Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Sunday, June 19, 2016

Resipi Nasi Daging Mudah

Assalamualaikum...

Hari ni aku nak share resipi nasi daging.
Disebabkan nasi daging is my feveret, tapi jarang buat , so resipi ni senang lah aku lupa.
Oleh itu, moh kita bukukan di sini
Sebelum tu,kita layan pic dulu
Bahan-bahan (Nasi)
Daging lembu
Halia
Beras 2 pot
Buah pelaga*
Bunga lawang*
Kayu manis*
Bunga cengkih*
Bawang merah*
Bawang putih*
2 sudu rempah kurma*
Tomato -hiris dadu
1/2 cawan susu cair
2 helai daun pandan
Minyak sapi( aku guna minyak biasa je)


Cara-cara
1)Rebus daging dan halia selama 30minit dalam pressure cooker( rebus sekali dengan urat-urat daging.lagi sedap)
2) Di periuk lain, tumis bahan bertanda * sampai garing (jangan hangit plak).
3)Masukkan beras. Goreng sekejap.
4)Masukkan ke dalam rice cooker dan tambahkan air rebusan daging tadi bersama-sama daging sekali + susu cair + daun pandan+ tomato+ garam . Jumlah air sama banyak dengan jumlah biasa nasi biasa.


Bahan-bahan Air asam
Tomato -2biji *
Bawang merah-sebiji *
Lada -ikut kepedasan *
Kerisik*
Garam*
Gula*
Air asam jawa*
Tomato - hiris nipis
Bawang merah -hiris nipis

Cara-cara
1)Blender semua bahan bertanda *
2) Masukkan tomato dan bawang merah
Siap

Sedap dimakan dengan kari daging, dalca, atau sup.

Selamat mencuba