untuk melahirkan anak:

1) Beranak rapat2 macam setahun sorang atau 2 thn sorang:
Pro: Anak2 ada kawan, x sunyi main sorang2.. anak2 membesar sesama baya lebih kurang je
Cons: X dpt bg perhatian pd satu2 anak, sorang demam abes yg lain jangkit, jeles menjeles di klgn adik beradik bila si adik dpt perhatian lebih

2) Beranak jauh2..umpamanye 3 ke 4 tahun sorang:
Pro: Boleh bg perhatian pd satu2 anak,
Cons: Ko dah umur 35,..baru 2 anak..hehe..klu ko kawen lambat mcm 28 ke..mcm aku le..

So..aku masa sebelum kawen lg dah getik..nak no 1...aku kan adik beradik ramai..so suka je rmai2 kn..sekali.....bila second LD lahir...memang terasa sgt keperitan n kesusahannya. Bukan nak menidakkan takdir..x.....tidak sama sekali...bersyukur sgt dpt ank sepasang...n memang we are expecting pun...

Cuma:

Penat jaga anak tu berganda

asyik nak bertukar jadi hulk n tarzan

Sensitif nye lebih

etc..yg x dpt nk ingt skarang.


Teringat hari ke2 LDjr lahir,LDsr dtg jenguk di hospital. Langsung dia x nak dtg dekat ngan aku...boleh dia buat2 jeing dr jauh...pastu menggelupur ats lantai bila diusik. Few days lepas tu baru ok..

Teringat pulak bila aku tengah susukan baby,LDsr penat main sendri, tiba2 LDsr pandang dari jauh n tgk muka aku...aku tgk muka dia... dengan mata sayu dia, dia kalih muka ke lain...pastu puas aku panggil suruh dtg dekat pun dia x nak dtg.Buat hal sendiri.Aduh....sayu amat ok...

Pernah juga bila nyusu baby, tiba2 dia x de depan mata..cari2 rupanye dia pergi duduk ats anak tangga sorang2 layan hati ..duduk diam...adoi anak...kau buat air mata mama murah....

Lately pulak, LDsr suka sangat tantrum. BAlik dari umah pengasuh, dia start mengamuk. X nak turun kereta.. dah turun.masuk umah...dia x nak bg kunci pintu..bg nganga pintu luas2.. klau aku tutup.dia nangis guling2.... masuk dapur..suruh buka pintu ais..suruh buka kitchen kabinet...nak itu..nak ini...mengisahkan anak sorang2 sangat la meletihkan.
Bila aku letih..aku cepat marah...bila aku mrh..LDsr jadi mangsa..tangan aku ni dh start naik..suara pun dh tahap desibel tinggi kena pakai ear plug.. dah hilang dh keayuan ku itu..(ehhh??ayu??kikiki..perasantan)...

Bila LDsr tdo...tengok muka dia..rs sayu je..apelah salah dia..kecik lagi..x smpi umur 2 thn pun lg..baru nak masuk setahun 10bln...mana hidung ngan telinga pun x bleh nak bezakan.. ape yg aku nk expect tinggi sgt ngan dia supaya dia mampu terima yg dia dh berkongsi kasih dgn adiknye..
tp kdg2..bila kita terlalu penat..kita tend to deny...deny yg ank tu sbnrnye nak perhatian dr kita.. instead, kita akan ckp...nakal la bdk ni..x dgr kata la bdk ni...ngada2 la bdk ni....

walhal..anak yg kecik tu cuma nak perhatian..perhatian yg dh terkalih,.......

mmg obvious sgt nmppk LDsr tu nak perhatian..bila aku baru pujuk dia ..dia ats riba..bila si LDjr nangis, aku ckp,'abg duk bwh ye..mama nak angkat adik..adik nangis'
mcm tau2 je dia ape aku ckp..dia terus meraung..nangis...pastu turun dr riba..bg laluan ke adik dlm keterpaksaan....




so pd akak2 n adik2 d luar sana, be mentally n phisically prepared. bg org yg hati tisu mcm aku ni, mmg emo sokmo lah jadinye...


Kesimpulan: actually both mom n son sendiri actually tgh adapt dgn situasi membahagi kasih ni..hopefully bleh adil pd semua anak..kannnnnn...........

ok..dh boring menaip n baca cite yg xde susunan yg btol..nak muntah plak klu cikgu BM baca.
adiosssss..