Total Pageviews

Daisypath - Anniversary

Pages

Sape yg datang jengah tu??

Friday, October 7, 2016

Susu Kambing Habib untuk mengelakkan sembelit

Assalamualaikum..

Aku rasa ramai mak-mak yang menghadapi masalah sama macam aku.
Anak tersayang kena sembelit!
Luth Danish start sembelit seawal dia umur setahun. Eventhough aku x pernah tukar susu dia,i.e Dutch lady, but still sembelit tu tiba2 je terjadi.
Aku cuba tukar few types of milk i.e Anmum, lactogen, Mamex, Enfagrow A+ ,Dugro etc...etc.. but still cannot solve the problem.

Betapa seksa tengok anak sembelit,
menangis bila nak membuang,
menyorok belakang kerusi, langsir ,
tengok stools dia yg besar,
tengok darah yang keluar berserta stools,
Mak2...ibu2..mommies yg ada masalah anak sembelit je faham perasaannye

Mula2 aku bawak anak aku pergi jumpa general doctor di clinic.Diorang cuma bagi jawapan cliche, which is aku betol2 nyampah dengar.
" Puan kena bagi dia makanan serat tinggi"
"Bagi makan buah-buahan"
"Bagi sayur-sayuran"

Sudahnye, doctor akan bagi ubat enema and lactulose , sambil suruh aku tukar diet anak.

Bukan mudah ok nak paksa anak umur setahun makan sayur
Bukan mudah ok nak paksa anak umur setahun makan buah
Bukan mudah ok nak paksa anak umur setahun makan makanan yang diorang tak nak makan

Doctor cakap,
"You are the mom. Slap sebijik ke, paksa ke, buat sesuatu supaya dia makan"

Luth Danish is a very picky eater. Kalau dia kata x nak, ko x payah la paksa.Sebab?
1. Aku sua donut: DIa terus cakap uwekkk
2. Aku kutis sayur halus2 suap ke mulut: dia nganga mulut sambil wat gaya nak meluah. Terpaksa aku tadah tangan
3. Aku bagi bawang pun dia akan cakap: "Abam x nak ini!" , skema je ayat dia.
4. Aku suap pisang: Uwekkk

Dohhhhh....susah OK



Aku bawa dia pergi jumpa doctor pakar kanak2 for few months. That few months, dotor cuma bagi 3 jenis ubat. Enema , lactulose and Prolaktor.Danish makan setiap hari at 5ml each time, sampai ke satu tahap dia dah x mampu nak telan.
Mula2 kesan ubat tu positif utk dia, tapi lepas 3 minggu, badan dia dah imune . Sembelit balik.

Selepas beberapa bulan menghabiskan duit company berulang alik jumpa doctor, aku decide to stop.

It is stupid to continue.
Setiap kali jumpa doctor, sama je dia ulang

1) Change diet
2) Daily potty train, 2 times per day
3) Makan ubat untuk lembutkn stools.

May be aku yang malas, sebab nak buat no 1 and 2 are quite hard for me. Sigh
Yang no 2 tu susah sebab aku working mother. seawal 7.30am dah hantar ke baby sitter, pukul 6pm baru kami anak beranak sampai di rumah. Aku mintak baby sitter poty train, dia cakap dia buat, but..who knows? dia pun bz jaga anak2 lain lagi.
Malam plak aku selalu lupa. BAlik kerja dah bz nak masak, nak siapkan barang2 untuk esok, nak makan,...nak mandi....so thats why aku fed up.
Lagi yg buat aku kecewa sebab doctor cakap,
" anak u ni bukan sebab masalah susu. Tapi sebab dia dah fobia utk meneran.Sebab dia terlalu bergantung dgn enema, otherwise dia x kan teran. Usus dia dah x kuat.Lemah"


I know he is right.
But I want solusion.

I thought he will do scanning ke..someting yang tgk imej perut ke, tgk ape problem ngan usus ke...atau at least refer pada pakar sembelit ke.
First appointment dia cuma tanya history, pegang2 perut danish.Ok fine. tu 1st kan.
Tapi 2nd...3rd....4th...appointment still the same. Thats why aku decide to stop jumpa pakar

then, sembelit kembali melanda. It was very heart broken to see him suffer again and again.
Sampai la satu hari ( Panjang betol mukadimah ), my husband tag me to iklan di FB , 'Susu kambing Habib" untuk selesaikan masalah sembelit di kalangan kanak-kanak.

Aku terus order, and try.

Guess what?
Alhamdulillah, dah hampir 5 bulan aku guna susu ni untuk Danish. 90% masalah sembelit dia dah x ada. 10% tu kadang2 sangat.
Aku rasa sebab dia ni memang still ada fobia untuk meneran, Ye la weh, 2 tahun dia sembelit.Tak kan hilang fobia dia overnight.
Kadang-kadang bila dia x berak selama 3 hari, dia akan sembelit sikit, tapi still dia bleh berak tanpa bantuan ubat, and stools dia x keras and hitam legam macam dulu.

Tapi, dgn syarat kena paksa dia (walaupun aku sebenarnye x suka guna kaedah ni)
"Kalau abang x nak berak, mama masuk ubat"
Baru dia akan duduk dengan baik atas mangkuk toilet, and berak.
See,
betapa fobianya dia dengan ubat. Sian Abam Danish

Aku ingat lagi dulu bila aku tanya doctor adakah anak aku perlu tukar susu kambing, may be usus dia x mampu proses susu lembu, doctor jawab yang x perlu. Sebab anak aku x alergik susu lembu pun. Sebab tu masa tu aku reluctant utk tukar susu kambing.2 tahun anak aku suffer dengan sembelit.

Orang sekeliling ada yg nasihat," its ok, kejap je ni. Nanti dah besar dia ok lah"

Tapi, kejap tu bila ? Tgk anak suffer nak membuang stiap hari adalah sangat menyeksakan.

Orang kata, dulu masa ko anak dara, nak basuh tahi baby sangat la memualkan. Mau ko muntah.
Tapi, bila ko dah ada anak, anak berak pun ko suka.
Betol tak?

Heheh...


Sila la kome try susu kambing habib kalau anak kome pun bermasalah.
Aku dah jadi agen untuk susu ni, untuk kegunaan sendiri.
Tapi kalu kome nak order okey jugak.
Hehe

Sekian.


Thursday, October 6, 2016

Resipi Cempedak Goreng



Resipi Cempedak goreng

Bahan-Bahan
Cempedak - sebiji
Tepung beras -3 sudu *
Tepung Gandum - 3 sudu*
Kunyit*
Garam*


Cara-cara
1.Satukn semua bahan bertanda * .Masukkan air sampai dapat kelikatan yang sesuai
2. Masukkan buah cemoedak
3. Sedia untuk di goreng
4. Siap

Bila Mama tak ada 5 hari

Assalamualaikum

First time aku kena berjauhan dari anak-anak 5 hari lamanya. En suami import Mil untuk datang tolong jaga anak2 sepanjang ketiadaan aku.

He manage well. Tapi aku x nak cerita pasal macam mana dia manage anak. Aku cuma nak cerita perangai anak bongsu aku, si Lisa Damia.

Sepanjang aku di Petaling Jaya, dia akan tidur dengan Opah dia tiap-tiap malam. Dia x nak tidur dengan abah dia. May be sebab dia rindu dengan mama dia (Walaupun masa aku ada, dia tidur sebelah abah @abang dia). Hampir setiap hari kitorang video call.

She seems OK.
Abang dia lagi banyak buat hal , menagis cari mama malam2.
Pergi cari mama di dapur..
Memanggil-manggil nama mama.


Bila video call je si Damia rilek je. NAmpak macam hati kering.
So I thought she was OK.

Hari aku balik KL, masa suami jemput aku, si Damia dalam kereta tengah tengok burung merpati makan dari tingkap kereta.
Dari jauh aku jerit nama dia, and guess what?
Dia langsung x pandang aku, mcam x ada ape2 and dia just continue tunjuk burung dengan penuh excited.

" Amboi adik, x de perasaan pun tengok mama. Hati kering betol"

But, I'm totally wrong.
Sampai je di rumah , dia terus 'start'.


5 hari weh.....
5 hari kerja dia menangis je.. sentap..merengek...nak dukung..merajuk..berguling2 atas lantai...
Dia cuma senyap bila dia nak tido je.
Memang totally mencabar kesabaran betol.


Akhirnya, hari ke enam, baru dia normal.
Dia baru senyum.
Dia baru ketawa.
Dia baru makan dengan berselera
Dia baru nak bergurau
Dia baru nak cheeky.


Summary, She is not OK ditinggalkan.
She is tough outside, but 'tauhu' inside.

HEHE.