Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Monday, August 31, 2015

Lil LDjr milk hunting-elak cirit

Assalamualaikum..
Selepas melahirkan anak kedua, aku perasan susu aku x meriah macam masa anak pertama.. tambahan pulak aku pantang sendiri,maka memang kekangan masa amat untuk simpan stok.hampir nak masuk kerja baru aku buat stok..itupun stok yg bleh tahan few days jek. Bila masuk kerja..susu start drop. Bila LD jr masuk 4 bln..aku dh start kena bg susu fm. Mulanya aku bagi susu anmum.campur2 ngan ebm ...n she look ok..tapi...bila aku fully bg fm (sebab masa tu bulan puasa..susu badan btol2 mcm mati segan hidup x mau), LDjr mula cirit.
Cirit yg kaw2 teruk.opsss..lupa nak kabor...bila fully fm..dia merajuk x nak minum anmum..so aku bli nestle nan...sebab ms umur dia bwh 2 mnggu dia elok je minum susu ni.

So..bila dia cirit yg maha teruk..smpi merah mcm udg kena bkr kat montotnye..aku tukar balik pada anmum...tp syg..xde perubahan gak..
Aku tggu smnggu..xde perubahan..
Betapa azab nengok ank sendiri nangis masa basuh beraknye..hanya Tuhan je yg tahu.
Klu org klate panggil nangis sampai 'selok'.. selok ni mcm nangis tlampau kuat smpi xde suara kluar...
Masa tu aku letak sudocream x jln..cream biras aku bli d kedai china x jln..
So aku letak lidah buaya..nampak berkurangan..tp bila dh berak dlm stgh jam sekali...lebih 10x kot dia berak...bila berak je menggelupur..even taiknye sikit amat..tp bl dh kerap sgt,mmg lidah buaya pun x berkesan...
Last2..letak tepung ubi...alhamdulillah..mmg berkurangan
sgt...so..smpi skang ..ank aku dh msk 6 bln..stil bertepung ubi...
Opsss..dh smpi korea aku lalut.

Lepas bg anmum n nan x serasi, aku tukar pada dutch lady.. pun sama jugak...masa ni dh sebulan lebih dia cirit..aku x dpt byg mcm mn sakit dia..kita yg tua ni cirit sehari pun lemah tenaga lembik lotek...ini kan baby..tp alhamdulillah dia menyusu elok...n dia sgt la aktif.
Las sekali...my sil syorkn minum lactogen. Dia kata ank dia semua masa baby minum lactogen n x de cirit..so aku try..li pek plg kecik..325g kot..rm10 mcm tu...
Mula2 dia x nak minum..rasa n bau dia busuk n teruk skit. Tp bila haus..dia hadap gak.
Few day lepas minum ..aku leh nampak perubahan dia..dr lebih 10x berak..berkurang ke 4x jek..
Pastu berkurang pada 2x..
Tapi masa tu aku x hepi lagi..sebab taik dia kaler ijau pekat n busuk amat...
Pernah terbaca yg katanye..taik yg sihat adalah kaler kuning..klau kaler ijau..something wrong ngan penyusuan dia..
Aku dh hampir nak tukar susu yang free lactose( sbb dr pak gugel..ada ciri2 loctase intolerance..mls nk p jumpa doc kn..tnya pak gugel jerr)..
Tp baby sitter ckp x payahla...dia argue..katanye taik LDjr mmg dh improve..ada kaler kuning2 dah...so aku stay lg tgk dlm 2 hari..n tgk mmg dh improve...
So here i am...still guna lactogen smpi skang....dh masuk 6 bln umurnya..alhamdulillah....
Hampir 2 bln gak la sembelit..

Even skang klu basuh lambat tut dia lepas berak, still akn merah....may be kulit ank aku ni super duper sensitif kot...

Ok lah...hrp membantu mak2 kat luar yg ada mslh sembelit..dh pjg lalutnye

Tadaa

Sunday, August 30, 2015

Gulai ikan tongkol Kelantan

Assalamualaikum...
Saje je hari ni tetiba nk bubuh resepi...utk rujukan sndiri jek...nnti len kali nak wat..xde menggagau gugel blog org..aku ni kn ada mslh lupa..melayu mudah lupa
Pic ihsan dari gugel
Bahan2
Ikan tongkol
Santan
Kunyit
Lengkuas
Lada kering
Bwg merah
Asam keping
Garam
Gula

Cara2
1) potong ikan tongkol dan rebus guna garam dan asam keping.asingkan
2)blender lengkuas,kunyit,bwg merah,lada kering dengan sedikit santan
3) masukkan bahan yg di blender ke dalam periuk yg ada santan yg sedang dipanaskan.
4) masak sampai kuah menggelegak,kemudian masukkan ikan tongkol dan asam keping
5)perasakan dengan garam dan gula.
6) siap

Yummmeeehhhhh

P/s: boleh masukkan timun batang atau sayur2 lain klau korang suka.