Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Friday, November 13, 2015

Pernahkah kau

Pernah tak korang marah orang kaw kaw..lepas tu korang menyesal?

Yang aku x ingat aku x tau berapa...tapi yang paling ingat masa few week lepas.

Aku x pernah jumpa orang ni....orang ni x pernah jumpa aku...
KAmi cuma bercakap through phone je...

Dipendekkan cerita, ada masalah sedikit berkenaan kerja yang perlu dihabiskan mengaitkan lelaki ni.
Dalam phone, suara dia dialeknya macam Sabahan.

Kami bertengkar sikit dalam phone..pong pang pong pang aku hamburkan marah aku. Semuanya sebab masalah kecil je...tapi jadi besar sebab aku malas nak berkompromi..dan aku malas nak wat kerja lebih. Dipendekkan cerita, pong pang pong pang tu memang disebabkan kesalahan dari pihak laki ni.

Tapi....
bila dia sampai je depan mata aku...tiba-tiba


macam toilet kena flush, abes semua kemarahan aku..
datang sayu tiba-tiba bila nampak lelaki tu:

PAkai baju jeans lusuh

badan sedang2 ,x kecik, x besar

kulitnye gelap terbakar sinar matahari

mukanya berminyak tanda penat dengan perjalanan jauh
mungkin dlm 40 ke 50an




terus datang rasa bersalah aku..tambah bila membayangkan dia mungkin bapa kepada seseorang....mencari rezeki untuk anak isteri..dari jauh travel..tapi kena maki dari ntah siapa2...kalau lah aku jadi anak kepada laki ni...and tengok bapak kena maarah..ape la perasaan..mesti berapi ...

sebak n menyesal...kalau lah aku cuma kompromi sedikit, ape lah salahnya...kalaulah aku tolong dia sikit...apelah salahnya kalau tambah kerja sikit..

bila aku cakap,'maaf ye tadi saya cakap kasar sikit'..lagi sebak bila dia menjawab,

'eh...x pe lah....' , dengan kepala cuma menunduk dan senyum x pandang muka aku ..nampak sangat dia jenis bukan org yg bengis.namoak dia org yg jenis rendah hati..dan bukan jenis org yg eksyen.



pernahkah korang ???

rasa menyesal gila?

ok...aku dah rasa...so..pengajaran aku dapat. sila la kontrol marah...marah tu dari setan...bila marah..semua nak hambur..tapi aku lupa kata2 tu bisanya mengalahkan tajamnya bilah pedang ...


aku sudahi dgn serangkap pantun ,

terlajak perahu boleh di undur, terlajak kata x boleh undur dah

kerana pulut badan binasa, kerana mulut badan binasa

Sekian

Wednesday, November 11, 2015

LD Sr cakap ba baaa....

Assalamualaikum...

My son....My lovely son....My all...My half...my quarter....

Akhir2 ni banyak pulak vocab dia...
Actually I'm surprise when get to know that he know a lot..
I always underestimate him..I thought he only know meowwwww, pin pin ponnnn ( sape tengok upin ipin dia tau, moo mooo...
Ye lah...he didnt even know how to ask for milk....At least, that is how I thougt.

Until 1 day, he show me:

Mama...apple!!( He show me at a letter A) , and soon..
Apple( show sticker apple) . Actually dah lama ada sticker bermacam2 gambar binatang di motosikal dia..tapi aku x pernah realize pun sticker ape tu...




yg paling aku terkejut sekali bila dia tiba2 tunjuk flash card kuda..and cakap neigh neigh...mula2 aku ingat aku salah dengar..or dia tersebut menda lain...ingatkan suratan atau kebetulan je,tapi bila masa di dapur..dia tunjuk periuk cap zebra dan cakap..mama..neigh neigh..

Masa tu baru aku tiba2 realize, betapa aku terrrrsangat nderestimate span dalam otak dia...memang betol..span dia sgt cepat menyerap...

Then,
mama....monkey..
mama...hissssss( ular)
mama...ba baaaaa ( sheep...he refers to baba black sheep song)
mama ..basshhhhh ( actually he refer to buzzzz...bunyi bee)
mama...roar....(lion and tiger)..

Memang budak cepat belajar through song....Tp ada satu msalah...mama...takutttttt...bila tengok gorila, dinosour or harimau...tensi betol...


Hari tu aku tengah siang ikan merah, dan tunjuk pada LD sr,

Mama: Abang, ni ikannn....
LD : Ikan....
dia macam fikir sedetik then...
LD: ming ming!!!

Haha...ming ming tu nama watak ikan dolphin dalam cerita robocar poly...tu yg dia ingat..anak.anak...

bila dia x nak makan nasi...aku cakap..abang.jom makan ming ming....laju je dia nganga....sighhh...sian ko ming ming!!

Ketagih

Assalamualaikum...

Seingat aku, dalam hidup ni aku pernah 3x ketagih. Bukan ketagih dengan dadah okey, tapi ketagih nak minum milo, ketagih minum teh 3 in 1 dan ketagih makan mee goreng.

Haha..dahsyat kan..semua nye makanan dan minuman..Selera besar nawwwww....

Ketagih Milo
Masa dalam pantang, aku suka minum milo in between meal sebab konon x nk bagi lapar dan nak jaga production susu.
At last, sehari mesti 3x aku minum milo ngan makan roti bakar planta tabur gila.
Memang risau la weh,sebab berat turun slow amat. Lastly, kawan aku suggest buat air milo tu jangan bagi sedap..buat bagi cair , x lemak berkrim n tawar. Mula2 aku x nak buat, sebab x sanggup minum yg x sedap, nanti x puas pulak.. tapi bila berat dok statik je..baru aku guna tips kawan tu. Lepas 2 3 hari je, hilang terus ketagih aku..muahaha...hebak betol tips kwn aku tu..

Ketagih mee goreng
Mee goreng ni memang feveret aku forever and ever. Yang ni memang xde ubat. Pantang nampak di mata, kompem2 aku sebat..so, nak elakkan terus makan makanan x sihat dan oily ni, aku cuba elakkan masuk kantin awal pagi untuk beli breakfast.kantin memang setiap hari menu wajib ada mee goreng..n memang sedap.so,aku Bawak bekal je, atau singgah beli d kedai tepi jalan yang mee gorengnye nampak x mengancam.dari segi masak, x payah risau sangat..aku jarang masak mee goreng , sebabnya aku x berapa terer..hahah...aku ni ada prinsip..ewahhhh...prinsip sangat....aku x suka msk benda feveret yg aku x pandai samgat..sebab klau x sedap..nanti aku akan keciwaaaa...rela x makan dari keciwaaa makan yg x sedap...heheheh

Ketagih teh 3 in 1
Ok..penyakit ni baru je datang seminggu dua ni..aku pun x faham kenapa teiba je boleh ketagih dengan menda alah ni..menda ni aku minum di ofis je. Di rumah pandai pulak x ketagih..sebab x ada kan..Asal lepas breakfast ke..lunch ke..mesti aku nak pekena menda alah ni..kalau lepas lunch, on d way masuk ofis, dalam kepala ni sepanjang jalan dok ratib..teh....teh....teh...
Rasa nak terbang ke ofis cepat2..nak pekena teh 3 in 1 ni..Asal sampai je ofis, terus masuk pantry. Bancuh air. Hehe..
Agaknya macam ni la rasa org lelaki lepas makan je nak pekena rokok rm 17 sebatang...
Sekarang baru aku faham wes..
Aku try bancuh tawar macam kes air milo,...tapi dah nak dekat seminggu buat ni...x boleh rawat ni...adoi....dah la minuman 3 in 1 ni bukan elok sangat...berkrimer...lemak x tepu..against diet rules.!!


Adhai....sigh( baru pekena 3 in 1 sejam lepas.)