Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Monday, May 25, 2015

Review Freemie Cup Collection

Assalamualaikum...

Disebabkan aku mengantuk sangat kat offic ni, baiklah aku mengarang surat kat sini.
Hari ini aku nak review pasal Freemie Cup Collection. Agak baru di pasaran, sebab last 2 years masa aku lahirkan LDsr, xpenah dengar plak menda alah ni.

Alkisah aku dok usha fb, tiba2 ada sorang ni post pasal Freemie yg menyenangkan aktiviti pumping susu bdn.

And being me, of coz aku sangat mudah terpengaruh. Mulanya aku pasang niat, nak tau je ape benda ni yg tgh in trend sangat dgn working mommy skarang. Sekali bila dah gugel,hambik...terus rasa nak beli.

Terus usha2 on9, kat mana jual murah. At last aku bli dr sorang blogger ni, RM320 termasuk postage and dpt free gift berus botol Suvanex. Masa tu dia tengah wat promosi Raya Cina. Aku book dulu ngan dia masa tgh sarat preg, and cuma bayar lepas dah bersalin. NAsib baik akak ni sangat sporting and baik hati, panjangkn tempoh promosi khas untuk aku.

Utk yg baru nak tau ape tu freemie, freemie cup ni cuma cup collection je tau.. so ko still kena ada motor pam.Yang paling eloknya, ko kena ada dual pump.klau single pam, ko leh pam sebelah miss b sebelah je lah dlm satu masa.

Aku ni konon beli freemie sebab nk bg motivate menjayakan penyusuan selama 2 thn. and juga konon nak wat stok EBM sebanyak mungkin semasa pantang. Tp, angan2 mak jemah la sangat....xde jugak aku rajin nak mengepam...cisssss sgt...
Sebelum aku bersalin,,,aku confident sangat yg aku x kn kena bengkak susu..sebab nanti klu bengkak..leh la aku pam...so..bengkak x kn lama..x kn merana mcm 1st kelahiran dlu...
Tp..kusangka pns hingga ke petang..rupanya hujan di tengah hari. 2 minggu jugak aku terseksa dgn engorge breast ni.. al kisahnye sebab nipple tersumbat. Sori ok..pam x dpt membantu klu puting tersumbat... ko kena picit2 ok..bagi mata dia terbuka..n of coz klau ko picit sendiri..memang xde nye ko nk picit kuat2..picit sikit awwww..picit skit awwwww....sekali masa mengurut. ..tukang urut p urut urat2 sekeliling miss b tu..n picit nipple ..hambik kauuuu...terpancut susu okey....sakitnya Tuhan je la tau...sobbbbbb...sampai meleleh ayaq mata

Aku ingt episod bengkak susu abes mcm tu je...tp rupanye x abes..kena urut lagi...pastu baru la pam susu dah keluar meriah...

Dalam ms 2 mnggu ni..memang LDjr bnyk minum susu tepung..

Uitt...dh melalut plak..


Ok berbalik pada freemie. Tujuan utama aku beli Freemie:

1) Boleh pam susu di cubic office je..x perlu lepak dlm bilik stor..Boleh pam sampai 30minit n smpai miss b betol2 kosong tanpa rasa bersalah dgn company.

2) Nak pam susu every 3hrs..xyah menyelinap ke stor kerap sgt...which make u feel so lazy and guilty

3) senang nak freestyle. kalah medela freestyle hokey...konon sambil basuh pinggan n msk2 pun aku leh ngepam ..


So...lepas dh guna...ape kelebihan n kekurangan

kelebihan:
1) memang bleh pam lama2 di cubic- org x perasan pun
2) hari2 aku leh wat power pumping di cubic
3) btol2 leh freestyle...tgn aku rilek je menaip laptop, while freemie menjalankan tugasnye.. while updating this entry pun, aku tgh berpower pumping ni..kagum x? sila kagum.ahaks...
4) PArt nak basuh x banyak.yg ni mmg aku suka amat...n senang basuh ok.x banyak lekuk2.


Kekurangan:
1) Connection point dekat tube etc sgt senang tercabut.. frust gila ok..tgh pam je ko rs xde suction..rupanye connecting part tertanggal. Cisss sgt..tp dh diatasi dengan menampal salotape dekat connecting part tu...hebat btol bila sel2 otak berhubung.

2) KEhebatan suction dia x leh lawan corong medela fs and spectra. Even lepas pam 20minit, aku still rasa miss b x kosong lg.. ms pakai freemie, kena ensure btol2 kedudukan cup tu at the right place hokey.baru efisien to d max.

3) Wlaupun cup dia agak lutsinar, tp memang kita x kn nmpk berapa bnyk dah susu di pam. tgk2 lepas 20minit ko pam..tiba2 buka cup..tgk dh penuh cup..of coz wowwww gila..hepi smpi senyum ke telinga...kdg2 ada gak bila pas pam..tgk2 dpt 2oz je..n ..feeling nya mcam..doohhhhhhhhh.. klau guna normal corong n botol tu...ko leh nmpk susu menitis kn..hepi je mood bila tgk hasil perahan

4) Cup dia agak besar. aku kena li cooler bag yg besar skit n ice pack cuma bleh bubuh 2 ketul je..Recommend untuk pakai ice pack Autumnz.memang tahan.

5) Bila pkai cup ni kat badan, miss b ko akn nmpk mcm saiz D cup..wakakak..ke lebih? tp senang je nak atasi..aku pakai tudung labuh2 je...sape pun xperasan,..

6) Sangat mudah backflow ok.. so, backflow protector is a MUST!


Kesimpulannya,

aku rate 7/10 for this freemie cup.. Kira aku xde rasa rugi pun melabur RM320 for this cup. Even aku rasa agak mahal kan..tp x kisahla... sebab motor pam medela still aku guna...cuma corong2nya je aku x guna..
Sape nak beli corong2 medela fs preloved angkat tgn??






37 comments:

fuzy said...

menariknya.... gud effort dear...
merancang untuk hamil, WAJIB ambil Asid folik semulajadi

Anonymous said...

Corong soft ke sis

mawar yus said...

X..plastik biasa je

mawar yus said...

X..plastik biasa je

Fazl said...

Klu susu tak byk, boleh guna utk buat power pumping jugak tak?

Mcm nak beli tapi susu tak berapa meriah, tu yg belah bagi nk beli ke tak.

Mmg masa nak mengepam kt ofis terhad sangat. Kdg 1 hari tak dpt pam kt ofis. Huhu.

mawar yus said...

memang boleh guna untuk power pumping Fazl..

fazliana said...

Tq atas info... tgh nk usya freemie ni

khadijah said...

Assalam.. Sy nak letgo my freemie.. br beli minggu lps.. x smp 300 termasuk pos.. kl berminat blh sms atau whatsapp +60122325640

annatto takasago said...

sesuai pki dgn pump autumz sbb suction power x ckup kuat...kbnyakan kwn bg review best sume yg pki medela...matila kalo sy nk beli medela pulak....so trpkse la lpskn freemie Ni...pm for price 019 3393176

mawar yus said...

kesian u anatto...kalau guna sebelah2 pun suction x kuat jugak ke?

Anonymous said...

br berfreemie 2 ari lps.mula2 kecewa xle guna sgt sbb funnel size x sesuai.seblm ni guna medela swing maxi dgn funnel size 24.but try freemie size 25, tp susu kluar x kluar je.stress sgt sbb dah melabur tp hasil x seperti diimpikn.kene gak lari2 dr keje sbb nk pum..last2 xtaulah mcm ne blh dpt idea utk place kn funnel medela tu pd funnel freemie, kira double funnel lah..x kisah lah breast da mcm pamela anderson skali pun, tp puas ati sbb bile wat gitu, br dpt hasil yg mcm pum guna medela shj..so, now blh berfreemie bersama medela swing maxi..yeaahhhh...

mawar yus said...

tahniah sebab anda kretip..caiyyok

Nur Nabilah said...

Hai..ada lagi tak sis?

Anonymous said...

Sis beli kt blogger mana, blh share x

mawar yus said...

Hi sis anonymous,

saya beli kat sini
http://timmiesessentials.blogspot.fr/2015/02/hot-sale-freemie-deluxe-collection-cups.html

Anonymous said...

hi nak tanya, mcm mana puan atasi backflow tu ye.

mawar yus said...

hi sis...

kena beli backflow protector. Biasanya dia datang 1 set dengan freemie cup.

Serra Sensei said...

sape2 nak letgo freemie boleh contact saye ye :) 0122477503 serra

Norhayati Rozali said...

Freemie to letgo..wassap 0189497784

Kenari Putih said...

dear kita pon baru bei freemie.. kita pam td smp overflow.. geram dgn freemie sbb overflow.. masa tu kita lom pasang backflow kit tu.. lepastu kita pasang kan... alla susu kita terus macam malu nak keluar.. uwaaa

mawar yus said...

hai kenari putih...ada kaitan ke pasang anti backflow dengan production susu? kalau suction pam berkurang, may b boleh efek...

ke dah pasang antibackfloew tu terbalik? hehe..
cer check

Anonymous said...

Saya sedang mencari freemie. Sapa nak jual freemie, blh wats app saya di 0105106575.

Shidahassan Hassan said...

sy sedang mencari freemie sesiapa yang nak letgo boleh call sy tq 0137337682

Aina Syuhada said...

Corong freemie ni plastic ek bkn silicon?
Sbnrnye tgh berkira2 nk beli Freemie jgk..now pakai lacte..corong lacte silicon..so ms pump x sakit pon
Pump ngn Freemie sakit x?

mawar yus said...

Hai Aina,

Yup, plastik. Tak sakit pun saya guna...

izza ephyra said...

i nak beli freemie. sape2 nak letgo contact 0192198619 k

Norulhuda Mehamad said...

Blh x nak tahu..knp ramai yg nk.let go freemie?masalah ape ye yg biasa trjadi?blh share x?
Cz alhmdlh saya guna baru seminggu ok je..sng dan mudah...via medela.pump

mawar yus said...

Hai norulhuda,

Saya pun x sure. Walaupun saya pun gune kejap je sebab saya cuma mampu ebf anak saya 4 bulan(due to lack of motivation and susu easily drop), saya still simpan freemie cup saya. Sebab for next baby, i'm definitely gonna use it again.
So, pls continue ur journey. Be motivated, simpan stok banyak2( yang ni kesilapan terbesar saya masa pantang , dek sibuk berpantang sendiri. Tak pandai manage masa).

Hehe..

aryani sahak said...

Sapa nk let go freemie ctct saya 0172424049

Anonymous said...

Nak tnya sy guna freemie dgn medela swing tp suncion dia bila pam kna main tarik...klu x tarik dia x de rangsangan

Anonymous said...

Pam apa yang sesuai gn freemie

Anonymous said...

Huhu

Nuruladila Abdul Razak said...

Sis..nk tnye kalo nipple xtimbul sgt ssuai x guna freemie ni..

elaine said...

sy nak let go freemie. baru pakai 2 kali. sapa yg minat boleh pm saya 011 1311 0777

mawar yus said...

HI ALL,
1) anonymous
Nak tnya sy guna freemie dgn medela swing tp suncion dia bila pam kna main tarik...klu x tarik dia x de rangsangan

-Saya pun perasan guna freemie, ransangan tu lambat skit, mebi sebab suction biasanya berkurangan sikit. Ada baca tips, diorang kata cuba bertenang2, jangan rushing, tengok pic anak2 .Ini boleh buatkan su produce lebih and ransangan tu cepat. Lupa dah ape word khas utk 'ransangan' tu...maklumah..dah 2 thn tinggalkn kisah2 bf ni..hehe

2)Anonymous
Pam apa yang sesuai gn freemie

- Ape2 am yang suction dia kuat, sebab biasanya freemie akan buat suction dia drop skit. PReferabally, pam yang double corong.
Saya pakai medela freestyle, and pernah tgk riview, spectra pun boleh.

3) Nuruladila Abdul Razak
Sis..nk tnye kalo nipple xtimbul sgt ssuai x guna freemie ni..

- saya x sure sangat sis , sebab masa pakai freemie, nipple tu kena ada betol2 dkt center freemie.

3)

aliyya said...

Saya nak let go freemie..baru beli tak pernah pakai..sbb ada org dah bagi hadiah..sila contact 0123461984

Nurul said...

As salam..ada sapa2 nk letgo freemie x?.. cntact sy please.. 0172422759