Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Friday, July 10, 2015

Eyes Opening: Ubat tradisional vs ubat moden

Assalamualaikum.

LAma x mengarang surat kat sini..Alkisahnye sebab x dok idea nak membebel.
Lately, aku dah tersedar tentang kehebatan ubatan tradisional, petua2 org zaman dlu2..Dlu aku ni jenis sakit sikit je mesti p klinik..

Org kata klau ank selsema, sapu minyak lemon, garlic sock bla2....aku x buy in..
Ank demam pns, sejukkan ngan air asam jawa...aku x buy in..
anak ruam, sapu tepung ubi....aku x buy in..
anak bengkak tonsil, pi amik air tawar...aku x buy in...


Pendek kata..apehal2 aku atau anak2 x sihat...aku akn bwk p klinik..mkn pil2 n syrup dr klinik...
Sehinggalah,....

aku menderita sakit ketuat selama 4 bulan...4 bulan okey...sebulan sebelum lahirkan baby LDjr, ketuat naik di jari kaki telunjuk.Doc kata sebab kaki kembang ms tu , dia akan bergeser dgn kasut. ditambahkan lagi aku pakai safety shoes, lagi la sakit nak jalan.

Mula2 kecik je, tup2 terus membesar. X tahan sakit, aku p klinik n doctor ckp ketuat tu dh masuk 2nd stage. Sebab tu dh start sakit. Ketuat tu leh jadi lebih teruk klau akarnye terkena urat saraf...Takut gila aku..x pepasal kena potong kaki kangggg,,So, doc bagi 3 option:

1) Sapu ubat . dlm sebulan ketuat jatuh
2) Potong.wat minor operation. Tapi kena ambik kulit di bahagian lain utk tutup luka, sebab mata ketuat dh besar, and kena d bahagian sendi. Senang nk terbuka. MC akan dpt 19 hari..oh my..matik kena buang koje..
3) LAser. sehari je siap. x de parut akn lekat. Tp cost RM400-500...Oh my...my eyes widely open..

Aku choose option 1..tp even lepas sebulan...it worsen. Aku smpi beli uat ketuat d fb..konon leh sembuh dlm 3 hari, but non hado...sob....series of jumpa doctorx yah ckp la.

Kemuncak citer ni, aku balik kampung. Mak aku gumpalkan kapur dengan daun kpl terbang..buat paste..aku sapu d ketuat tu..memang rasa pedih sikit.Tapi, surprising uollssss..esoknye kering ketuat aku tu.. aku leh picit2 n x sakit..sebelum ni klu ank terpijak ketuat tu...menjerit la aku mrhkn dia..

Aku bleh rs dlm ketuat tu mcm dh 0.org kelate kata, rasa gelonggong. Nak dijadikan cerita, aku tersepak plak tin cat yg masih penuh isinya.. darah menjejer2 keluar dr ketuat tu..sakitnya smpai kaki aku menggigil..So, mbik peluang tu, aku sapu lagi paste ubat kapur tu kat situ. Memang kaw2 ubat tu meresap sampai kedalam...matik terus akar ketuat tu..
Esoknye...aku tarik ..n leh tercabut terus. ada sikit je mata luka..sapu ubat lg...esoknye, tertutup sudah luka tu..xpayah nak jahit2...ambik kulit d bahagian lain bagai..and yg plg syoknye, x yah nk berpantang bagai ..x leh mkn mknn gatal...hooreyyy.tq mom.......u r d superb doctor ...jimat duir rm500 okey.



Okey, 2nd story plak..Anak aku yg no 2 ni ada mslh kulit sensitif yg teruk . Doctor syak ekzema. Masa pantang aku kena stop makan jamu, sebab teruk sangat kulitnye. KEpala dia berkerak, dah bersih dtg blik. Series of doctor jugak p jumpa. Ubat farmasi Ezerra pun aku beli. Memang nmpk berkurangan sangat, tp still muka dia sokmo merah berkeping Kulit tgn n kakinye kasar. Warna kulit x sekata. Beratus duit habis.. dah mcm2 usaha buat.

Finally, aku cuba apu minyak kelapa di kepala, memang berkesan. Dah x berkerak. Sapu juga pd selruh badan..memang dpt kurangkn..tp kesan x drastik.

Nak dipendekkan cerita, aku tertengok dlm instagram pasal magic jelly leh rawat exzema. ALang2 rumah mil ada pokok lidah buaya/aloe vera, aku terus sapu d muka n badan LDjr. Esoknye mmg aku nmpk berkurang. Tp aku xnak la nampak mcm paranoid sgt kn..sapu arini esok sembuh...so aku x wat kesimpuln lg.Esoknye aku sapu lagi,,,n memang..Alhamdulillah...dgn izinNya, memang hilang terus merah berkeping d muka ank aku..kulit d tgn pun dh kurang ksr,. muka dimuka dh x berbelak2. Cuma tinggal d kaki je still ada lg kulit2 kasar...
syukur sgt..
So, smpi skang aku still sapu lg aloe vera fresh...x yah nak li magic jelly bagai..since fresh source ada kn,..free lak tu.

Sebelum sapu cocnut oil

Muka setil berbelak2

Muka sy sudah bersih searang..yeayyyy

So, memang wide opening la mata aku. aku percaya..ubat tradisional n petua2 org2 tua mmenag sama hebak dgn ubatan moden.


Janji kita x putus asa...

Semua penyakit ada ubatnye..kecuali mati..x gitu??